Trwa ładowanie...
07-07-2015 13:12

Grillowanie po męsku z jakością QAFP

Grillowanie po męsku z jakością QAFPŹródło: inf.pras.
d2njz8i
d2njz8i

Sezon grillowy rozpoczął się już na dobre, jednak mówiąc o grillowaniu mamy na myśli przede wszystkim swojskie kiełbasy lub kaszanki, czasami karkówkę. Warto jednak dla urozmaicenia smaków poeksperymentować czasem kulinarnie. Uczestnikom warsztatów "Grillowanie po męsku z jakością QAFP" nie jest już straszny żaden ruszt. Wydarzenie zorganizowane w warszawskim studio CookUp poprowadził Olivier Janiak, swój warsztat kulinarny zaprezentował szef kuchni - Sebastian Krauzowicz.

Mimo, że kuchnia wciąż wydaje się być bardziej domeną kobiet, jest pewien obszar, który z powodzeniem można nazwać męskim terytorium. Gorący ruszt to zdecydowanie miejsce dla prawdziwych facetów. Grupa ponad 20 panów podjęła wyzwanie przygotowania niebanalnego i inspirującego menu w trakcie warsztatów grillowania zorganizowanych w ramach kampanii promującej QAFP to System Gwarantowanej Jakości Żywności certyfikujący m.in. mięso wieprzowe i przetwory mięsne.

Powstał w 2009 roku z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, a jego celem jest budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywieniowego w oczach konsumenta.- Produkty ze znakiem jakości QAFP charakteryzują się wysoką jakością, dzięki przestrzeganiu rygorystycznych norm w całym procesie produkcji mięsa - wyjaśniała Jolanta Ciechomska, Koordynator Systemu QAFP. Szczegółowe Informacje na temat systemu dostępne są na stronie http://qafp.pl/dobrywybor. Ten adres warto zapamiętać, gdyż to właśnie tam pojawią się informacje o kolejnych warsztatach kulinarnych, przepisy na pyszne potrawy bazujące na wieprzowinie QAFP oraz porady jak rozpoznać mięso wysokiej jakości.

Panowie podczas warsztatów "Grillowanie po męsku z jakością QAFP" czuli się bardzo swobodnie, a stanowisko grillowe bynajmniej nie było im obce. Uczestnicy mogli się przekonać, że wieprzowina wysokiej jakości to podstawa dobrego dania z grilla i wyjątkowego smaku, który zawsze robi wrażenie na gościach. Przygotowanie menu zaproponowanego przez szefa kuchni wydawało się wyzwaniem dla uczestników, ale efekt końcowy przeszedł najśmielsze oczekiwania. Karczek marynowany w jogurcie i przyprawie Tandoori, czy polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z sałatami.

(fot. inf. prasowa)

Grillować każdy facet potrafi. Nie każdy jednak jest kulinarnym mistrzem, a wydaje się, że do osiągnięcia tego tytułu potrzeba naprawdę niewiele. Jak trafić do pierwszej ligi? Zapytaliśmy Szefa Kuchni, Sebastiana Krauzowicza, jak zachwycić gości podczas wspólnego grillowania - Aby odnieść grillowy (i towarzyski) sukces, należy przede wszystkim uzbroić się w arsenał naprawdę dobrych jakościowych produktów. Polecam proste mięso wieprzowe, czyli karkówkę, schab, szynkę, polędwicę i łopatkę, z którymi poradzi sobie nawet debiutant - przekonuje Sebastian Krauzowicz. - Wybierając dobre certyfikowane mięso musimy uważać, żeby nie trzymać go zbyt długo na ruszcie. Mięso wysokiej jakości samo broni się smakowo, a my możemy skupić się na dodatkach. Polecam sezonowe komponenty dań. Latem mogą to być świeże warzywa, owoce, a nawet kwiaty. Te ostatnie na pewno zrobią wrażenie. Na warsztatach wykorzystane zostały na przykład pesto z nasturcji, grillowane szparagi i gruszki, samodzielnie przyrządzona pasta z suszonych
pomidorów i kaparów, bób i konfitura z cebuli. To naprawdę * Bagietka korzenna z polędwiczką wieprzową marynowaną w musztardzie francuskiej z mieszanką sałat z pesto, z nasturcji i orzechów ziemnych z dodatkiem sera feta, pomidorów suszonych i grillowanej cukinii * * Polędwiczka wieprzowa 6 sztuk / 200 g sztuka

  • 100 g musztardy francuskiej
  • 40 g zielonego pieprzu
  • 40 ml miodu
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 gałązki tymianku
  • Sól i pieprz
d2njz8i

Musztardę francuską mieszamy z oliwą, zielonym pieprzem, miodem i rozdrobnionym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową kroimy w plastry, delikatnie przyklepujemy i marynujemy w musztardzie przez 25 minut. Po tym czasie odsączamy z marynaty i grillujemy na rozgrzanym grillu.

(fot. inf.pras.)

  • 100 g liści nasturcji
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 100 g greckiego sera feta
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • Pieprz młotkowany Liście nasturcji miksujemy blenderem dodając oliwę z oliwek oraz orzechy i posiekane suszone pomidory. Odstawiamy na 10 minut, dodajemy ser feta i mieszamy z pieprzem młotkowanym.
  • 2 cukinie
  • 8 sztuk szalotki
  • 50 ml octu białego balsamicznego
  • 50 ml oliwa z oliwek Pieprz i sól Cukinię kroimy w cienkie plastry, a szalotkę na pół i skrapiamy ją oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem. Następnie wkładamy do piekarnika na 5 minut.
  • 3 bagietki korzenne
  • 180 g mieszanki sałat (minimum 4 rodzaje)
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g kaparów
  • 50 ml oliwy z oliwek

Czosnek siekamy bez środkowej części, mieszamy z oliwą z oliwek, kaparami. Bagietkę pieczemy lub grillujemy przeciętą na pół, smarujemy ją oliwą czosnkową z kaparami.

d2njz8i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2njz8i