HobbyJak obchodzić się z nożem survivalowym. Pięć zasad, które trzeba znać

Jak obchodzić się z nożem survivalowym. Pięć zasad, które trzeba znać

Gdy kupujesz drogi nóż, musisz liczyć się z tym, że nieodpowiednie traktowanie może być katastrofalne w skutkach. Nawet najbardziej wytrzymała stal może okazać się zawodna, jeśli nie umiesz się nią odpowiednio posługiwać.

nóż myśliwski nóż roboczy noże polowanie
nóż myśliwski nóż roboczy noże polowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

15.12.2021 16:51

Odpowiednia konserwacja to klucz do sukcesu, nie wolno jednak zapominać o odpowiednim obchodzeniu się z nożem. Wystarczy przestrzeganie kilku zasad, by znacznie przedłużyć ich żywotność.

Czystość to podstawa

Każdy posiadacz noża survivalowego powinien umieć odpowiednio zakonserwować ostrze. Niezależnie od długości wypadu i intensywności obozowych prac, zawsze warto zabezpieczyć nóż i mechanizm przed korozją, zwłaszcza jeśli twój nóż wykonano ze stali węglowej. Na szczególną opiekę zasługują noże składane, w których mechanizm ukryto w rękojeści. Zanieczyszczenia pozostające w mechanizmie blokady przez dłuższy czas mogą przyczynić się do jej zniszczenia.

Dbaj o nóż na wyprawie

Wiele osób po skończonej pracy zostawia ostrze gdzie popadnie lub wbija je w ziemię, co samo w sobie jest dużym błędem. Drobne kamyki i piasek mogą powodować powstawanie mikroskopijnych rys, które przyczynią się do powstawania rdzy. Po skończonej pracy najlepiej będzie opłukać nóż, dokładnie wytrzeć do sucha, a jeśli jest taka możliwość, przechowywać go w specjalnej pochwie.

Odpowiednia ostrość

Pamiętaj również o regularnym ostrzeniu po powrocie z wypadu. W przeciwnym wypadku przed kolejnym czeka cię przykra niespodzianka. Niektórym nożom o nieregularnej krzywiźnie brzuśca nie wystarczy jedynie kilka minut przy ostrzałce szczelinowej czy prętowej. Znacznie lepiej sprawdzi się profesjonalna osełka diamentowa.

Ostrożnie z ogniem

Filmowe sceny, w których bohater opieka kawałek świeżo upolowanego zwierzęcia przy ognisku, nadziewając go wcześniej na czubek noża można wsadzić między bajki. Wysokie temperatury źle służą ostrzu. Dlatego lepiej unikać zarówno opiekania, jak i mieszania wrzątku czy rozgrzebywania węgli nożem. Lepiej sprawdzi się do tego inne narzędzie lub w przypadku jego braku zwyczajny patyk.

Pomyśl o cięższym sprzęcie.

Noże, zwłaszcza te wykonane w technologii full tang mogą poszczycić się sporą odpornością na przeciążenia. Niestety, niewielkie rozmiary sprawiają, że podczas bardziej "siłowych" prac posługiwanie się nimi może być nieco niewygodne. Z pomocą dobrej jakości noża możesz oczywiście przeciąć grube gałęzie, będzie to jednak kosztować mnóstwo wysiłku. Dlatego lepiej wybrać sprzęt o większych gabarytach, który jednocześnie będzie na tyle poręczny, by zmieścić się w plecaku.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)