Festiwal ikon Ameryki. Świetna propozycja na wiosnę!
Wiosna przywitała wszystkich fanów whiskey doskonałym duetem amerykańskiej klasyki - tworzą go: Jack Daniel's oraz burger. Obie ikony spotkały się na Festiwalu Burgerów, który odbywa się w 5 hotelach Starwood Hotels.
Amerykański charakter i tradycyjny smak whiskey doskonale komponują się z wieloma potrawami, a w szczególności z ...burgerami, bo nic tak dobrze nie uwydatnia smaku soczystej wołowiny.
Kolejna kulinarna ikona - burger, zawdzięcza swoją nazwę... Hamburgowi. Przodkiem współczesnych burgerów była mięsna potrawa Hamburg Style Beef, przywieziona do Ameryki w XIX wieku, przez niemieckich imigrantów. Jego popularność bierze się z wyśmienitego smaku oraz krótkiego czasu przygotowania i użycia świeżych składników.
Festiwal Burgerów potrwa do 30 kwietnia, w Hotelach Sheraton w Warszawie, Krakowie, Poznaniu (restauracje SomePlace Else) i w Sopocie (512 Bar & Lounge) oraz w warszawskim Hotelu Westin (JP's Bar). To tam miłośnicy kuchni amerykańskiej mają okazję spróbowania menu wspólnie opracowanego przez szefów kuchni z pięciu luksusowych hoteli.
Rekomendowane do burgerów są Jack Daniel's Old No 7 - whiskey, która powstaje od 1866 roku. Ma bogaty i aromatyczny profil - początkowo wyraźnie słodki i owocowy smak, jednak rozwijający po chwili zdecydowane nuty dębowe i korzenne. Poddawana jest procesowi charcoal mellowing, co nadaje jej unikalny łagodny charakter i smak.
Polecana jest także Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey - to jedyna na świecie whiskey poddawana procesowi charcoal mellowing dwukrotnie - przed napełnieniem beczki oraz po jej opróżnieniu. W rezultacie whiskey tę cechuje wyjątkowa gładkość palety aromatyczno-smakowej.
Świetnie z hamburgerami współbrzmi również Jack Daniel's Tennessee Honey. Cechuje go dębowo - korzenny smak whiskey z odrobiną miodu. Miodowy Jack przeznaczony jest głównie do picia w mocno zmrożonych shotach lub do delektowania się nim na lodzie oraz w drinkach i koktajlach.
(fia/ac/facet.wp.pl)