Trwa 艂adowanie...
10-03-2015 13:21

Czekolada jak kokaina

Czekolada jak kokaina殴r贸d艂o: East News
d3g1eg4
d3g1eg4

Belgia znana jest jako kraj produkuj膮cy najbardziej wyrafinowane i jednocze艣nie jedne z dro偶szych czekoladek na 艣wiecie. Co ciekawe, nie wszyscy producenci podchodz膮 do czekolady w r贸wnie tradycyjny spos贸b. Jeden z nich postanowi艂 zaprezentowa膰 zupe艂nie rewolucyjny stosunek do wytwarzania s艂odko艣ci i stworzy艂 czekolad臋, kt贸rej nie mo偶na zje艣膰 ani wypi膰. Czy czekolada w formie proszku do wci膮gania to naprawd臋 dobry pomys艂?

Dominique Persoone to pierwszy na 艣wiecie producent czekolady, kt贸r膮 mo偶na konsumowa膰 inaczej ni偶 poprzez jedzenie lub picie. Po raz pierwszy ten rodzaj kakaowej rozkoszy pojawi艂 si臋 na imprezie Rolling Stones贸w w 2007 roku. Od tego czasu uda艂o si臋 sprzeda膰 25 000 porcji "narkotycznej" czekolady do wci膮gania.

Sam Persoone twierdzi, 偶e narkotykowe skojarzenia nie maj膮 tu nic do rzeczy, a przynajmniej nie graj膮 pierwszych skrzypiec: producent rzekomo wpad艂 na pomys艂 stworzenia czekolady w postaci proszku, sugeruj膮c si臋 obyczajem zaobserwowanym u swojego dziadka, kt贸ry by艂 wielkim amatorem tabaki. Mimo wszystko od偶egnywanie si臋 Persoone'a od narkotykowych konotacji, jakie wywo艂uje jego produkt, brzmi niejednoznacznie: "Nie jestem bad boy'em, kt贸ry promuje narkotyki... w ka偶dym razie nie do ko艅ca. 呕ycie jest nudne, pozw贸lmy sobie na troch臋 zabawy".

Czekolada do wci膮gania to nic innego jak wysuszony ekstrakt kakao w po艂膮czeniu z r贸偶nymi aromatami i sk艂adnikami dodatkowymi, takimi jak mi臋ta, porzeczka czy cynamon. Opr贸cz klasycznych smak贸w dost臋pne s膮 porcje czekolady o bardzo nietypowych czy wr臋cz szokuj膮cych aromatach, np. bekonu z cebul膮, ostryg, a nawet... marihuany (rzeczywi艣cie "nie艣wiadome" nawi膮zanie do narkotyk贸w).

d3g1eg4

Jak wygl膮da konsumpcja sproszkowanej czekolady i jakie efekty wywo艂uje? - Mi臋ta i cynamon kr臋c膮 w nosie. Nast臋pnie nuta mi臋ty osiada, a czekolada trafia wprost do m贸zgu - zdradza Persoone, cho膰 jednocze艣nie przyznaje, 偶e udoskonalenie proszku, by jego za偶ywanie by艂o naprawd臋 przyjemne, zaj臋艂o mu troch臋 czasu. Najpierw nie m贸g艂 okre艣li膰 w艂a艣ciwego stopnia wilgotno艣ci sproszkowanej czekolady - zazwyczaj by艂a zbyt sucha, co w po艂膮czeniu z dodatkiem w postaci sproszkowanej papryczki chili, by艂o dla producenta i jednocze艣nie testera nie lada do艣wiadczeniem. - To by艂 baaardzo z艂y pomys艂 - kwituje Persoone.

(fot. thechocolateline.be)

Aktualnie produkowane porcje w cenie 45 euro za jedn膮 mo偶na kupi膰 m. in. w USA, Kanadzie, Indiach, Rosji i Australii. Persoone zapewnia, 偶e jego produkt jest ca艂kowicie bezpieczny, ale nale偶y uwa偶a膰, by "nie przedobrzy膰" i unika膰 "nadmiernego" wci膮gania. Co ciekawe, ju偶 przedstawiciele niekt贸rych po艂udniowoameryka艅skich plemion india艅skich u偶ywali silnego ekstraktu z kakao jako rozweselacza i stymulanta.

d3g1eg4
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d3g1eg4