Ciekawostki10 najlepszych restauracji w Polsce

10 najlepszych restauracji w Polsce

Galeria smaków. Niebo w gębie. Koncert dla podniebienia. Nie! Nie chodzi o słowa. Chodzi o miejsca, które uzależniają, mącą w głowie wyrafinowaną grą smaków. Chodzi o zmysłowe osaczenie, o rozkosz, mówiąc wprost.

10 najlepszych restauracji w Polsce
Źródło zdjęć: © Malemen

Chodzi o miejsca, do których chce się wracać, o których się śni. Bo tak, jak tam, nigdzie indziej zjeść nie można. Nie było łatwo wybrać dziesięć najlepszych, ale kiedy już zdecydowaliśmy - zrobiliśmy to jednogłośnie. Oto restauracje, którym przyznaliśmy po pięć gwiazdek "Malemena".

Miejsce 10. Rotisserie

Szef kuchni: Paweł Oszczyk.
Adres: Kościelna 12, Warszawa
Dziesięć na dziesięć. Elegancka restauracja przy stołecznym hotelu La Regina sieci Ma Maison. Szef kuchni - Paweł Oszczyk - podaje wyśmienite dania z całego świata, sezonowo zmienia kartę, bawi się tradycjami kulinarnymi, a do tego dba o znakomite produkty wyjściowe, które traktuje z należytym szacunkiem. Wszystko tu jest znakomite - od tatara z tuńczyka po gęsią szyję! Lubimy jego nawiązania do poetyki baru mlecznego, tyle że w luksusowym stylu, a latem lubimy czekoladowe canneloni na zacisznym patio.

Miejsce 9. Pod Łososiem

Szef kuchni: Jerzy Kosidło.
Adres:Szeroka 52/54, Gdańsk
Najbardziej gdańska z trójmiejskich restauracji. Znajduje się w kamienicy, w której mieszkali patrycjusze wyrabiający słynną Goldwasser (wódkę z 22-karatowymi płatkami złota). Serwują tu doskonałe dania z ryb w różnych kompozycjach, dziczyznę i najlepszy befsztyk na całym wybrzeżu. Niczego sobie są włoskie desery. My najbardziej lubimy Salę Żeglarską z klimatem mieszczańskiej kamienicy, a przede wszystkim model XVII-wiecznego okrętu handlowego pod sufitem. Każda potrawa, każdy gest kelnera warte są swojej ceny.

Miejsce 8. Dyspensa

Szef kuchni: Grzegorz Wójcik.
Adres:Mokotowska 39, Warszawa
Przytulny lokal przy ulicy Mokotowskiej w stolicy Polski, którym dowodzi były mistrz świata w brydżu. Serwują kuchnię polską, ale w nowoczesnym wydaniu. Przepyszny jest sandacz w koprze z rakami, ale śledzie holenderskie i tatar po francusku też niczego sobie. Z mięs szczególnie polecamy świetną gicz jagnięcą oraz kaczkę z pieca. I po prostu genialna, idealna na kaca, zupa szczawiowa z jajkiem. I pierożki cielęce, które uwielbiają dzieciaki. Brawo za świetnie zaopatrzoną "piwniczkę" z winami i rodzinną atmosferę w weekendy.

Miejsce 7. Tesoro

Szef kuchni: Domenico Cubeddu.
Adres: Polna 70, Sopot
To genialna pizza uplasowała sopocką restaurację w gronie dziesięciu najlepszych knajp w Polsce. W fantastycznej lokalizacji, w paskudnym budynku, wśród gwaru niczym z najprawdziwszej włoskiej trattorii. Kucharze z Italii kręcą się po restauracji, sprawdzając, czy wszystko wszystkim smakuje, i jak nikt inny wiedzą, jak zaparzyć idealne espresso. Z mlekiem matki wypili sposoby przyrządzania makaronu al dente i wyrabiania ciasta na pizzę, po którą normalnie trzeba byłoby jechać na plac Świętego Marka.

Miejsce 6. 1231

Szef kuchni: Andrzej Janeczek.
* Adres:* Przedzamcze 6, Toruń
Świetna knajpa nieopodal ruin Zamku Krzyżackiego. Genialny tatar (i wołowy, i z łososia), kurczak Bryana niczego sobie, minus za wycofanie z menu żeberek na rozżarzonej cegle, za którymi bardzo tęsknimy. Plus natomiast za muzykę na żywo i ogródek przy, a właściwie na strudze toruńskiej. Latem można tam wypić świetną kawę na świeżym powietrzu albo zjeść śniadanie - szczególnie polecamy wypiekane na miejscu pieczywo, domowy pasztet i konfitury. Świetne miejsce.

Miejsce 5. Blow Up

Szef kuchni: Daisuke Mori.
Adres: Kościuszki 42, Poznań,
Bażant, zając, sarna. Mięsne wariacje potwierdzają upodobanie szefa kuchni poznańskiej restauracji do polskich smaków, a ciasto won ton, filo czy sake zdradzają inspirację kuchnią fusion.

Genialna kuchnia Japończyka Daisuke Mori, który ma absolutną dowolność w tworzeniu menu, umiejscawia restaurację w gronie najlepszych lokali w tym kraju. Coraz bardziej zazdrościmy poznaniakom Starego Browaru, w którym kryją się takie perełki.

Miejsce 4. U Kucharzy

Szef kuchni:Robert Kądziela.
Adres: Ossolińskich 7, Warszawa
Flagowa knajpa braci Gessler w scenerii dawnego zaplecza restauracji Hotelu Europejskiego w Warszawie.

Punkty za wyjątkową atmosferę (szczególnie za sprawą niecodziennej obsługi), widowiskową ideę open kitchen, kuchnię bazującą na produktach z prywatnych gospodarstw, za pieczywo wypiekane na miejscu i nowoczesne podejście do kuchni tradycyjnej.

Restauracja doczekała się dwóch mutacji - Smaków na wynos i Daquise w Londynie.

Miejsce 3. Figaro

Szef kuchni: Albano Asani.
Adres: Ogrodowa 17, Poznań
Creme de la creme poznańskich restauracji. Włoska kuchnia na topowym poziomie, o czym warto przekonać się na własnym podniebieniu. Od lat utrzymuje jakość kuchni i obsługi. Plus za klimatyczne wnętrze wiernie naśladujące włoską trattorię. Ujmującą postacią jest szef kuchni - Albano Asani - wierny kibic Lecha i AC Milan, którego sola z grilla, carpaccio z trzech ryb czy polędwica wołowa uplasowały Figaro w czołówce naszego rankingu. polska restauracja. Aby to docenić, wystarczy być otwartym na nowe smaki.

Miejsce 2. Ancora

Szef kuchni: Adam Chrząstowski.
Adres: Dominikańska 3, Kraków
Adam Chrząstowski, szef i współwłaściciel krakowskiej restauracji Ancora, kucharz, filozof, felietonista, stoi na straży polskiego smaku i produktu regionalnego. Do tego chętnie bawi się w tworzenie autorskich dań. Łączy chrzan z zielonym groszkiem, czekoladę z pleśniowym serem, pieczoną paprykę z bryndzą, a buraki z oscypkiem i orzechami. Chce, by kuchnię Małopolski postrzegano i smakowano w nowoczesny sposób. I chwała mu za to!

Miejsce 1.Tamka 43

Szef kuchni: Robert Trzópek.
Adres: Tamka 43, Warszawa
Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Polski. Autorska kuchnia Roberta Trzópka, który swój sznyt kucharski doprowadził do doskonałości w katalońskiej El Bulli i kopenhaskiej Nomie. Gdańszczanin na Powiślu zaskakuje warszawiaków daniami wyczarowanymi z typowo polskich smaków. Dorsz, purée z marchwi oraz sok z kiszonej kapusty w postaci pianki? Risotto z kalafiora z czekoladą? Tylko tutaj! Chapeau bas za inspirację kuchnią molekularną, odwagę w zestawianiu składników, za polonezy Chopina subtelnie płynące z głośników i profesjonalną pomoc sommeliera w doborze odpowiedniego wina, a nawet wody. Wnętrze dość stonowane, na ścianach włoski plusz. Jasne, ciepłe kolory rozświetlają Tamkę 43 w deszczowe dni. Pomyślano także o odpowiednich oświetleniu - snop światła pada na talerz, bo tu najważniejsze jest to, co się je. Nie mamy żadnych wątpliwości, że to najlepsza.

POLECAMY:

Źródło artykułu:WP Facet
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (41)