Trwa 艂adowanie...
22-11-2011 12:32

Dlaczego w贸dka ma 40 procent?

Dlaczego w贸dka ma 40 procent?殴r贸d艂o: Thinkstockphotos
d10my7a
d10my7a

Pewnie niejeden z Was, wychylaj膮c shota z czystej, zastanawia艂 si臋, dlaczego w艂a艣ciwie "moc przepisowa" wynosi w艂a艣nie 40 procent? Wiadomo, 偶e mocniejsze alkohole s膮 trudniejsze do prze艂kni臋cia (prawdziwy absynt, niekt贸re nalewki, czysty spirytus) i bardziej niszcz膮ce dla 艣luz贸wki. Z kolei w贸dka o zawarto艣ci czystego alkoholu ni偶szej od 40 procent jest jaka艣 taka nijaka... No w艂a艣nie - czy to w og贸le jest w贸dka? Ale dlaczego akurat 40? Sprawd藕!

Wbrew temu, co si臋 powszechnie s膮dzi, to nie rosyjski uczony Dmitrij Mendelejew naukowo potwierdzi艂 i zatwierdzi艂 przepisow膮 moc w贸dki na liczbie w艂a艣nie 40 procent. W swojej s艂ynnej rozprawie naukowej "O po艂膮czeniach alkoholu z wod膮" wybitny chemik wcale nie zajmowa艂 si臋, jakby si臋 mog艂o wydawa膰, kwesti膮 proporcji mieszania spirytusu i wody w celu uzyskania w贸dki, ale alkoholami o znacznie wy偶szych st臋偶eniach.

Przypisywanie Mendelejewowi stworzenia naukowych standard贸w dla mocy w贸dki oraz nazywanie go wr臋cz oficjalnym "tw贸rc膮" tego napitku ca艂kowicie mija si臋 z prawd膮. W rzeczywisto艣ci kwestia mocy w贸dki zosta艂a w Rosji uregulowana ju偶 trzydzie艣ci lat wcze艣niej, a powody nijak si臋 mia艂y do walor贸w smakowych czy te偶 "kopa", jakiego mia艂 da膰 nap贸j. A je艣li nie wiadomo, o co chodzi, o chodzi o... podatki.

W 1843 roku rosyjski rz膮d wprowadzi艂 przepisy, zgodnie z kt贸rymi w贸dka wprowadzana do obiegu handlowego ma mie膰 w艂a艣nie 40 procent. Wzi臋艂o si臋 to ze sposobu obliczania akcyzy - podatek przeliczano zgodnie z ka偶dym pojedynczym procentem posiadanym przez nap贸j. Dopuszczano dwuprocentowe odst臋pstwo od normy i w obiegu mog艂a by膰 r贸wnie偶 w贸dka 38- procentowa, jednak wi臋ksze odchy艂y by艂y 艣cigane z urz臋du. Jednym s艂owem - na w贸dce nie wolno oszukiwa膰!

Tyle w Rosji, a co z w贸dk膮 w Polsce? Wszak cho膰 spory o to, kto pierwszy wymy艣li艂 szacowny trunek nie ustaj膮, nale偶y przypomnie膰, 偶e samo s艂owo "w贸dka" i jego warianty w r贸偶nych j臋zykach to polonizm i to my nazwali艣my napitek, kt贸rym racz膮 si臋 mieszka艅cy ca艂ego globu.

d10my7a

Produkcj膮 w贸dki zajmowano si臋 na terenach naszego kraju ju偶 we wczesnym 艣redniowieczu. Sk艂adniki przechodzi艂y fermentacj臋 oraz destylacj臋 - po pierwszej otrzymywano tzw. brant贸wk臋, po kolejnej - szum贸wk臋, a trzecia i ostatnia pozwala艂a uzyska膰 nap贸j o mocy 70- 80 procent (czyli jeszcze nie w贸dk臋!) nazywan膮 powszechnie okowit膮. Nast臋pnie ekstrakt mieszano we w艂a艣ciwych proporcjach z wod膮. Produktem ko艅cowym by艂a w贸dka "szynkowa", kt贸rej moc wynosi艂a w艂a艣nie 40 procent. Nie Mendelejew opatentowa艂 zatem liczb臋 40, a wielu anonimowych polskich gorzelnik贸w, kt贸rzy na przestrzeni wiek贸w zajmowali si臋 produkcj膮 trunku.

Zreszt膮, pomy艣lcie sami - 40 procent to idealna moc. Delikatnie gryzie w j臋zyk, ale nie pali gard艂a. Nie zwala z n贸g, ale sprawia, 偶e krew kr膮偶y 偶ywiej. Rozgrzewa, ale nie jest palna. Tych plus贸w jest ze czterdzie艣ci...

KP/PFi

d10my7a
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d10my7a