Trwa ładowanie...
20-04-2015 10:18

10 powodów dlaczego nie warto robić sushi w domu

10 powodów dlaczego nie warto robić sushi w domuŹródło: fot.fotolia
d13p2ea
d13p2ea

Pojawiła się moda na sushi. Najpierw na topie było chodzenie do japońskich restauracji, później przyszła moda na przyrządzanie tego azjatyckiego przysmaku w domu. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, że akurat w tym przypadku nie wszystko, co przyrządzane w domowym jest bardziej opłacalne i dużo smaczniejsze? Załoga warszawskiej restauracji Oto!Sushi zdradzi Wam powody, dlaczego nie warto przyrządzać sushi w swojej kuchni i dlaczego w tym wypadku lepiej udać się do restauracji.

1. Duży koszt. Składniki niezbędne do przyrządzenia sushi dostępne na rynku w małych opakowaniach są bardzo drogie. Przygotowanie takiego samego wykwintnego dania, z tymi samymi składnikami jak w japońskim menu dla dwóch osób z pewnością mocno nadwyręży nasz budżet. Pomyślcie, czy nie lepiej spożytkować tę sumę na wieczorne wyjście ze znajomymi do miłego miejsca z jedzeniem z najwyższej półki czy też romantyczną randkę w romantycznej restauracji w japońskim stylu.

2. Ogromna ilość zmarnowanych produktów. Im większe opakowanie składników niezbędnych do przyrządzenia sushi, tym tańsze. Aby koszty nie przyprawiły nas o zawrót głowy, często ulegamy pokusie i kupujemy opakowania o większej gramaturze. Mamy wtedy poczucie, że kupiliśmy więcej za mniej. W takie sytuacji odchodzimy od kasy zadowoleni i w naszych głowach rodzi się myśl, że zrobiliśmy słuszne zakupy. Nie bierzemy jednak pod uwagę, faktu że produkty te mają z reguły bardzo krótkie daty ważności. W szczególności egzotyczne ryby, które muszą być po prostu świeże, aby były smaczne. Czy zastanawialiście się kiedyś, że produkty, które zwykle kupujecie do przyrządzenia domowego sushi w domu spokojnie starczą Wam na wyprawienie imprezy dla 30 osób, a by wykorzystać je wszystkie ? Ile razy zdarzyło Wam się wyrzucić ich sporą część?

3. Gorsza jakość produktów. Mając zamysł przyrządzenia sushi w domu, najczęściej udajemy się do sklepów, w których możemy dostać składniki pochodzące z różnych stron świata. Jednak nie natrafimy tam na taki wybór produktów jaki mają Sushi masterzy u zaufanych dostawców. Udając się do sprawdzonych miejsc zawsze mają okazję spróbowania i przetestowania składników. Posiadają również możliwość większego wyboru, czego zdecydowanie brakuje zwykłym klientom sklepów specjalizujących się w dystrybucji produktów z najdalszych stron świata.

d13p2ea

4. Armagedon w kuchni. Przygotowanie sushi w domu jest równoznaczne z wielkim bałaganem. Musimy użyć kilku garnków, misek i wielu innych przyborów kuchennych. W restauracji co najwyżej pobrudzimy sobie lekko ręce, gdy zdecydujemy się jeść rękoma, co w kulturze jedzenia sushi jest jak najbardziej dozwolone.

5. Długi czas spędzony w kuchni. Przygotowanie sushi w domowym zaciszu to długotrwały proces, który pochłania sporą ilość czasu. W szczególności osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z tym przysmakiem. Przygotowując sushi na domówkę Wy spędzicie niezliczoną ilość czasu nad przygotowywaniem, a goście zjedzą je w 5 minut. Prawda, że niesprawiedliwe?

6. Konsystencja ryżu. Sami nie uzyskacie takiej konsystencji jak prawdziwy Sushi Master.

7. Skomplikowana technika przygotowania. Jeśli myślicie, że po obejrzeniu jednego filmu na popularnym kanale Youtube, uda Wam się przygotować posiłek rodem z dalekiej Japonii nic bardziej mylnego. Aby prawidłowo przygotować maki, Sushi masterzy z restauracji OTO! sushi przygotowywali się długimi miesiącami. Jeśli zaś mówimy o własnoręcznym prawidłowym przygotowaniu Nigiri lub Sashimi musielibyśmy praktykować ten sposób przez długie lata. Prawidłowo przygotowane sushi to suma kilu komponentów: pasji, prędkości oraz indywidualnego podejścia do sztuki kulinarnej. Może Wam się wydać to dosyć dziwne, ale liczy się również sposób krojenia czy patroszenia ryby. W każdym prawidłowo przygotowanym kawałku sushi, musi znaleźć się taka sama ilość składników. Jeśli źle zrolujemy maki, może się okazać, że jeden z gości dostanie kawałki z samą rybą, a inny z ryżem. Będzie to wielkie faux pas.

d13p2ea

* 8. Parzy!* Chcecie przygotować rybę, kalmary czy małże, w tempurze? Jeśli nie posiadacie odpowiedniej frytownicy, nawet nie próbujcie robić tego w swojej kuchni, ponieważ bardzo łatwe się poparzyć. Łatwo nie tylko spalić garnek, ale i całą kuchnię.

9. Prawidłowe proporcje, które trudno osiągnąć bez wcześniejszego przygotowania. To co najważniejsze w sushi to zbalansowanie smaku wszystkich składników. Ważne jest to, aby, ani jeden z nich nie dominował nad całością. Osiągniecie doskonałej harmonii smaków w domowym zaciszu graniczy często z cudem. Sushi to nie tylko proporcje, sposób ugotowania ryżu, odpowiedni wybór alg, prawidłowo pokrojony ogórek, marynowanie, oraz skręcanie. Deska Sushi mastera, na którą często mamy wgląd to efekt końcowy. Cała magia odbywa się na zapleczu.

10. Przygotowanie akcesoriów, o których nie mieliście pojęcia. Czy owinęliście matkę folią do żywności? Czy prawidłowo dobraliście zestaw noży i odpowiednio je naostrzyliście? Jeśli nie, nie zabierajcie się za domowe sushi.

d13p2ea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13p2ea