Dopełnienie czy kontrast?
Przed podaniem piwo należy schłodzić - jeśli ma przede wszystkim ugasić pragnienie, jego temperatura nie powinna przekraczać 3 stopni. Przyjmuje się jednak, że najwięcej walorów smakowych osiąga w temp. 6-8 st. Zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura powoduje utratę właściwości, a także niekorzystnie wpływa na uwalnianie się dwutlenku węgla.
Nie bez znaczenia jest także naczynie, w którym pijemy piwo. Od jego kształtu zależy smak napoju. Tradycyjne jasne pilznery można serować w kielichach, zwanych pokalami lub wysokich, niezbyt szerokich szklankach. Piwa gorzkie i ciężkie najlepiej smakują w kuflach z grubego szkła, które dodatkowo podkreślają smak.
Odpowiednio podany chmielowy trunek bardzo lubi towarzystwo różnych potraw. W ich doborze pomoże zastosowanie dwóch podstawowych zasad: dopełnienia lub kontrastu. Według pierwszej z nich szukamy podobnych cech dania i dobranego do nich piwa, dążąc do osiągnięcia harmonii smaków i aromatów. Do lekkiego smakołyku pasuje pilzner lub lager (najpopularniejsze w polskich sklepach). Potrawy o silnym smaku, mocno doprawione, tłuste czy pikantne lepiej komponują się z wyrazistymi, dość gorzkimi piwami (porter, koźlak).
Wielbiciele niebanalnych połączeń kulinarnych mogą przetestować zasadę kontrastu, zakładającą łączenie smaków - wydawałby się - sprzecznych. Na przykład delikatnie przyprawione potrawy popijmy piwem o mocno goryczkowym, intensywnym charakterze. Natomiast słodkie desery czasami idealnie współgrają z ciemnymi trunkami o posmaku miodu czy karmelu.
Zobacz: 1001 piw, których warto spróbować1001 piw, których warto spróbować