Trwa 艂adowanie...
28-03-2011 11:36

Ciemna strona picia ciemnego piwa

Ciemna strona picia ciemnego piwa殴r贸d艂o: Thinkstockphotos
d3ymxya
d3ymxya

M臋skim okiem

Dlaczego mi艂o艣膰 jest s艂odka, a pora偶ka gorzka? Naukowcy w艂a艣nie odkryli silny zwi膮zek mi臋dzy smakiem, a zachowaniem.

Z jednej strony sytuacje w 偶yciu przywo艂uj膮 nam odczuwanie r贸偶nych smak贸w. Z drugiej za艣 smaki mog膮 wp艂ywa膰 na nasze zachowanie. Temu zjawisku przyjrzeli si臋 ameryka艅scy naukowcy. Przeprowadzone przez nich badania sugeruj膮, 偶e takie trunki jak ciemne piwo czy gin z tonikiem powinny by膰 spo偶ywane ostro偶nie i w gronie przyjaci贸艂. Dlaczego? Mog膮 one przyczyni膰 si臋 do wyra偶ania my艣li i opinii, kt贸rych p贸藕niej mo偶na 偶a艂owa膰.

Ciemne piwo i gin z tonikiem charakteryzuje gorzki smak. I to on, a nie obecno艣膰 alkoholu, sprawia 偶e mo偶emy patrze膰 na niekt贸re sprawy inaczej ni偶 zwykle. Podczas bada艅 naukowcy zauwa偶yli, 偶e osoby kt贸re spo偶ywa艂y s艂odkie napoje lub wod臋 by艂y 艂agodniejsze w swych s膮dach ni偶 ci, co raczyli si臋 napojami gorzkimi.

Ciekawy jest r贸wnie偶 fakt, 偶e im bardziej konserwatywne kto艣 mia艂 pogl膮dy, tym wi臋kszy wp艂yw na jego my艣li mia艂y kubki smakowe. Naukowcy dalecy s膮 jeszcze od odkrycia zwi膮zku mi臋dzy naszymi zmys艂ami, a emocjami. Faktem jednak jest, 偶e na przyk艂ad poczucie odrzucenia i brak mi艂o艣ci wywo艂uj膮 uczucie zimna. Odrzucenie wych艂adza organizm na tyle, 偶e osoby te potrzebuj膮 ciep艂ych napoj贸w.

d3ymxya

Pod tym wzgl臋dem badanie mo偶e wyt艂umaczy膰 dlaczego ros贸艂, gor膮ca czekolada czy fili偶anka zwyk艂ej herbaty jest cz臋sto podawana osobom zmartwionym b膮d藕 cierpi膮cym z powodu odrzucenia. Okazuje si臋, 偶e gor膮cy ros贸艂 mo偶e pom贸c w leczeniu z艂amanego serca. Naukowcy wykazali r贸wnie偶, 偶e uczucie niesmaku, jakie towarzyszy nam podczas niesprawiedliwej oceny jest analogiczne ze spo偶ywaniem napoju, kt贸rego nie lubimy. Nie bez powodu m贸wi si臋 wi臋c, 偶e nieprzyjemna sytuacja wywo艂uje w nas gorzki smak.

Jest jednak jeden wyj膮tek od tej regu艂y, a dotyczy... palaczy. Czerpi膮 oni bowiem mniejsz膮 przyjemno艣膰 z jedzenia, gdy偶 maj膮 mniej kubk贸w smakowych i nie s膮 one tak wra偶liwe, jak u os贸b niepal膮cych. Zesp贸艂 z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach przeprowadzi艂 badania smaku u 62 偶o艂nierzy, w tym 28 palaczy. W celu okre艣lenia progu smakowego, czyli najmniejszego nat臋偶enia bod藕ca, kt贸re wywo艂uje odczucie smaku, zastosowano

lektrogustometri臋 - badanie polegaj膮ce na dra偶nieniu okolic kubk贸w smakowych pr膮dem elektrycznym o r贸偶nym nat臋偶eniu.

Jak twierdzi autor bada艅 Pavlidis Pavlos, zaobserwowano znacz膮ce r贸偶nice w odczuwaniu smaku przez osoby pal膮ce i niepal膮ce. Badanie endoskopowe wykaza艂o ponadto, 偶e u palaczy brodawki grzybowate, na kt贸rych znajduj膮 si臋 kubki smakowe, s膮 mniej ukrwione i bardziej p艂askie.

menonwaves/PFi

d3ymxya
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d3ymxya