Głodnemu praca nie na myśli, czyli co Polacy jedzą w pracy?
Co jemy na lunch w pracy? Batona popijanego napojem energetycznym, kilka wafli ryżowych, hot doga? Zapominając o wartościowym posiłku w ciągu dnia, tak naprawdę szkodzimy sami sobie. Eksperci z PizzaPortal.pl radzą, jak zachować regularny tryb odżywiania i jednocześnie zaoszczędzić czas w pracy.
24.02.2015 12:03
Wśród pracowników biurowych panuje przekonanie, że dłuższa przerwa na ciepły posiłek to strata czasu, który mogą przeznaczyć na załatwienie spraw zawodowych. Tymczasem według najnowszych danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) okazuje się, że regularne jedzenie w ciągu dnia może podnieść naszą efektywność nawet o 20%.
Zapracuj na swoje zdrowie
Aby zachować zdrowy, czyli regularny sposób odżywiania się, pracownik powinien w czasie pracy skorzystać z co najmniej dwóch przerw na jedzenie. Badania pokazują, że ponad 40% Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Jednak deklaracje mijają się z rzeczywistością, bo aż jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiogodzinnego dnia pracy je zaledwie jeden posiłek. W 73% przypadków jest to drugie śniadanie, w postaci słonej przekąski, która nie posiada wartości odżywczych i jedynie chwilowo zaspokaja głód. Nieregularność posiłków powoduje wolniejsze myślenie i problemy z koncentracją, ale też zmniejsza wydatek energetyczny organizmu. Osoby spożywające posiłki chaotycznie mają mniejszą termogenezę, a więc są narażone na dodatni bilans energetyczny, a w konsekwencji na znaczny wzrost masy ciała i otyłość. – wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Kultura wspólnego jedzenia
Posiłek w pracy nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale też zwiększa motywację do działania, zwłaszcza, gdy spożywamy go w towarzystwie współpracowników. Kulturę wspólnego posiłku w pracy można zauważyć zwłaszcza w młodych firmach, które coraz częściej starają się propagować ten trend. Spośród osób zamawiających posiłki z platformy PizzaPortal.pl, dużą grupę stanowią właśnie pracownicy biurowi, dla których jest to czysta wygoda i oszczędność czasu. Era fast foodów i niezdrowych przekąsek powoli się kończy. Polacy są coraz bardziej świadomi tego co jedzą, więc obiad ze sprawdzonej restauracji, zamówiony online, jest dużym udogodnieniem, szczególnie dla osób aktywnych zawodowo – komentuje Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl.
Obecnie zamówienie jedzenia nie musi oznaczać wyprawy do restauracji i długiego czekania na obsługę i posiłek. W wyścigu z czasem, którego w pracy zawsze jest za mało, na ratunek przychodzi technologia, czyli platformy do zamawiania jedzenia online, takie jak PizzaPortal.pl. Proces zamówienia przez Internet, albo przy użyciu smartfona zajmuje chwilę, dzięki czemu nie ma potrzeby odkładać na bok wszystkich spraw, żeby zjeść danie z ulubionej restauracji.
(( bigphoto http://i.wp.pl/a/f/jpeg/34569/nawyki.jpeg #source=(fot. inf. prasowa/PizzaPortal.pl)