Botulina
GRUPA: toksyny (produkowane przez bakterie Clostridium botulinum)
CO TO JEST: Najbardziej toksyczną substancją naturalną jest toksyna botulinowa, czyli jad kiełbasiany. Wytwarzają ją bakterie, a jest tak toksyczna, że mikroorganizmy o łącznej wadze 100 gramów wyprodukowałyby wystarczającą jej ilość, by zgładzić całą ludzkość.
UŻYCIE: Toksyna szybko rozkłada się w powietrzu - bakterie Clostridium botulinum są anaerobowe, tlen jest dla nich trujący. Tereny objęte zakażeniem toksyną botulinową w aerozolu już po 24 godzinach są znów bezpieczne.
JAK ZABIJA: Toksyna blokuje funkcje nerwów, co prowadzi do paraliżu mięśni i układu oddechowego. Następuje śmierć przez uduszenie. Ratunkiem jest odpowiednio wczesne podanie surowicy antybotulinowej.
NIEBEZPIECZEŃSTWO: Dla człowieka śmiertelna jest dawka jednego mikrograma (czyli milionowej części grama) toksyny botulinowej przy wdychaniu. Jest ona obiektem zainteresowania terrorystów. Na szczęście ludzie nie zarażają się nią między sobą.