Trwa ładowanie...
24-04-2013 14:38

Chłopie, jesz to codziennie? Dlatego wyglądasz staro!

Chłopie, jesz to codziennie? Dlatego wyglądasz staro!Źródło: 123RF
d16lhgl

Wysoki poziom cukru we krwi powoduje, że wyglądamy starzej niż w rzeczywistości jesteśmy - sugerują naukowcy. Badacze podkreślają, że jeśli chcemy zachować młodość, powinniśmy znacznie ograniczyć spożycie "białej śmierci".

Wcześniejsze badania wskazały, że za widoczne oznaki starzenia odpowiada proces glikacji białek - podczas którego za sprawą cukrów niszczone są białka podporowe skóry - kolagen i elastyna. Według doniesień, to właśnie one - uznawane potocznie za "proteiny młodości", są najbardziej narażone na uszkodzenia. Dlatego eksperci podkreślają, że jeśli chcemy zachować młodzieńczy wygląd, warto zastanowić się nad znacznym ograniczeniem spożycia cukru.

Należy również pamiętać, że słodkie napoje sprawiają, że nasze kubki smakowe stają się mniej wrażliwe, a jednocześnie zwiększa się nasz apetyt na coraz słodsze przekąski. Nawet w przypadku osób, które nie mają problemów z nadwagą, picie dwóch słodzonych napojów dziennie przez miesiąc wystarczy, by nie tylko zmniejszyła się wrażliwość kubków smakowych na słodki smak, ale także wzrosła potrzeba częstszego sięgania po słodkie przekąski.

d16lhgl

Takie wnioski płyną z badań naukowców z brytyjskich uniwersytetów, którzy sprawdzali percepcję smaku słodkiego i słonego wśród osób otyłych i szczupłych. Podczas początkowych eksperymentów badacze zauważyli, że w porównaniu z osobami szczupłymi, osoby mające nadwagę uważały serwowane napoje za mniej słodkie.

By sprawdzić, czy winna temu może być konsumpcja produktów o wysokiej zawartości cukru, naukowcy zaprosili do drugiego eksperymentu grupę osób, których waga mieściła się w normie i które na co dzień nie piły słodzonych napojów. Okazało się, że już po czterech tygodniach regularnej konsumpcji także w tej grupie zmieniła się percepcja smaku.

- Ma to istotne implikacje dla zdrowia publicznego. Obserwacje te pokazują, jak niewiele potrzeba, by w znaczący sposób zmieniło się nasze odczuwanie smaku - powiedział autor badań dr Hans-Peter Kubis. Zauważył przy tym, że gdy spożywanie słodkiego produktu nie sprawia nam wystarczająco dużo przyjemności, zaczynamy szukać czegoś jeszcze słodszego, co tworzy swoiste błędne koło, które w rezultacie może doprowadzić do nadwagi lub otyłości.

(PAP), mow /PFi, facet.wp.pl

d16lhgl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16lhgl