15 kanapek, których musisz spróbować!
23.06.2015 | aktual.: 07.04.2017 11:41
Uwaga, oglądanie tych zdjęć może wywołać silny ślinotok. Przepraszamy też wszystkich będących obecnie na diecie...
Powszechnie wiadomo, że najlepszymi kucharzami na świecie są mężczyźni. Mamy ponoć o 60 proc. więcej kubeczków smakowych niż panie, a przez to lepiej wyczuwamy i łączymy smaki. Jednak nie każdy facet lubi i umie gotować, a wielu z nas swoje umiejętności kulinarne rozwinęło tylko do poziomu zrobienia kanapki z serem. Tymczasem nawet kanapka potrafi był prawdziwą ucztą, pod warunkiem, że przygotuje się ją zgodnie z jednym z poniższych przepisów. Spróbujcie, warto!
Serwis BuzzFeed zebrał kilkanaście najciekawszych i najbardziej smakowitych przepisów na kanapki. My spośród nich wybraliśmy te najbardziej męskie (dużo mięcha, mało kaparów, hummusa i innych dziwactw) i które przy odrobinie dobrej woli każdy z nas będzie umiał sam przygotować. Uwaga, od samego patrzenia aż ślinka cieknie!
Kanapka widoczna obok zrobiona jest z żytniego chleba, konserwowej wołowiny (dużo!) i sera (najlepiej o bardzo wyrazistym smaku, np. Munster). Składniki sosu: trochę sosu Worcestershire (nieco korzenny, dostępny w każdym większym sklepie), dwa razy więcej majonezu, szczypta suszonej cebuli, pieprzu, ze 2 łyżeczki posiekanego koperku i odrobina soku z cytryny. Zanim jednak dodacie do kanapki sos, najlepiej ją podgrzejcie, żeby ser się rozpuścił.
Kanapka z pesto, bakłażanem i szynką prosciutto
Kto umie, lubi i chce, pesto do tej kanapeczki przygotować może sam, ale całkiem dobrze sprawdzi się kupne. A pesto to jej ważny składnik. Do tego grillowany 15 minut bakłażan pocięty w cienkie plasterki i lekko skropiony oliwą, trochę sera koziego, trochę mozzarelli, czerwona papryka i oczywiście prosciutto. To wszystko pakujemy do bułki typu ciabatta. Palce lizać!
Kanapka z salami i kremowym serkiem
Przygotowanie jej zajmie wam nie więcej, niż 5 minut. Potrzebujemy kilku kromek pszennego pieczywa, które smarujemy kremowym serkiem z dodatkiem szczypiorku, koperku i czosnku, na to kładziemy sporo plastrów cienko krojonego salami (najlepiej genoa) i trochę smakowitej sałaty (zielone jest zdrowe). I co? I gotowe!
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )* *[
ZOBACZ TEŻ: DLACZEGO WARTO JEŚĆ ŚNIADANIE ]( http://facet.wp.pl/dlaczego-warto-jesc-sniadanie-6002207960376449a )**
Kanapka z pulpetem i "dżemem" pomidorowym
Pamiętacie, jaka była ukochana kanapka Joeya z "Przyjaciół", za którą dałby się pokroić? Tak, kanapka z pulpetem. Może warto sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak smaczna...
To idealna propozycja dla wszystkich, którym w lodówce zalegają kotlety mielone. Jeśli nie, trzeba je zrobić samemu - najlepiej z mięsa drobiowego (tak, tak, to nie pomyłka). Dodajemy do nich czosnek, cebulkę i pół opakowania fety. Oczywiście sól i pieprz do smaku oraz jedno jajko do "sklejenia" całości.
Pulpety usmażone? To bierzemy się za sos pomidorowy. Potrzebujemy pomidorów z puszki, czosnku, podsmażonej cebulki, soli, pieprzu, łyżeczki cukru i oliwy. Całość wrzucamy do garnka i gotujemy krótką chwilę, aż całość nabierze konsystencji dżemu.
Pulpeciki i sos ładujemy do swojej ulubionej bułki, dodajemy trochę zielonej lub lodowej sałaty i voila! Warto od razu zrobić wszystkiego więcej, bo kanapka jest pyszna, lecz jej przygotowanie zajmuje sporo czasu.
Siekany kurczak z sałatką z papai
Sałatkę colesław jedni uwielbiają, inni jej nie znoszą. Ale można też ją zrobić samemu w nieco zmienionej i ulepszonej wersji. Nie ze zwykłej kapusty, a z papai, kłębianu i kolendry. Do tego dodajcie trochę cukru, dużo soku z limonki, odrobinę soli i wstawcie do lodówki na 30 minut, żeby się "przegryzło". Mięso to posiekany kurczak, przyprawiony tak jak lubicie najbardziej. Całość najlepiej smakuje z pszennymi bułeczkami do hamburgerów. Za sos wystarczy odrobina majonezu.
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )* *[
ZOBACZ TEŻ: DLACZEGO WARTO JEŚĆ ŚNIADANIE ]( http://facet.wp.pl/dlaczego-warto-jesc-sniadanie-6002207960376449a )**
Kanapka z... omletem
Brzmi dziwnie? Za to smakuje wybornie! No i jest banalnie prosta w przygotowaniu, co bez wątpienia stanowi jej olbrzymią zaletę.
Do rozbitych jajek (najlepiej od szczęśliwych kurek) dodajecie trochę podsmażonej cebulki, garść posiekanej pietruszki, sól i pieprz. Smażycie jak jajecznicę, tylko taką bardziej wysuszoną, czyli rzadziej szturchacie ją łopatką na patelni. Bułkę lub ciabattę smarujecie masłem lub majonezem, w to pakujecie omlet, posypujecie startym serem i gotowe. Mmmm!
Z czosnkiem, prosciutto, pomidorem i serem
Dwie kromki pieczywa (np. bagietki) smarujemy czosnkiem. Pomidory rozgniatamy, dodajemy do nich soli i dobrej oliwy, kładziemy na bułce. Do tego kilka plastrów szynki prosciutto i wyrazistego w smaku, twardego sera. Całość zapiekamy w piekarniku lub na grillu. Smacznego!
Mozzarella, pomidor, świeża bazylia
Żeby nie było, że wszystkie wybrane przez nas kanapki to czyste bomby kaloryczne składające się z mięsa i rozpuszczonego sera, prezentujemy tę oto nieco lżejszą przekąskę. Zdrowa i pożywna bruschetta. Jak ją zrobić? Wrzuć kilka kromek chleba do tostera, następnie skrop je olejem balsamicznym (uwierz nam, warto!), do tego kilka plastrów sera mozzarella, pół pokrojonego pomidora z solą, pieprzem i oliwą i sporo listków świeżej bazylii. Od razu zrób dwie porcje, twoja kobieta będzie wdzięczna!
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )* *[
ZOBACZ TEŻ: DLACZEGO WARTO JEŚĆ ŚNIADANIE ]( http://facet.wp.pl/dlaczego-warto-jesc-sniadanie-6002207960376449a )**
Tortilla z pieczonym kurczakiem i fetą
Na szczęście nie tylko z chleba czy bułki można dziś robić kanapki, ale również z tych przepysznych naleśników. To zawsze miła odmiana, a w dodatku zawinąć można w nich znacznie więcej pyszności niż wpakować między dwie kromki. To kulinarne dzieło sztuki, które widzicie na zdjęciu obok, powstało z połączenia smażonych lub grillowanych kawałków kurczaka, marynowanej papryki, fety, jogurtu greckiego z odrobiną czosnku i chili oraz łyżeczki ostrej paprykowej pasty harissa. Dodatkowo pasta z awokado trochę złagodzi ostry smak pikantnych przypraw. Dobre to!
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )* *[
ZOBACZ TEŻ: DLACZEGO WARTO JEŚĆ ŚNIADANIE ]( http://facet.wp.pl/dlaczego-warto-jesc-sniadanie-6002207960376449a )**
Wędzony ser i... dynia piżmowa
Dynia piżmowa brzmi kosmicznie, ale widzieliśmy ją w warzywniakach setki razy - jest mniejsza niż zwykła i ma kształt gruszki. Obieramy ją, kroimy na cienkie plasterki, smarujemy oliwą i wrzucamy na 20-25 minut do piekarnika. W tym czasie smażymy na oliwie cebulkę, dodajemy do niej octu balsamicznego, a kiedy wszystko jest gotowe, umieszczamy między dwiema kromkami pełnoziarnistego pieczywa. Jeszcze kilka plastrów wędzonego sera i gotowe. No chyba że zdecydujecie się całość wrzucić jeszcze na chwilę na grill. Na ciepło będzie jeszcze lepsze!
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )* *[
ZOBACZ TEŻ: DLACZEGO WARTO JEŚĆ ŚNIADANIE ]( http://facet.wp.pl/dlaczego-warto-jesc-sniadanie-6002207960376449a )**
Kurczak z wolnowaru
Uwierzcie lub nie, ale istnieje takie ustrojstwo jak wolnowar. I niewykluczone, że wasza kobieta go posiada, bo staje się coraz modniejszy. To taki elektryczny garnek, w którym temperatura jest na tyle niska, że można długo dusić lub gotować potrawy bez obawy, że się przypalą. A jak wrzucicie do niego pokrojoną paprykę i cebulę, na to kurczaka obtoczonego wcześniej w papryce, czosnku, soli, pieprzu, kolendrze i tymianku, a wszystko to zalejecie bulionem i pogotujecie 5-7 godzin - to otrzymacie przepyszny farsz do kanapek. Smacznie komponuje się też z serem.
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )* *[
ZOBACZ TEŻ: DLACZEGO WARTO JEŚĆ ŚNIADANIE ]( http://facet.wp.pl/dlaczego-warto-jesc-sniadanie-6002207960376449a )**
Z wołowiną i pieczoną papryką
Przekąska idealnie pasująca do kufla złocistego płynu. Aby ją przygotować, potrzebujemy trochę posiekanej polędwicy wołowej przyprawionej solą, pieprzem i tymiankiem, szybko przesmażonej na patelni. Długą ciabattę przecinamy na pół i wrzucamy na chwilę do piekarnika. Kroimy czerwoną albo pieczoną i marynowaną paprykę, dorzucamy do niej trochę pietruszki. Ciabattę smarujemy chrzanem, układamy na niej paprykę i mięcho, zjadamy mrucząc ze smakiem.
Pikantny kurczak, bekon i jajko sadzone
Kanapka idealna łącząca w sobie wszystko co pyszne (ser, kurczak, smażony boczek i jajko sadzone), ze zdrowymi dodatkami (awokado, pomidory, sałata), dzięki czemu jedząc ją, mamy mniejsze wyrzuty sumienia. Jest też prosta w przygotowaniu.
Sekretem super soczystego kurczaka jest potrzymanie go w lodówce przez pół godzinki w garnku z osoloną wodą. W międzyczasie podsmażamy boczek, kroimy pomidora i awokado. Kurczaka wyjmujemy z wody i wrzucamy na 5 minut na grilla, przyrządzamy sadzone jajka (tylko żeby nie ścięły się za bardzo żółtka). Następnie wszystko pakujemy między dwie kromki chleba i jemy. Uwaga, jest to wyjątkowo brudząca kanapka!
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )**
Kozi ser z suszonymi pomidorami
A teraz coś dla smakoszy. Bierzemy kilka kromek pełnoziarnistego chleba (bo zdrowy i nawet smaczny), rozsmarowujemy na nim kozi ser (w wersji soft jest mniej szczypiący w nos), jeszcze tylko kilka suszonych pomidorów, oliwek, garść rukoli i orzechów pinii (chyba że jesteśmy uczuleni) i gotowe!
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )**
Masło orzechowe i bazylia
Do odważnych świat należy, a nasze koleżanki z redakcji mówią, że może to być połączenie znacznie smaczniejsze i mniej szalone, niż nam się początkowo wydawało. Przepisu nie ma co specjalnie podawać, bo jak przyrządzić tę kanapkę, każdy widzi. Odważycie się jej spróbować?
**[
ZOBACZ TEŻ: PRZEPYSZNE KANAPKI Z CAŁEGO ŚWIATA ]( http://facet.wp.pl/przepyszne-kanapki-z-calego-swiata-6002209788478081g )**