CiekawostkiApetyt na tłuste potrawy zapisany jest w genach

Apetyt na tłuste potrawy zapisany jest w genach

Skłonność do spożywania tłustych potraw jest uwarunkowana genetycznie - twierdzą naukowcy, którzy odkryli, że osoby posiadające określone wersje genu CD36 mają większą potrzebę spożywania tłustych potraw i są bardziej narażone na otyłość niż osoby posiadające inne wersje tego genu.

Apetyt na tłuste potrawy zapisany jest w genach
Źródło zdjęć: © Fotochannels.com

06.02.2012 | aktual.: 07.02.2012 14:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie "Obesity".

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii doszli to tego wniosku podczas badań prowadzonych wśród 317 Afroamerykanów, którzy są bardziej podatni na otyłość i związane z nią choroby niż przedstawiciele innych grup etnicznych. Uczestnicy mieli ocenić smak sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego. Otrzymali także kwestionariusze dotyczące ich preferencji żywieniowych.

Następnie na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Osoby z wersją AA (obecną u 21 proc. populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu.

"Te badania pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórym ludziom trudniej jest stosować dietę niskotłuszczową, a lepsze rezultaty osiągają na diecie bogatej w tłuszcze lecz zawierającej małe ilości węglowodanów, jak na przykład dieta Atkinsa" - mówi kierująca badaniami Kathleen Keller.

(PAP)

Źródło artykułu:PAP
Komentarze (3)