Robisz się czerwony, kiedy pijesz? Uważaj na serce!
Jeśli robisz się czerwony, kiedy pijesz lepiej dobrze zadbaj o swoje zdrowie. Wiele wskazuje na to, że możesz mieć problemy z sercem, ale nie tylko. Czerwona twarz po wypiciu alkoholu może być nawet oznaką nowotworu, dlatego nie warto ryzykować własnym zdrowiem i nie bagatelizować ewidentnych oznak dawanych przez organizm. Robisz się czerwony, kiedy pijesz, koniecznie sprawdź, na co zwrócić większą uwagę.
16.10.2020 13:05
Ludzie, u których zaobserwowano zmianę barwy twarzy w trakcie picia alkoholu są bardziej narażeni na ciężkie choroby, takie jak zawał czy wylew. Bagatelizowanie objawu takiego zmiana koloru na twarzy świadczy naprawdę o poważnych zaburzeniach zdrowotnych.
Robisz się czerwony, kiedy pijesz - dlaczego tak się dzieje?
Jeśli podczas suto zakrapianej imprezy, twoi współbiesiadnicy mówią Ci, że strasznie poczerwieniałeś w trakcie picia, koniecznie powinieneś zmierzyć sobie ciśnienie. Niska tolerancja na alkohol ma bowiem związek z wysokim ciśnieniem krwi, a to może doprowadzić do rozwoju groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego, a niekiedy zakończyć się nawet zgonem.
Ryzyko wzrasta wielokrotnie, gdy osoba czerwieniejąca na twarzy w trakcie picia, spożywa więcej niż cztery drinki w tygodniu - o co przecież nietrudno, szczególnie w Polsce. Nie trzeba być alkoholikiem, żeby rumienić się w czasie popijania piwa lub wina.
Robisz się czerwony, kiedy pijesz - co się dzieje w organizmie?
Poczerwienienie na twarzy po wypiciu alkoholu jest zawsze objawem wysokiej wrażliwości na alkohol lub nawet jego nietolerancji. Wyjątkami są osoby, u których objaw ten jest wynikiem brania określonych leków. Odczuwalne na policzkach "uderzenia gorąca" świadczą zazwyczaj o tym, że organizm danej osoby jest genetycznie obciążony wadą, w wyniku której nie radzi sobie z rozkładaniem aldehydu octowego (aldehyd octowy to organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów, który jest główną przyczyną objawów przedawkowania alkoholu etylowego, czyli kaca. Powstaje w wątrobie w czasie metabolizowania alkoholu).
Robisz się czerwony, kiedy pijesz - o czym to świadczy?
Dzięki obserwacjom i pomiarom badanych, ustalono że ludzie robiący się czerwoni podczas picia, częściej chorują na nadciśnienie. Dodatkowe czynniki, takie jak masa ciała, wiek, styl życia (ruch, ogólna dbałość o zdrowie), palenie tytoniu, znacząco zawyżały ryzyko wystąpienia groźnych chorób, takich jak zawał serca, u osób, których twarze czerwienieją w czasie spożywania alkoholu. Pamiętaj, że czerwienienie na twarzy podczas picia może oznaczać nietolerancję alkoholu. Co jeszcze towarzyszy rumieńcom na twarzy?
- szybkie bicie serca;
- bóle głowy;
- nudności;
- wymioty.
Wiele wskazuje także na to, że czerwona twarz podczas picia może być oznaką wyższego ryzyka wystąpienia raka. W głównej mierze chodziło o raka przełyku.
Istnieje jeden sposób na to, aby zapobiec czerwienieniu podczas picia - wystarczy odstawić alkohol. W końcu nadmierne spożywanie alkoholu przyczynia się do wielu poważnych schorzeń (np. chorób wątroby, chorób serca, problemów z pamięcią, problemów z trawieniem), dlatego nie ryzykuj i regularnie poddawaj się badaniom, a także zachowaj umiar przy piciu. Jeśli robisz się czerwony, kiedy pijesz może być oznaką tego, że możesz mieć niedobór ALDH2 (odpowiedzialnego za rozkład aldehydu octowego). Skonsultuj się z lekarzem i zrób specjalny test, który może potwierdzić zmieniony gen.