Trwa ładowanie...
Materiał partnera: Elecrtrolux

Jak nowoczesne wyposażenie kuchni może rozwinąć w nas pasję gotowania?

Uwielbiamy oglądać w telewizji kulinarne show. Jednocześnie marzymy, że uda nam się w zaciszu domowych kuchni osiągnąć takie samo mistrzostwo w przygotowywaniu potraw, jakie prezentują ich uczestnicy. Jak się okazuje, jest to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać.

Share
Jak nowoczesne wyposażenie kuchni może rozwinąć w nas pasję gotowania?
Jak nowoczesne wyposażenie kuchni może rozwinąć w nas pasję gotowania?Źródło: materiały partnera
d12n98m

Gotowanie wydaje się nam często bardzo trudne. Czyżby to była rzeczywiście sztuka tylko dla wtajemniczonych? Wielu z nas energicznie potwierdzi, że przyrządzanie pysznych potraw sprawia im problemy. I to nie tylko wtedy, gdy chcemy podać gościom taki sam gulasz, jak ten, którym zajadaliśmy się w węgierskiej restauracji. Ugotowanie aromatycznej zupy pomidorowej, takiej jak „u mamy”, też może być nie lada wyzwaniem. Jednak na szczęście z pomocą przychodzą nam nowoczesne rozwiązania wyposażenia kuchni!

Kulinarni celebryci

Ostatnie lata zmieniły podejście Polaków do gotowania. Męczący kiedyś obowiązek zmienił się w modne hobby. Gotujemy dla przyjemności, po to, by miło spędzać czas w towarzystwie rodziny i najbliższych.

Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, ale coraz chętniej sprawdzamy nowości. Dużo podróżujemy, próbujemy różnych potraw, a potem chcemy te smaki odtwarzać w domach.

d12n98m

Media szybko wyczuły ten trend. Praktycznie każda stacja telewizyjna ma w ramówce program kulinarny. Jurorzy i uczestnicy z dnia na dzień stają się gwiazdami, które fani chcą naśladować.

Jedną z pierwszych telewizyjnych gwiazd programów kulinarnych była Amerykanka Julia Child, wielbicielka francuskiej kuchni i autorka wielu książek kucharskich. Znamy ją m.in. dzięki filmowi pt. „Julia i Julia” w reż. Nory Ephron, w którym rolę Child po mistrzowsku zagrała Meryl Streep. Jak pokazuje film, dzięki entuzjazmowi i samozaparciu, można się nauczyć przyrządzać, metodą prób i błędów, np. idealny boeuf bourguignon. Niech to będzie dla nas inspiracja, odważmy się rozwijać naszą pasję gotowania we własnej kuchni!

Książki – biblie kucharzy

Na kuchennych półkach, obok naczyń, królują teraz książki kucharskie. Są w nich przepisy na dania z całego świata. Chętnie zerkamy też do tego, co wiąże się z polską tradycją kulinarną i sięgamy po wznawianą wielokrotnie klasyczną pozycję „365 obiadów” Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Pięknie ilustrowane książki kucharskie sprawiają przyjemność, gdy się je czyta i ogląda. Adepci sztuki kulinarnej często boją się jednak przyrządzać potrawy według zamieszczanych w nich przepisów. Obawiają się kulinarnej wpadki.

d12n98m

Okazuje się jednak, że nowoczesny sprzęt kuchenny pomoże bez wysiłku przygotować smaczne potrawy każdemu. Nawet tym osobom, które w kuchni stawiają pierwsze kroki.

Nauczyciel sztuki kulinarnej potrzebny od zaraz

Wszyscy znamy osoby, które potrafią przypalić wodę na herbatę i jajka gotują zawsze na twardo. Makaron po dwudziestu minutach gotowania rozpływa im się w garnku, nie mogą więc przygotować spaghetti z owocami morza, które tak bardzo im smakowało podczas włoskiej wyprawy.

Gdy zajrzymy do Internetu, grupy kulinarne w mediach społecznościowych pełne są rozpaczliwych próśb o pomoc w uratowaniu kolacji.

Oczywiście kursy sztuki kulinarnej są tu nieocenioną pomocą. Warto też czytać książki kucharskie. Najlepiej jednak kupić odpowiedni sprzęt AGD.

d12n98m

Jednym z niezastąpionych sprzętów może być piekarnik parowy Electrolux. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom technicznym nasze potrawy wzniosą się na wyżyny kulinarne. Piekarnik pozwala nam piec i gotować na parze! To gwarancja przygotowania we własnej kuchni idealnej włoskiej pizzy, dokładniej takiej, jaka nam smakowała w neapolitańskiej pizzerii czy wykwintnej zapiekanki au gratin.

Co zyskujemy, korzystając z takiego piekarnika? M.in. termosondę, która ustrzeże nas przed ryzykiem niedopieczenia czy przepieczenia. Piekarnik nagrzewa się błyskawicznie, z kolei funkcjonalny wentylator zagwarantuje równomierne rozłożenie temperatury (Even Cooking). Nawet jeśli odrobinę nabrudzisz, nie musisz się przejmować – urządzenie zostało wyposażone w funkcję katalitycznego czyszczenia, co pozwoli Ci utrzymać idealną czystość na długo!

Warta rozważenia jest także nowoczesna płyta indukcyjna wyposażona w szereg funkcji, które zapobiegają przypalaniu potraw. Po prostu pilnują tego, co gotujemy. Zaprojektowano je z myślą o tym, by zminimalizować czas przygotowywania potraw. Bazują na zjawisku indukcji elektromagnetycznej. Przetwarzają energię elektryczną w energię cieplną, która ogrzewa naczynie i jego zawartość. Płyta SenseFry® jest wyposażona w czujnik, który stale kontroluje temperaturę – wobec tego nie musisz ciągle sprawdzać garnka czy patelni.

Nowoczesna płyta indukcyjna ma łatwy w obsłudze panel sterujący. Jeśli będziemy podążać za instrukcjami, ustawimy idealny czas i temperaturę przygotowania potraw. Jest też wyposażona w np. w bezprzewodową sondę, dzięki której przyrządzimy w domu potrawy metodą sous vide, zarezerwowaną do tej pory dla profesjonalnych kucharzy. Z kolei za sprawą funkcji Hob2Hood® może połączyć się z okapem, co jeszcze bardziej ułatwi przygotowywanie posiłków. Poczujesz się jak prawdziwy szef, który ma wszystko pod kontrolą.

d12n98m

Piekarnik parowy i nowoczesna płyta indukcyjna to niezbędne wyposażenie każdego, kto w domowym zaciszu chce się wspiąć na wyżyny sztuki kulinarnej i dorównać kucharzom znanym z mediów czy ulubionych restauracji.

Dzięki odpowiedniemu wyposażeniu kuchni będziemy mogli fantastycznie karmić rodzinę na co dzień i zapraszać przyjaciół na wykwintne, niezapomniane kolacje. 

Materiał partnera: Elecrtolux
d12n98m

Podziel się opinią

Share
d12n98m
d12n98m