Ekspresowe, gorące przekąski na mecz. Lepsze niż chipsy i krakersy
10.11.2017 | aktual.: 10.11.2017 14:25
Kibicowanie w trakcie meczu to świetna okazja do pochrupania gorących przekąsek. Zanim usiądziemy przed telewizorem, wystarczy poświęcić kwadrans lub chwilę dłużej, żeby zrobić smakowite propozycje. Najważniejsze, że do ich przygotowania potrzeba niewiele produktów, które z łatwością dostaniemy w każdym sklepie spożywczym. Z przepisami poradzi sobie nawet amator w kuchni.
Składniki:
- 3 cebule,
- duże jajko (lub dwa małe),
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- ostra papryka mielona.
Przygotowanie: obieramy cebule z łupin, kroimy na plastry grubości 1 cm i każdy z nich rozdzielamy na krążki. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy rozkłócone jajko, wodę gazowaną i wszystko mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Każdy krążek zanurzamy w cieście, ostrożnie wrzucamy na głęboki olej i smażymy na złoty kolor. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z dipem czosnkowym lub ketchupem. W wersji delikatniejszej pomijamy ostrą paprykę.
Ciasto francuskie z szynką parmeńską i serem
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 200 g szynki parmeńskie (lub wędzonego boczku)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta soli
- 2 łyżki startego drobno sera żółtego
- czarny sezam do posypania (opcjonalnie, można pominąć)
- rozmącone jajko
Przygotowanie: ciasto rozwijamy, kroimy na prostokąty. Na każdy nakładamy plaster szynki, posypujemy serem i przyprawami. Zawijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach C.
Śliwki w boczku
Składniki:
- plastry wędzonego boczku
- suszone śliwki bez pestek
- przydatne: wykałaczki
Przygotowanie: każdą śliwkę owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Układamy na blasze i pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach C. Danie możnemy podać także z patelni.
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 8 parówek
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- czarnuszka do dekoracji (opcjonalnie, można pominąć)
- ketchup do podania
Przygotowanie: ciasto francuskie rozwijamy, posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu do smaku. Ciasto kroimy na długie prostokąty. Każdym owijamy dość ciasno parówkę (bez ochronnej folii!). Tak przygotowane układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy jajkiem, żeby ładnie się zarumieniło. Możemy dodatkowo posypać czarnuszką. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 25 minut. Podajemy z ketchupem, najlepiej domowym ze spiżarni.
Tortille z kulkami i sałatka z mango
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki oleju
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 mango
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- mała szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- placki tortilli
- kolendra do przybrania
Przygotowanie: mięso łączymy z jajkiem, papryką w proszku i posolić. Z doprawionej masy formujemy małe kulki i smażymy je na rozgrzanym oleju. Mango kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę. Robimy dressing z oliwy, soku z cytrusa i przypraw. Polewamy nim mango i paprykę. Placki podgrzewamy. Składamy danie w całość - nakładamy mięso na placki, dodajemy sałatkę. Możemy podać z sosem czosnkowym.