Kanibalizm cz.1 - Kęs Historii

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Część 1: Kęs Historii

Czy wy, jecie ludzkie ciała” - Powiedziałem pewnego dnia, wszedłszy do tubylczej wioski i wskazawszy na wielkie ilości mięsa, nawleczone na długie szpikulce, wędzące się nad wieloma tlącymi się ogniskami. 'Io; yo te?' - odpowiedziano od razu – „Tak; a wy nie?”. Parę minut później, wódz wioski przyszedł do mnie z podarunkiem, składającym się z dużych i obfitych porcji mięsa, tyle, że ludzkiego pochodzenia. Wydawał się być szczerze rozczarowany kiedy odmówiłem.

Tak pisze Herbert Ward, w swojej książce „Głosy z Kongo”, tym samym uświadamiając ludziom, jak ogromne przepaście kulturowe ich dzielą.

Internetowy słownik Merriam-Webster Dictionary, podaje dwie podobne definicje kanibalizmu.

1 : zwykle rytualne jedzenie ludzkiego mięsa przez innego człowieka.
2 : jedzenie mięsa zwierzęcia przez inne zwierze z tego samego gatunku.

Słowo – kanibal, od początku budzi w nas negatywne uczucia. Kojarzy się z morderstwem i koszmarnym wykolejeniem mordercy, który następnie dopuszcza się nekrofagi (z gr. nekrós - martwy, phageín – pożerać), czyli zjadania martwego osobnika. Mało kto wie, że słowo to wywodzi się od nazwy odkrytego przez Krzysztofa Kolumba plemienia Karibów.

W książce „The Man-Eating Myth: Anthropology & Anthropophagy”, William Arena pisze, że pierwsze znane doniesienia na temat kanibalizmu związane są z podróżą Krzysztofa Kolumba do Wschodnich Indii, gdzie on i jego załoga, mieli odkryć plemię tamtejszych Indian – Karibów. W czasie pobytu wśród tubylców odkrywca i załoga byli naocznymi świadkami tendencji plemienia do wyjątkowo brutalnych rytuałów pożerania mięsa innych ludzi.

Kolumb z załogą, jak przystało na osobnika przywołującego na myśl kontynent Amerykański, przekręcił nazwę plemienia z Karibów na „Kanibów” i w takiej wersji podał fakt do wiadomości publicznej. Kanibów przekręcono następnie na „canibales”, czyli po hiszpańsku – okrutny lub spragniony.

Historycznie rzecz biorąc, temat owiany jest tajemnicą, lękiem i spekulacjami, przez co kanibalizm pozostaje w większości kultur jednym z największych tabu. Dowody świadczące o występowaniu takich praktyk są bogate i obfite w archeologiczne odkrycia, doniesienia świadków, legendy oraz symbole. Ta praktyka rozciąga się przez wieki i kultury, w wielu przypadkach uważane przez konwenans za zjawisko ohydne i świętokradcze, podczas gdy w innych czci się je i uświęca. Jest to bezsprzecznie praktyka, sięgająca korzeniami starożytności i wciąż obecna.

Pochodzenie kanibalizmu jest tajemnicą, która może nigdy nie zostać rozwiązana. Biorąc pod uwagę dowody archeologiczne, można wnioskować, że miał swój początek w epoce Neolitu. Antropolodzy sądzą, że zjawisko to zaczęło się u zarania ludzkości i rozmnażało wraz z ludzkim wzrastającym dążeniem do uspokojenia bogów, przeżycia głodu, ujarzmiania wrogów albo dokonania na nich zemsty.

Autor książki „Once Were Cannibals”, Tim White, pisze o dowodach wskazujących na istnienie kanibalizmu, odnalezionych na terenie Chorwacji. Podczas wykopalisk archeologicznych odkryto tam szczątki neandertalczyków zamieszkujących te ziemie, z wyraźnymi śladami praktyk kanibalistycznych. Wykopaliska między innymi przedstawiły wyraźne dowody na to, że ludzie jedli mózgi innych. W książce „Kanibalizm i Archeologia”, Manche Hadzi-Andonov napisał, że kryteria brane pod uwagę podczas identyfikowania kanibalizmu bazując na ludzkich szczątkach, to między innymi poważne okaleczenia części mózgowej i twarzowej czaszki, palone, miażdżone lub połamane kości, ślady nacięć lub brakujące kręgi.

W znalezionych szczątkach z Chorwacji opierano się głównie na zmiażdżonych czaszkach i zwęglonych kościach. Bowiem te dowody wyraźnie wskazują na fakt, że ciało było pieczone nad ogniskiem, lub głowy były rozłupywane by wydobyć mózg.

Ilość archeologicznych oraz antropologicznych dowodów z Afryki, Australii, Nowej Zelandii i na Dalekim oraz Środkowym Wschodzie wskazuje na wyjątkowo rozpowszechniony charakter tej mało akceptowanej praktyki. Motywacja leżąca u podstaw kanibalizmu różni się w zależności od kultury i sytuacji, przez co jest trudna do kategoryzacji.

Istnieje jednak kilka postaci kanibalizmu, które wydają się być bardziej rozpowszechnione niż inne, w określonych obszarach świata i w konkretnych okolicznościach, rzecz jasna. O nich przeczytacie niebawem w kolejnej części artykułu…

(Paweł Drukarczyk)

Źródło artykułu: WP Facet

Wybrane dla Ciebie

Funkcjonalne smartwatche do 500 zł. Zdziwisz się, co potrafią
Funkcjonalne smartwatche do 500 zł. Zdziwisz się, co potrafią
Jedyna rzecz, którą musi mieć w szafie każdy facet. Przyda się teraz i wiosną
Jedyna rzecz, którą musi mieć w szafie każdy facet. Przyda się teraz i wiosną
Najpopularniejsze słuchawki z redukcją szumów za mniej niż 300 zł
Najpopularniejsze słuchawki z redukcją szumów za mniej niż 300 zł
Jaka kurtka na stok? Kurzajewski nie mógł wybrać lepiej. Ten model jeszcze długo mu posłuży
Jaka kurtka na stok? Kurzajewski nie mógł wybrać lepiej. Ten model jeszcze długo mu posłuży
Najtańsze soundbary z subwooferem. Co kupisz za mniej niż 600 zł?
Najtańsze soundbary z subwooferem. Co kupisz za mniej niż 600 zł?
Jędrzejak zna skuteczny sposób na mrozy. Wydasz na niego zaskakująco mało
Jędrzejak zna skuteczny sposób na mrozy. Wydasz na niego zaskakująco mało
Popularne projektory laserowe do 5 tys. zł. Dlaczego warto je wybrać?
Popularne projektory laserowe do 5 tys. zł. Dlaczego warto je wybrać?
System multimedialny w starym samochodzie. Jak to zrobić?
System multimedialny w starym samochodzie. Jak to zrobić?
Wybieramy kapcie męskie: śmieszne, ciepłe, a może skórzane?
Wybieramy kapcie męskie: śmieszne, ciepłe, a może skórzane?
Ciepła i praktyczna kurtka narciarska męska. Jaką wybrać, aby posłużyła ci przez lata?
Ciepła i praktyczna kurtka narciarska męska. Jaką wybrać, aby posłużyła ci przez lata?
Kultowe trapery kupisz za grosze. Podobne nosi Maciej Musiał
Kultowe trapery kupisz za grosze. Podobne nosi Maciej Musiał
Swetry i bluzy męskie. Przegląd najmodniejszych modeli na zimę
Swetry i bluzy męskie. Przegląd najmodniejszych modeli na zimę