Orzechy włoskie obniżają cholesterol
Dieta bogata w kwas alfa-linolowy znajdujący się w orzechach włoskich (olej z orzechów włoskich oraz olej lniany) przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu (LDL).
27.02.2007 14:44
Badania, w których uczestniczyły osoby znajdujące się w grupie ryzyka chorób układu krążenia i mające podwyższony poziom cholesterolu całkowitego (w tym LDL), wykazały, że orzechy włoskie – w połączeniu z planem żywieniowym kontrolującym spożycie tłuszczy nasyconych, cholesterolu i kalorii – odgrywają istotną rolę w zmniejszaniu możliwości występowania schorzeń układu krążenia.
Uczestników badania podzielono na trzy grupy. Osoby z pierwszej grupy bazowały na typowej diecie, z drugiej – na diecie opartej o orzechy włoskie i uzyskany z nich olej, z trzeciej zaś dodatkowo na oleju lnianym.
Najlepsze wyniki uzyskano w trzeciej grupie, w której dieta obejmowała również olej lniany.
Jad pszczeli łagodzi stan zapalny stawów
Melityna, wydzielona z jadu pszczół, pomaga łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Według koreańskich naukowców jad pszczeli blokuje geny odpowiedzialne za wytwarzanie się stanu zapalnego. Siła działania otrzymanego leku jest większa niż siła działania samego jadu pszczelego. Melityna może być więc wykorzystywana w leczeniu chorób zwyrodnieniowych i zapalnych, takich jak zapalenie reumatoidalne stawów.
Jej pozytywne działanie zostało potwierdzone w testach zarówno u szczurów, jak i ludzi.
Kwasy tłuszczowe typu trans pogarszają naukę
Naukowcy z Południowej Karoliny twierdzą, że spożywanie izomerów trans jako składników nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w daniach typu fast food, pogarsza proces uczenia się i zapamiętywania.
Lotta Granholm – neurolog z Medical University of South Karolina dokarmiała grupę szczurów pokarmem zawierającym 10 proc. uwodornionego oleju kokosowego, który jest popularnym nasyconym tłuszczem trans.
Inna grupa szczurów karmiona była podobnym pokarmem, z tym jednak wyjątkiem, że zastąpiono w nim olej kokosowy olejem sojowym, który nie zawiera tego rodzaju tłuszczów. Po 6 tygodniach zwierzęta poddano testom w różnego rodzaju labiryntach. Grupa szczurów, której podawano olej kokosowy popełniła więcej błędów, zwłaszcza przy testach wymagających więcej energii umysłu.
– Izomery trans nasyconych kwasów tłuszczowych znacznie pogorszyły pamięć – powiedziała Lotta Granholm.
Stwierdziła, że tego rodzaju tłuszcze przyczyniają się do niszczenia protein, pomagających neuronom otrzymywać i wysyłać sygnały. U zwierząt, które jadły olej kokosowy, cząsteczki – znane jako białka wiążące się z mikrotubulami – występowały znacznie rzadziej.
Lotta Granholm podejrzewa, że kwasy tłuszczowe typu trans powiększają proces zapalny mózgu, co w rezultacie niszczy białka.
Joanna Walczak