1z6
Ekspresowe, gorące przekąski na mecz. Lepsze niż chipsy i krakersy
Krążki cebulowe i nie tylko
Składniki:
- 3 cebule,
- duże jajko (lub dwa małe),
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- ostra papryka mielona.
Przygotowanie: obieramy cebule z łupin, kroimy na plastry grubości 1 cm i każdy z nich rozdzielamy na krążki. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy rozkłócone jajko, wodę gazowaną i wszystko mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Każdy krążek zanurzamy w cieście, ostrożnie wrzucamy na głęboki olej i smażymy na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dipem czosnkowym lub ketchupem. W wersji delikatniejszej pomijamy ostrą paprykę.