Im więcej białka w diecie, tym lepiej
Wiara w archaiczną regułę, że im więcej białek się spożywa, tym szybciej i bardziej rozwija się masa mięśniowa, jest błędem wielu ćwiczących. To kolejny szkodliwy mit. Owszem, białka są nieodzownym budulcem mięśni, jednak ich ilość powinna wynikać z indywidualnego zapotrzebowania i być poparta urozmaiconą, odpowiednio ułożoną dietą. Co z tego, że pochłoniesz mnóstwo białek, skoro twoje mięśnie mogą się rozwijać w tempie, które jest ograniczone i nieprzekraczalne?
Jeśli przesadzisz, każda porcja białek przyjmowana ponad optimum zamienia się w tłuszcz. W fachowej literaturze można wyczytać, że chcąc zwiększyć masę mięśniową, należy przyjmować dziennie od 1 do 2,2 gramów białka na każdy kilogram masy ciała (w zależności od celu, który sobie wyznaczyliśmy). Co więcej, najnowsze badania pokazują, że lepszy efekt osiąga się wówczas, gdy ową "dawkę" białka rozkłada się na wszystkie posiłki, nie zaś kumuluje ją w postaci jednego obfitego w proteiny obiadu.