Glogg - mój ulubiony grzaniec
To pachnące, grzane wino z migdałami i przyprawami korzennymi. Pochodzi ze Szwecji, i świetnie nadaje się na imprezę, kiedy za oknem mróz.
*Składniki: *
- 1 butelka czerwonego, półsłodkiego wina
- skórka z połowy pomarańczy
- łyżeczka płaska imbiru
- łyżeczka płaska cynamonu
- 10 goździków
- garść rodzynek i migdały
- kilka pestek kardamonu *Sposób przyrządzania: * Zagotować 2,5 litra wody. Do wrzątku wrzucić przyprawy (imbir, cynamon, skórkę pomarańczową, goździki i kardamon) i gotować ok. 30 minut bez przykrycia. Przelać wywar przez sitko do drugiego garnka, i wymieszać go z winem. Można dodać setkę wódki dla wzmocnienia. Mocno podgrzewamy,ale nie gotujemy! Na koniec, zanim zdejmiemy z ognia, wrzucamy rodzynki i migdały. Mmmmmm, sami zobaczycie jakie dobre! Po kilku minutach gorący napój podajemy w niewielkich kubkach (koniecznie kubki, nie szklanki, i koniecznie gorący).