Obalamy popularny mit na temat margaryny
Dzi臋ki nowoczesnym metodom produkcji, wysokiej jako艣ci mi臋kkie margaryny, szczeg贸lnie kubkowe (mi臋kkie), ju偶 od wielu lat praktycznie nie zawieraj膮 izomer贸w trans, to znaczy nie przekraczaj膮 艣rednio 1% wszystkich kwas贸w t艂uszczowych w produkcie.
Wsp贸艂czesne mi臋kkie margaryny zawieraj膮 r贸wnie偶 stosunkowo ma艂o kwas贸w nasyconych, uznawanych dzi艣 za g艂贸wn膮 przyczyn臋 rozwoju chor贸b uk艂adu kr膮偶enia. Dlatego mi臋dzynarodowe agendy, m. in. 艢wiatowa Organizacja Wy偶ywienia i Rolnictwa FAO, 艢wiatowa Organizacja Zdrowia WHO oraz Europejski Urz膮d ds. Bezpiecze艅stwa 呕ywno艣ci EFSA, podkre艣laj膮 potrzeb臋 ograniczania spo偶ycia t艂uszcz贸w nasyconych i zwi臋kszania spo偶ycia nienasyconych.
Takie same s膮 zalecenia Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwo Bada艅 nad Mia偶d偶yc膮 oraz Instytutu 呕ywno艣ci i 呕ywienia. Wynika to z faktu, 偶e nasycone kwasy t艂uszczowe spo偶ywane w nadmiarze wp艂ywaj膮 niekorzystnie na zdrowie, przyczyniaj膮c si臋 do wzrostu st臋偶enia cholesterolu i zwi臋kszenia ryzyka chor贸b uk艂adu sercowo-naczyniowego.
Oleje ro艣linne i margaryna s膮 艣wietnym substytutem nasyconych t艂uszcz贸w zwierz臋cych takich jak smalec czy mas艂o. Margaryna mo偶e zawiera膰 nawet 80% oleju i dlatego w USA zaliczana jest do grupy ciek艂ych olej贸w a nie t艂uszcz贸w sta艂ych. Jej produkcja polega g艂贸wnie na mieszaniu ze sob膮 sk艂adnik贸w w odpowiedniej kolejno艣ci. Margaryny s膮 doskona艂ym 藕r贸d艂em nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, m.in. omega 3 i omega 6. Zawieraj膮 te偶 witaminy A, D i E, natomiast praktycznie nie zawieraj膮 izomer贸w trans i zawieraj膮 bardzo ma艂o niekorzystnych kwas贸w nasyconych.
Prof. dr hab. Krzysztof Krygier