Badacze z Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie zastosowali do przetestowania kilku odmian piwa nowe rozwiązanie wśród systemów analitycznych, znane jako elektroniczny język, które oparte jest o ludzki zmysł smaku.
Jak wyjaśnił główny autor badania Manel del Valle, elektroniczny język składa się z matrycy sensorów, które reagują na różne związki chemiczne i generują złożone informacje dzięki zastosowaniu zaawansowanych narzędzi. W tym przypadku urządzenie reagowało m.in. na jony amonowe i sodowe.
"Dzięki wykorzystaniu zaawansowanych narzędzi - uczenia nadzorowanego i liniowej analizy dyskryminacyjnej - byliśmy w stanie rozróżnić główne rodzaje badanych przez nas piw: czarne, lager, pils, alzackie i niskoalkoholowe z prawdopodobieństwem na poziomie 81,9 proc." - powiedział del Valle.
Elektroniczny język, zdaniem badaczy, może kiedyś ułatwić wyposażenie robotów w zmysł smaku. Takie roboty mogłyby być wykorzystywane w przemyśle spożywczym zamiast kiperów, a to doprowadziłoby do podniesienia jakości produktów. (PAP)