Trwa 艂adowanie...
03-08-2015 13:40

Obalamy popularny mit na temat margaryny

Obalamy popularny mit na temat margaryny殴r贸d艂o: 123RF
d4jtlwr
d4jtlwr

Dzi臋ki nowoczesnym metodom produkcji, wysokiej jako艣ci mi臋kkie margaryny, szczeg贸lnie kubkowe (mi臋kkie), ju偶 od wielu lat praktycznie nie zawieraj膮 izomer贸w trans, to znaczy nie przekraczaj膮 艣rednio 1% wszystkich kwas贸w t艂uszczowych w produkcie.

Wsp贸艂czesne mi臋kkie margaryny zawieraj膮 r贸wnie偶 stosunkowo ma艂o kwas贸w nasyconych, uznawanych dzi艣 za g艂贸wn膮 przyczyn臋 rozwoju chor贸b uk艂adu kr膮偶enia. Dlatego mi臋dzynarodowe agendy, m. in. 艢wiatowa Organizacja Wy偶ywienia i Rolnictwa FAO, 艢wiatowa Organizacja Zdrowia WHO oraz Europejski Urz膮d ds. Bezpiecze艅stwa 呕ywno艣ci EFSA, podkre艣laj膮 potrzeb臋 ograniczania spo偶ycia t艂uszcz贸w nasyconych i zwi臋kszania spo偶ycia nienasyconych.

Takie same s膮 zalecenia Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Polskiego Towarzystwo Bada艅 nad Mia偶d偶yc膮 oraz Instytutu 呕ywno艣ci i 呕ywienia. Wynika to z faktu, 偶e nasycone kwasy t艂uszczowe spo偶ywane w nadmiarze wp艂ywaj膮 niekorzystnie na zdrowie, przyczyniaj膮c si臋 do wzrostu st臋偶enia cholesterolu i zwi臋kszenia ryzyka chor贸b uk艂adu sercowo-naczyniowego.

Oleje ro艣linne i margaryna s膮 艣wietnym substytutem nasyconych t艂uszcz贸w zwierz臋cych takich jak smalec czy mas艂o. Margaryna mo偶e zawiera膰 nawet 80% oleju i dlatego w USA zaliczana jest do grupy ciek艂ych olej贸w a nie t艂uszcz贸w sta艂ych. Jej produkcja polega g艂贸wnie na mieszaniu ze sob膮 sk艂adnik贸w w odpowiedniej kolejno艣ci. Margaryny s膮 doskona艂ym 藕r贸d艂em nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, m.in. omega 3 i omega 6. Zawieraj膮 te偶 witaminy A, D i E, natomiast praktycznie nie zawieraj膮 izomer贸w trans i zawieraj膮 bardzo ma艂o niekorzystnych kwas贸w nasyconych.

Prof. dr hab. Krzysztof Krygier

d4jtlwr
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d4jtlwr