Jak łatwo wprowadzić zdrowe elementy do codziennej diety?
Zależy Ci na tym, by nieco zmienić dietę i zacząć odżywiać się zdrowiej niż dotychczas? Wbrew pozorom, wcale nie musisz wywracać swojego życia do góry nogami i całkowicie zrywać z obecnymi przyzwyczajeniami. Na początek wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, które pomogą Ci w przyzwyczajeniu się do zdrowego jadłospisu. Zobacz, od czego zacząć przygodę z takim jedzeniem.
29.05.2021 | aktual.: 11.06.2021 09:49
Urozmaić dietę warzywami
Lubisz jeść mięso i nie wyobrażasz sobie wykluczenia go z diety, nawet z troski o zdrowie? Wbrew pozorom, produkty pochodzenia odzwierzęcego wcale nie wpływają tak niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka, jak mogłoby się wydawać. W mięsie znajduje się wiele mikro- i makroskładników, które regulują prawidłowe działanie organizmu, a tym samym sprzyjają Twojemu zdrowiu.
Musisz jednak zwrócić uwagę na to, jakie mięso jesz. O ile to chude (np. drób) nie stanowi problemu, o tyle czerwone i silnie przetworzone już tak. Dobrze więc ograniczyć jego ilość w jadłospisie do ok. 0,5 kg na tydzień.
Nie wyobrażasz sobie przejścia na dietę wegetariańską? Nie musisz – ale mimo to włącz do codziennej diety więcej warzyw i owoców niż dotychczas, łącząc je z tradycyjnymi daniami. Możesz też całkowicie zastąpić nimi pewne pozycje z jadłospisu, takie jak chociażby słodycze i słone przekąski. Cząstki owoców z jogurtem naturalnym lub chipsy z suszonych jabłek czy warzyw korzeniowych mogą stać się ich zdrowszą, a przy tym równie pyszną alternatywą.
Zastąp smażenie gotowaniem na parze
Smażenie to sposób obróbki termicznej składników, po który sięgasz najczęściej? Choć złocista skórka, która jest jego efektem, cieszy i oko, i kubki smakowe, nie jest korzystna dla zdrowia. Tłuszcz konieczny do przypieczenia mięsa, ryb czy warzyw bez obawy o przypalenie sprzyja przybieraniu na wadze i na dłuższą metę może negatywnie odbić się na Twoim zdrowiu.
Czym możesz zastąpić smażenie, by dania były zdrowsze, a jednocześnie smaczne? Dobrym pomysłem może się okazać przygotowywanie ich przy użyciu gorącej pary. Efektem takiej obróbki termicznej jest zachowanie większej ilości składników odżywczych oraz oryginalnego smaku produktów. Potrawy nie tracą też ani koloru, ani tekstury – czyli prezentują się apetycznie na talerzu.
Nie masz parowaru ani nie chcesz go kupować, by nie zagracać kuchni kolejnym urządzeniem? Wybierz piekarnik parowy Electrolux, który pozwala na korzystanie z niego zarówno w przypadku pieczenia, jak i gotowania na parze. Co go wyróżnia?
- Funkcja Steamify® ułatwia wybór właściwych parametrów podczas pieczenia z wykorzystaniem pary wodnej. Urządzenie samodzielnie ustawia te optymalne i zapewniające najlepszy efekt.
- Możesz połączyć piekarnik ze smartfonem, by sterować nim za pomocą aplikacji mobilnej – szybko, prosto i z dowolnego miejsca w domu.
- Intuicyjny wyświetlacz sprawia, że obsługa sprzętu nie przysparza trudności. Pomocne mogą się też okazać dodatkowe technologie i funkcje, np. zintegrowana termosonda czy kamera umożliwiająca podglądanie środka piekarnika na smartfonie, bez otwierania drzwiczek urządzenia.
Potrawy pieczone z wykorzystaniem pary mają idealnie chrupką skórkę i miękki, rozpływający się w ustach środek.
Postaw na zdrowe przyprawy
Wiele osób nie ma pojęcia o tym, że zdrowe gotowanie nie ogranicza się jedynie do wyboru zdrowych, niskotłuszczowych produktów. Nawet jeśli przyrządzasz danie z samych warzyw z lokalnego warzywniaka, a przesadzisz z ilością przypraw, danie nie będzie wcale zdrowe. Czy wszystkie przyprawy są złe? Nie. Mowa tu przede wszystkim o soli, która – choć poprawia smak potraw – nie jest wcale korzystna dla organizmu człowieka, a już szczególnie nie wtedy, gdy się jej nadużywa. Dlaczego? Jej nadmiar może:
- zatrzymywać wodę w organizmie i przekładać się na zwiększenie wagi oraz otyłość,
- podwyższać ciśnienie i stwarzać ryzyko wystąpienia nadciśnienia lub miażdżycy,
- obciążać nerki,
- wypłukiwać z organizmu wapń i tym samym sprzyjać wystąpieniu osteoporozy.
Czym zastąpić sól, by potrawy nie traciły na smaku? Najlepszym wyborem będą zioła – świeże lub suszone. Są niezwykle aromatyczne, zatem nadadzą daniom wyjątkowy zapach, a jednocześnie nieobciążające dla zdrowia. Co istotne, niektóre z nich mogą wręcz pozytywnie wpływać na układ pokarmowy i procesy trawienne, zatem ich stosowanie może zaowocować pozytywnymi skutkami.