Co dzieje się w ciele, kiedy pojawia się zgaga?
Zgagą nazywamy zaburzenie funkcji przełyku, czyli odcinka łączącego gardło z żołądkiem. Przewód przełyku nie może być otwarty z obu stron, bo wtedy jedzenie cofałoby nam się przy zwykłym pochyleniu. Dlatego w dolnej części przełyk ma zwieracz. I to właśnie on szwankuje, kiedy pojawia się zgaga. Gdy zwieracz się nie domyka, kwasy żołądkowe wędrują do przełyku, który w przeciwieństwie do żołądka nie ma przeciwko nim ochrony, a podrażnione tkanki dają poczucie palenia. Jeśli takie problemy się powtarzają, może być to objaw tak zwanej choroby refluksowej przełyku.
Wiesz, że to zgaga, kiedy...
- czujesz pieczenie za mostkiem
- w ustach powstaje nadmiar śliny
- masz uczucie, jakby zaraz miało Ci się odbić
- do ust cofają Ci się soki trawienne
- przełykanie sprawia trudności i ból
- masz odruchy wymiotne
- nie możesz pozbyć się brzydkiego zapachu z ust
Jakie są przyczyny?
- nadwaga
- palenie
- nadmierne picie alkoholu
- duże porcje smażonego i tłustego jedzenia
- czekolada, kawa, cola, czosnek, cytryna
- wieczorne przejadanie się
- problemy zdrowotne i choroby
Soki żołądkowe wnikają do przełyku Przełyk łączy jamę ustną z żołądkiem. Przepona błona oddzielająca jamę brzuszną od jamy klatki piersiowej. Żołądek przy pomocy kwasów trawi żywność. Zwieracz otwiera się, aby pożywienie mogło dostać się do żołądka. Jeśli później się nie domknie, soki żołądkowe mogą przedostać się do przełyku i podrażnić go. Soki żołądkowe tworzy żrący kwas chlorowodorowy (solny). Kontakt soków trawiennych z przełykiem sprawia ból, ponieważ tkanka przełyku nie jest chroniona przed działaniem tego kwasu. (fot. Świat na dłoni)
Jak sobie pomóc?
POZA DOMEM:
W aptekach dostaniemy szereg skutecznych tabletek lub kropli, które dobrze mieć zawsze przy sobie. W żadnym przypadku nie wolno stosować sody oczyszczonej. Działa szkodliwie na układ trawienny i złagodzi dolegliwość tylko na krótki czas. Prewencyjnie warto jeść mniejsze porcje, unikać ostrych przypraw czy smażonych dań, a także świeżego pieczywa i słodyczy, w tym zwłaszcza czekolady.
W DOMU:
Pomagają ziołowe herbatki, między innymi z imbiru, kminu rzymskiego czy kopru włoskiego. Ulgę przynosi także picie czystej wody lub soku z surowych ziemniaków, co uspokaja kwasy żołądkowe. Można też zjeść kilka niesolonych i nieprażonych migdałów. Aby uniknąć zgagi, najlepiej nie spożywać jedzenia na 2-3 godziny przed spaniem. Nie należy też jeść w pośpiechu lub w stresie.
[
]( http://swiat-na-dloni.pl/ )[
]( http://swiat-na-dloni.pl/ )