Cydr na zdrowie!
Jakie są korzyści z picia cydru?
Jeszcze dwa lata temu wypijaliśmy rocznie 2 miliony litrów delikatnego trunku powstającego w wyniku fermentacji soku jabłkowego. W tym roku prawdopodobnie spożyjemy 8-9 razy więcej cydru, który w ostatnim czasie stał się prawdziwym przebojem. To pozytywny trend, ponieważ wśród napojów alkoholowych "jabłecznik" wyróżnia się właściwościami i może nawet korzystnie wpływać na nasze zdrowie
Jeszcze dwa lata temu wypijaliśmy rocznie 2 miliony litrów delikatnego trunku powstającego w wyniku fermentacji soku jabłkowego. W tym roku prawdopodobnie spożyjemy 8-9 razy więcej cydru, który w ostatnim czasie stał się prawdziwym przebojem.
To pozytywny trend, ponieważ wśród napojów alkoholowych "jabłecznik" wyróżnia się właściwościami i może nawet korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Oczywiście, gdy jest pity z umiarem...
Z raportu KPMG, który ukazał się w ubiegłym roku, wynikało, że blisko 60 proc. Polaków nie zna smaku cydru. Z dużym prawdopodobieństwem dziś ten odsetek jest znacznie niższy, ponieważ jabłkowy trunek przebojem wdarł się na rynek polskich alkoholi.