Trwa ładowanie...
07-06-2011 11:48

Bat dla początkujących

Bat dla początkujących
d3ow84n
d3ow84n

Łowienie batem jest dla wielu wędkarzy egzotyką. Nie wynika to z trudności takich połowów, lecz z popularności tej metody. Kojarzona jest z połowem małych ryb, wykorzystywanych później w połowach żywicowych. Postanowiłem zatem krótko opisać w jaki sposób łowić batem – kilka podstawowych informacji dla początkujących, którzy za pomocą bata mogą dobrze opanować metodę spławikową.

Bat jest to zatem kij wędkarski, który nie jest wyposażony w przelotki. Jego długość wynosi zazwyczaj 5-6 metrów. Nie ma zainstalowanego kołowrotka – jest bardzo lekki, dzięki czemu zarzut i późniejsze korzystanie nie sprawia problemów nawet najmłodszym wędkarzom.

Słów kilka o zestawie:
Na końcu szczytówki zaczepiona jest żyłka z zestawem, który siłą wymachu zarzucamy do wody. Brak kołowrotka skutkuje tym, że długość bata + długość zaczepionej żyłki to maksymalna odległość, na jaką możemy zarzucić.

Jeśli chodzi o spławik, to poleca się korzystanie z lekkiego, z wypornością ok. 1 g. Do tego haczyk w kolorze przynęty, w granicach rozmiaru 16-18. Żyłkę, jaką należy stosować ze względu na łatwość holu to ta, która oznaczona jest jako miękka (soft), z przyponem nieco cieńszym od samej żyłki (o ok. 0,02 mm).

d3ow84n

W zasadzie nasz zestaw jest gotowy. Pamiętaj, aby był on krótszy od wędki o ok. 30-40 cm. Dodatkowo warto przygotować sobie jeszcze przed połowem kilka zestawów, które w szybki sposób będziemy mogli założyć na naszego bata (np. jeśli zmieni się pogoda, zerwiemy zestaw itp.).

Jeśli chodzi o to co założyć na haczyk, to powiem krótko – wszystko, co jest na danym łowisku skuteczne. Należy po prostu dostosować przynętę do warunków oraz poławianych ryb. Najczęstszymi przynętami wędkarskimi podczas połowu na bata są białe robaki, kukurydza, ciasto, pinka, chleb.

**Oficjalne wydanie internetowe Podbierak.com: Bat dla początkujących

d3ow84n
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ow84n