Jak umiejętnie wykorzystać piwo w kuchni?
Od wieku już wiadomo, że wino idealnie łączny się w kuchni z niektórymi potrawami. Tam gdzie trzeba podkreślić jakiś smak robi to doskonale, a gdzie jest on zbyt intensywny - tonuje go. Jak jest z piwem? Otóż okazuje się, że zastosowanie tego złocistego trunku jest równie szerokie.
Anthelme Billant-Savarin, autor "Fizjologii smaku" powiedział kiedyś, że odkrycie nowego dania jest większym szczęściem niż odkrycie nowej gwiazdy. Słowa te, choć wypowiedziane w XIX wieku jeszcze nigdy nie były bardziej aktualne. Poszukiwanie nowych stylów, smaków i trendów stało się elementem naszej codzienności.
Koneserzy piwa wiedzą, że to nie tylko doskonały smak, ale również cała gama kolorów, od złocistego począwszy, poprzez czerwony, aż do głębokiej czerni. Paleta aromatów to także nieodłączny element piwnej różnorodności. Świat piwa to również rytuały składające się na odpowiednią temperaturę, szkło dedykowane każdemu ze stylów, a także odpowiedni sposób nalania. Jednak niewielu z nas wie, że bogaty świat piwa to także kulinaria.