Apetyt na tłuste potrawy zapisany jest w genach
Ich wnioski zostały opublikowane w piśmie "Obesity".
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii doszli to tego wniosku podczas badań prowadzonych wśród 317 Afroamerykanów, którzy są bardziej podatni na otyłość i związane z nią choroby niż przedstawiciele innych grup etnicznych. Uczestnicy mieli ocenić smak sosów sałatkowych przygotowanych z różnych ilości oleju rzepakowego. Otrzymali także kwestionariusze dotyczące ich preferencji żywieniowych.
Następnie na podstawie analizy próbek śliny naukowcy zidentyfikowali różnice w obrębie genu CD36. Osoby z wersją AA (obecną u 21 proc. populacji) oceniały tłuste sosy jako bardziej kremowe i smaczne niż osoby posiadające inne wersje genu.
"Te badania pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórym ludziom trudniej jest stosować dietę niskotłuszczową, a lepsze rezultaty osiągają na diecie bogatej w tłuszcze lecz zawierającej małe ilości węglowodanów, jak na przykład dieta Atkinsa" - mówi kierująca badaniami Kathleen Keller.
(PAP)