Jeszcze dwa lata temu wypijaliśmy rocznie 2 miliony litrów delikatnego trunku powstającego w wyniku fermentacji soku jabłkowego. W tym roku prawdopodobnie spożyjemy 8-9 razy więcej cydru, który w ostatnim czasie stał się prawdziwym przebojem. To pozytywny trend, ponieważ wśród napojów alkoholowych "jabłecznik" wyróżnia się właściwościami i może nawet korzystnie wpływać na nasze zdrowie
Jeszcze dwa lata temu wypijaliśmy rocznie 2 miliony litrów delikatnego trunku powstającego w wyniku fermentacji soku jabłkowego. W tym roku prawdopodobnie spożyjemy 8-9 razy więcej cydru, który w ostatnim czasie stał się prawdziwym przebojem.
To pozytywny trend, ponieważ wśród napojów alkoholowych "jabłecznik" wyróżnia się właściwościami i może nawet korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Oczywiście, gdy jest pity z umiarem...
Z raportu KPMG, który ukazał się w ubiegłym roku, wynikało, że blisko 60 proc. Polaków nie zna smaku cydru. Z dużym prawdopodobieństwem dziś ten odsetek jest znacznie niższy, ponieważ jabłkowy trunek przebojem wdarł się na rynek polskich alkoholi.
Jakie są korzyści z picia cydru?
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem butelek i buteleczek z cydrem. Możemy przebierać w propozycjach rozmaitych producentów i wersjach smakowych, ponieważ dostępne są także napoje aromatyzowane, np. z nutą malinową.
Coraz więcej barów, restauracji czy pubów zaczyna sprzedawać trunek z "kija", tworząc konkurencję dla piwa.
Oczywiście chmielowego napoju cydr jeszcze nie pokonał, ale jego sprzedaż (w pierwszych pięciu miesiącach tego roku wydaliśmy na "jabłecznik" 80 mln zł) wyprzedziła już gin czy rum.
Jakie są korzyści z picia cydru?
Zdaniem specjalistów, w ciągu najbliższych pięciu lat, Polska może osiągnąć poziom konsumpcji zbliżony do krajów, które od wieków cenią jabłkowy trunek, czyli np. Francji. Szacuje się, że w 2020 r. będziemy rocznie wypijali około 90 mln litrów cydru.
Tym samym wrócimy do korzeni, ponieważ nasi przodkowie także delektowali się tym napojem.
W czasopiśmie "Rolnik Szląski" z 1885 r. możemy przeczytać apel: "Sadźmy jabłonie w ogrodach, po miedzach, koło dróg, wyrabiajmy jabłecznik, a będziemy bogatsi, zdrowsi, szczęśliwsi i przyczynimy się do wyniszczenia pijaństwa".
Jakie są korzyści z picia cydru?
Cydr powstaje w wyniku długotrwałej fermentacji soku jabłkowego w niewysokiej temperaturze, zawiera zwykle 5-7 proc. alkoholu. Wykazuje się również cennymi właściwościami odżywczymi, cenionymi już przed wiekami.
Słynny podróżnik i żeglarz - James Cook zabierał na wyprawy beczki z cydrem, który uchodził za znakomite remedium na zmorę ówczesnych marynarzy, czyli szkorbut.
Trunek zachowuje wiele walorów swojej bazy, czyli jabłek. Dzięki temu jest m.in. skarbnicą potasu, pierwiastka bardzo potrzebnego mężczyznom, ponieważ pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie i zapobiega rozwojowi zmory współczesnych facetów - nadciśnienia.
Poza tym potas dba o regulację gospodarki wodnej organizmu, wpływając na pracę nerek oraz serca.
Jakie są korzyści z picia cydru?
Cydr dostarcza również solidnej dawki cennych i łatwo przyswajalnych przeciwutleniaczy, zwiększających naszą odporność i chroniących przed wolnymi rodnikami, które niszczą komórki, przyspieszają procesy starzenia oraz zwiększają ryzyko poważnych schorzeń układu krążenia.
Zdaniem specjalistów z Instytutu Badań Żywności w Norwich poziom antyoksydantów w jabłkowym trunku jest równie wysoki, co w czerwonym winie.
Chorobie wieńcowej czy zawałowi serca zapobiegają również związki fenolowe - składnik cydru. Znajdziemy w nim m.in. kwas ursolowy, hamujący rozwój komórek nowotworowych, działający przeciwbakteryjnie i zmniejszający stany zapalne. Inny cenny związek napoju - kwercetyna skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne.
W przeciwieństwie do wielu innych owocowych trunków, cydr nie jest dosładzany, dlatego może pochwalić się niską kalorycznością. 100 ml produktu dostarcza zaledwie 36 -40 kcal. Dla porównania mała butelka (0.33 l) portera to ok. 300 kcal, a piwa jasnego - 230 kcal.
Jakie są korzyści z picia cydru?
Smak jabłkowego trunku w dużym stopniu zależy od sposobu jego spożywania. "Jeżeli nalejemy cydr bezpośrednio do szklanki z kostką lodu mocnym strumieniem z góry, zawarty w nim dwutlenek węgla bardzo mocno będzie uciekał.
W związku z tym napój stanie się trochę mniej orzeźwiający, mniej musujący, za to jego smak będzie przyjemniejszy, słodszy, bardziej gładki i delikatny" - tłumaczy agencji informacyjnej Newseria Tomasz Kolecki-Majewicz.
Cydr należy podawać schłodzony, najlepiej z lodówki. Można go pić samodzielnie, ale pasuje również do wielu dań w zależności od gatunku. Słodkie pasują do deserów, bardziej wytrawne świetnie komponują się z serami, a nawet rybami.
Jakie są korzyści z picia cydru?
Smak cydru warto wzbogacić owocami sezonowymi. "Możemy sobie zrobić cydr a' la sangria, z truskawkami, malinami czy jagodami. Te smaki świetnie się uzupełniają. Znamy takie połączenia przecież nie tylko z alkoholi, więc wiemy, że to jest bardzo smaczne w takim wydaniu, co ma jeszcze dodatkowe walory.
Zimą możemy dodać trochę mocniejszy alkohol albo korzenne przyprawy i miód. To będzie bardzo fajne połączenie, krzepiące i bardziej intensywne w smaku" - mówi Tomasz Kolecki-Majewicz.
Rafał Natorski