Trwa 艂adowanie...
10-01-2013 13:20

Kobiece mleko zawiera mn贸stwo bakterii

Kobiece mleko zawiera mn贸stwo bakterii殴r贸d艂o: 123RF
d77sl9p
d77sl9p

Hiszpa艅scy naukowcy opracowali map臋 mikroflory bakteryjnej mleka matki, b臋d膮cego g艂贸wnym 藕r贸d艂em po偶ywienia noworodk贸w. Przeprowadzone przez nich badanie wykaza艂o wi臋ksz膮 r贸偶norodno艣膰 mikroorganizm贸w ni偶 pierwotnie s膮dzono: ponad 700 gatunk贸w.

Kobiece mleko jest jednym z g艂贸wnych czynnik贸w decyduj膮cych o rozwoju flory bakteryjnej w uk艂adzie pokarmowym nowo narodzonego dziecka. Dzieci rodz膮 si臋 bowiem z ja艂owym uk艂adem pokarmowym i dopiero z czasem bakterie zasiedlaj膮 ich jelita. Stopniowo sk艂ad mikroflory zmienia si臋, a wp艂yw na ni膮 maj膮 m.in. spos贸b porodu, 偶ywienie niemowl臋cia, przyjmowanie antybiotyk贸w i wiek.

Do tej pory sk艂ad oraz biologiczna rola bakterii zamieszkuj膮cych jelita niemowl膮t pozostawa艂y nieznane. Zmieni艂o si臋 to dzi臋ki pracy hiszpa艅skich naukowc贸w z Institute of Agrochemistry and Food Technology (IATA-CSIC) oraz Higher Public Health Research Centre (CSISP-GVA), kt贸rzy wykorzystali technik臋 opart膮 o masywne sekwencjonowanie DNA do identyfikacji "zestawu" bakterii zawartych w mleku matki.

Pierwszym mlekiem wydzielanym przez gruczo艂y mlekowe po porodzie jest siara. Hiszpanie ustalili, 偶e w pr贸bkach siary pobranych od niekt贸rych kobiet by艂o ponad 700 r贸偶nych gatunk贸w mikroorganizm贸w. To zdecydowanie przekroczy艂o dotychczasowe przewidywania naukowc贸w.

d77sl9p

Najbardziej rozpowszechnionymi bakteriami w siarze by艂y te z rodzaj贸w: Weissella, Leuconostoc (ziarniaki), Staphylococcus (gronkowce), Streptococcus (paciorkowce) i Lactococcus (bakterie mlekowe). W mleku p贸藕niejszym (pobranym w okresie od 1 do 6 miesi臋cy karmienia piersi膮) typowymi bakterii by艂y: Veillonella, Prevotella oraz Leptotrichia.

"Nasza praca jest jedn膮 z pierwszych, kt贸re oceniaj膮 r贸偶norodno艣膰 mikrobiologiczn膮 pr贸bek siary i p贸藕niejszego mleka za pomoc膮 techniki pirosekwencjonowania, czyli sekwencjonowania DNA na du偶膮 skal臋 w czasie rzeczywistym" - wyja艣ni膮 autorzy badania: dr Mar铆a Carmen Collado i Alex Mira.

Ci臋偶sza matka, mniej bakterii

Hiszpa艅skie badanie pokaza艂o r贸wnie偶, 偶e mleko matek z nadwag膮 lub tych, kt贸re w czasie ci膮偶y przybra艂y wi臋cej kilogram贸w ni偶 si臋 zaleca, charakteryzuje si臋 mniejsz膮 r贸偶norodno艣ci膮 bakterii.

Tak偶e rodzaj porodu wp艂ywa na sk艂ad mikroflory kobiecego mleka - panie, kt贸re przesz艂y zaplanowane cesarskie ci臋cie maj膮 nieco inny, mniej bogaty w mikroorganizmy pokarm ni偶 matki rodz膮ce si艂ami natury. Jednak, gdy ci臋cie nie by艂o planowane i dosz艂o do niego ju偶 po samoistnym rozpocz臋ciu akcji porodowej, sk艂ad mleka jest bardzo podobny do tego, kt贸re powstaje po porodzie naturalnym.

(fot. 123RF.com)

d77sl9p

Jak t艂umacz膮 autorzy pracy, wyniki te sugeruj膮, 偶e to sytuacja hormonalna organizmu matki w czasie porodu odgrywa g艂贸wn膮 rol臋 w procesie kszta艂towania sk艂adu mleka. "Brak sygna艂贸w stresu fizjologicznego oraz typowe w przebiegu porodu naturalnego wahania hormon贸w wp艂ywaj膮 na sk艂ad i r贸偶norodno艣膰 mikrobiologiczn膮 pokarmu" - wyja艣niaj膮.

Wyzwanie dla przemys艂u spo偶ywczego

Wiadomo, 偶e bakterie obecne w kobiecym mleku odpowiadaj膮 za jeden z pierwszych przypadk贸w kontaktu dziecka z mikroorganizmami, kt贸re nast臋pnie zasiedl膮 jego uk艂ad trawienny. Dlatego teraz naukowcy staraj膮 si臋 ustali膰, czy bakterie te pe艂ni膮 przede wszystkim funkcj臋 metaboliczn膮 (pomagaj膮 dziecku karmionemu piersi膮 w trawieniu mleka) czy odporno艣ciow膮 (pomagaj膮 organizmowi noworodka odr贸偶ni膰 organizmy po偶yteczne lub gro藕nych).

Ich zdaniem omawiane wyniki otwieraj膮 nowe mo偶liwo艣ci przed producentami mleka modyfikowanego. Daj膮 bowiem szans臋 na stworzenie pokarmu, kt贸ry b臋dzie mia艂 lepszy - ni偶 dotychczas dost臋pne - wp艂yw na zdrowie noworodk贸w.

"Je艣li bakterie, kt贸re odkryli艣my w kobiecym mleku, rzeczywi艣cie s膮 wa偶ne dla rozwoju uk艂adu odporno艣ciowego dzieci, ich dodawanie do preparat贸w do karmienia niemowl膮t mo偶e zmniejszy膰 ryzyko alergii, astmy i chor贸b autoimmunologicznych u najm艂odszych" - uwa偶aj膮.

(PAP)

d77sl9p
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d77sl9p