Trwa ładowanie...
28-10-2014 15:38

Z wizytą w destylarni whisky

Z wizytą w destylarni whiskyŹródło: materiały prasowe
d34ioyn
d34ioyn

Historia Chivas Regal sięga XIX wieku, kiedy pionierzy blendingu James i John Chivas rozpoczęli proces stworzenia niepowtarzalnego i jedynego w swoim rodzaju blendu whisky. Bracia mieszając whisky malt i grain dążyli do stworzenia kompozycji, która wyznaczy standardy przyszłym pokoleniom.

W 1909 roku Chivas Brothers stworzyli pierwszą w historii luksusową szkocką whisky Chivas Regal. Była to mieszanka, której najmłodszy składnik miał 25 lat. Od tego momentu owa whisky stała się międzynarodową legendą.

Destylarnia
Destylarnia Strathisla została zbudowana w 1786 roku nad brzegiem rzeki Isla, aktualnie jest najstarszą i najbardziej malowniczą destylarnią na terenie Highlands, w Szkocji. Chivas Brothers zakupiło destylarnię Strathisla w 1950 roku by mieć pewność, że ten wyjątkowy malt ze Speyside na zawsze pozostanie składnikiem ich whisky.

W niewielkich miedzianych alembikach o niepowtarzalnym kształcie, przy wykorzystaniu naturalnej źródlanej wody, w destylarni Strathisla powstaje szlachetna szkocka whisky single malt. Człowiek, który obecnie ją tworzy - Colin Scott jest przekonany, że „ten klasyczny malt ze Speyside, o głęboko owocowym smaku i szeroką paletą orzechowych i łąkowych aromatów jest sercem wszystkich whisky blendowanych Chicas Regal.”

d34ioyn

Master blender
Master Blender – Colin Scott, jest strażnikiem unikalnego stylu Chivas, który w 1997 roku własnoręcznie dobrał i skomponował składniki Chivas Regal 18YO, zaś w 2007 roku w doskonałym stylu odtworzył legendarny wariant 25YO.

Colin był predestynowany do pełnienia obecnej roli. Pochodzi z rodziny, która produkcją whisky zajmowała się od dwóch pokoleń i dorastał na Szkockich Orkadach, rejonie znanym z gorzelnictwa.

Colin dołączył do firmy Chivas Brothers w roku 1973 i przez lata uczył się fachu pod okiem poprzedniego blendera, Jimmy’ego Langa. W 1989 roku przejął jego stanowisko obejmując pełną odpowiedzialność za najbardziej prestiżową whisky świata.

Kompozycja
Każdy z wariantów Chivas Regal ma swoją unikatową recepturę, na którą składają się wyselekcjonowane starzone whisky wnoszące do finalnej całości swój własny, wyraźny charakter, aromat i smak.

d34ioyn

Whisky, która chce szczycić się nazwą ‘szkocka’, zgodnie z przepisami prawa musi dojrzewać przez minimum trzy lata w dębowej beczce. W przypadku Chivas Regal, wszystkie składowe whisky leżakują minimum 12 lat.

Zadaniem Master Blendera jest wybrać spośród dojrzewających whisky słodowych i zbożowych te, które osiągnęły odpowiedni wiek i harmonizują ze sobą tak, by końcowy charakter i aromat zapewnił najwyższą jakość i konsekwentny smak Chivas Regal rok po roku.

Colin Scott tłumaczy: “wymagana od Master Blendera sztuka zrozumienia wielu rozmaitych smaków szkockiej whisky podobna jest pracy kompozytora – nie tylko musisz w pełni rozumieć muzyczny charakter każdego instrumentu, lecz także konieczne jest byś wiedział jak połączyć ich brzmienia, by stworzyć niezapomnianą, fascynującą symfonię.”

d34ioyn

Tradycja i sztuka komponowania starzonych szkockich whisky, której pionierami byli James i John Chivas w połowie XIX w., była uważnie przekazywana z pokolenia na pokolenia kolejnym Master Blenderom. Obecnie strażnikiem tajemnicy i integralności Chivas Regal jest Colin Scott.

Niezwykłe umiejętności Master Blendera są owocem lat doświadczenia i niecodziennej pasji do szkockiej whisky.

Proces produkcji
1. Słodowanie-- ziarno jęczmienia zostaje oczyszczone, później namoczone i dostarczane jest do niego powietrze. Następnie leżakuje na kamiennej posadzce w słodowni. Podczas procesu kiełkowania uwalnia się enzymy, które umożliwią zmianę skrobi w proste cukry fermentacyjne. Ostatnim elementem jest suszenie słodu.
2. Zacieranie- W etapie zacierania jęczmień jest czyszczony maszynowo i mielony na grubą mąkę zwaną miałem. Otrzymany miał jest następnie mieszany w naczyniu zwanym kadzią zacierną z gorącą wodą. Tak powstaje brzeczka, która jest poddawana fermentacji.
3. Fermentacja - Po dodaniu do brzeczki drożdży rozpoczyna się fermentacja. W trakcie fermentacji drożdże zamieniają cukier zawarty w brzeczce w dwutlenek węgla i alkohol. Po około dwóch dniach proces wygasa i zatrzymuje się. W wyniku fermentacji otrzymujemy płyn o zawartości 8-10% alkoholu przypominający piwo.
4. Destylacja - Przygotowany w wyniku fermentacji płyn poddajemy dwukrotnej destylacji. Pierwsza destylacja następuje w aparatach destylacyjnych zwanych alembikami. Proces rozpoczyna się, gdy temperatura w aparacie destylacyjnym osiąga punkt wrzenia wody. Alkohole zawarte w brzeczce parują i unoszą się do góry, a następnie opary skraplają się w chłodnicy do postaci surowego, oleistego płynu zwanego surówką gorzelniczą (low wines). Jest to roztwór wodny alkoholu o zawartości około 20%. Jest on następnie przepompowywany do następnego alembiku, w którym jest poddawany drugiej destylacji. W wyniku drugiej destylacji otrzymujemy trzy frakcje: głowy (przedgony), serca i ogony (pogony). Środkowa frakcja–serca– o zawartości alkoholu ok. 69% jest teraz przepompowywana do rozlewni, gdzie jest schładzana, rozcieńczona wodą źródlaną do zawartości 63,5% i wlewana do beczek dębowych, w których będzie dojrzewała. Pozostałe dwie frakcje, czyli głowy (przedgony i ogony(pogony), są razem gromadzone i przekazywane do
ponownej destylacji z następną partią surówki.
5. Dojrzewanie- Obecnie większość whisky dojrzewa w beczkach, w których wcześniej znajdowały się burbon, sherry, porto lub whisky. W 1915 roku w Zjednoczonym Królestwie wprowadzono prawo, zgodnie z którym każda whisky, aby zasłużyć sobie na tę nazwę, musi leżakować w beczkach przez co najmniej dwa lata. Rok później w 1916 roku, aneksem wniesiono poprawkę w Immature Spirits Act nakazującą producentom starzenie whisky przez okres trzech lat. Z kolei obowiązek starzenia whisky w beczkach dębowych wprowadzony został dopiero w 1988 roku. Wprawdzie beczki są starannie uszczelniane, aby nie przeciekały, ale dąb jest porowaty i dlatego rocznie dosłownie ulatnia się ok 2-3% trunku.
6. Mieszanie- whisky mieszana czyli blended, powstaje w wyniku połączenia wielu rodzajów whisky słodowych i zbożowych, a kunszt Master Blendera polega na tym, aby zachować subtelną indywidualność każdej z nich poprzez zmieszanie z innymi destylatami.
7. Butelkowanie– finalny etap tworzenia whisky.

d34ioyn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34ioyn