Trwa 艂adowanie...
16-04-2013 15:03

To dlatego tak bardzo lubimy piwo!

To dlatego tak bardzo lubimy piwo!殴r贸d艂o: 123RF
d2q3f9j
d2q3f9j

Dobre wie艣ci dla piwoszy! Wygl膮da na to, 偶e wyja艣ni艂a si臋 tajemnica szczeg贸lnego zami艂owania, jakie niekt贸rzy odczuwaj膮 w stosunku do z艂ocistego trunku. Czar, kt贸ry sprawia, 偶e mo偶na go degustowa膰 w sporych ilo艣ciach i du偶ej cz臋stotliwo艣ci. Nieuchwytny zew, kt贸ry szczeg贸lnie zapalczywych mi艂o艣nik贸w tego napoju kieruje do ulubionych pub贸w i restauracji.

Ameryka艅scy naukowcy z Uniwersytetu Indiana postanowili wnikliwie przyjrze膰 si臋, jak reaguje na piwo ludzki m贸zg. Od dawna wiadomo, 偶e wszelki alkohol stymuluje w m贸zgu o艣rodek nagrody i wydzielanie dopaminy - hormonu po艣rednio odpowiedzialnego za lepsze samopoczucie i pozytywnego "kopa", jakiego do艣wiadczamy pod wp艂ywem procent贸w. Okaza艂o si臋 jednak, 偶e piwo to klasa sama w sobie - ju偶 sam jego smak pozytywnie stymuluje nasz m贸zg!

Ameryka艅scy naukowcy doszli do takich wniosk贸w, analizuj膮c procesy m贸zgowe za pomoc膮 tomografu komputerowego u grupy ochotnik贸w, kt贸rym co 15 minut dostarczano niewielkiej ilo艣ci piwa. By wykluczy膰 potencjalne dzia艂anie zwi膮zane z zawarto艣ci膮 w z艂ocistym trunku alkoholu, badanym podawano obj臋to艣膰 zaledwie jednej 艂y偶ki sto艂owej. Druga grupa, kt贸rej aktywno艣膰 m贸zgowa r贸wnie偶 znalaz艂a si臋 pod obserwacj膮 uczonych, spo偶ywa艂a w tym samym czasie bezalkoholowy nap贸j przeznaczony dla sportowc贸w.

Rezultat zosta艂 osi膮gni臋ty - osobom racz膮cym si臋 piwem, nie podskoczy艂 poziom alkoholu. Mimo 偶e byli ca艂kowicie trze藕wi, ich m贸zg odnotowa艂 pobudzenie o艣rodka nagrody i zwi臋kszone wydzielanie dopaminy. To dow贸d na to, 偶e sama specyficzna goryczka i chmielny smak w zupe艂no艣ci wystarczaj膮, by w m贸zgu zasz艂y zmiany analogiczne do tych, kt贸re s膮 charakterystyczne dla alkoholowego rauszu.

d2q3f9j

Ma艂o tego - zmiany odnotowano nawet u os贸b, kt贸re przed badaniem deklarowa艂y, 偶e od smaku piwa du偶o wy偶ej ceni膮 sobie smak wspomnianego napoju. Ich m贸zg okaza艂 si臋 twierdzi膰 zupe艂nie co innego ni偶 kubeczki smakowe.

Co ciekawe, osoby, w kt贸rych rodzinach nie brakowa艂o alkoholik贸w, reagowa艂y na smak piwa du偶o gwa艂towniejszym pobudzeniem dopaminowego o艣rodka od os贸b ze 艣rodowisk z neutralnym stosunkiem do alkoholu.

Badanie ameryka艅skich naukowc贸w wywo艂a艂o zr贸偶nicowany odzew. Cz臋艣膰 uczonych ma nadziej臋, 偶e odkrycie oka偶e si臋 pomocne dla bada艅 nad zapobieganiem i leczeniem uzale偶nienia od alkoholu. Farmaceuci zastanawiaj膮 si臋 z kolei nad mo偶liwo艣ci膮 blokady receptor贸w odpowiedzialnych za zwi臋kszone wydzielanie dopaminy. Teraz jednak b臋d膮 musieli walczy膰 nie tylko z samym alkoholem, ale r贸wnie偶 jego smakiem.

d2q3f9j
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d2q3f9j