Trwa ładowanie...
29-07-2014 15:07

Jak wykorzystać whiskey w kuchni?

Jak wykorzystać whiskey w kuchni?Źródło: info.prasowa/JD
d1hpx3h
d1hpx3h

W Polsce wyróżnia się sześć aż pór roku! Ale tylko lato wzbudza tak dużo pozytywnych emocji i stwarza niepowtarzalne okazje do plenerowych spotkań ze znajomymi. A jeśli spotkanie ze znajomymi, to warto spędzić je wspólnie grillując, bo nic tak nie łączy ludzi jak dobre jedzenie. Obok jedzenia, warto zadbać też o alkohol, najlepiej taki, który wzbogaci smak potraw. Może to być whisky, ceniona za smak i aromat, nie tylko w formie trunku.

Amerykanie bardzo często wykorzystują whiskey do przygotowywania przeróżnych dań. Jack ma w tym swój niemały udział. Mistrzowie grillowania cenią tę whiskey za wyjątkowy smak, którego źródłem są, m.in. z używane tylko raz dębowe beczki, w których Jack leżakuje minimum cztery lata. W tym czasie trunek wnika w drewno, i „wyciąga” z niego bursztynową barwę. Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. To bogactwo, które w sobie kryje, „oddaje” potrawom.

Whiskey może być stosowana, m.in. jako składnik sosów do burgerów, czy sosu barbecue. Wykorzystać go można również jako składnik marynat do mięs. Tak zastosowana whiskey wydobywa z dania najlepsze aromaty oraz poprawia jego teksturę. Natomiast jako dodatek do potraw Jack jest doskonały zarówno w drinkach, jak i podany na lodzie.

Burgery wołowe z sosem BBQ Jack Daniel’s

Składniki do burgerów:

1 kg mielonego wołowego mięsa (dobrej jakości, nie może być zbyt chude)
4 łyżki sosu Worcestershire
4 łyżeczki Tabasco
1 cebulka szalotka drobno posiekana
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
kilka łyżek oleju roślinnego (do smarowania burgerów przed pieczeniem)

d1hpx3h

Składniki do sosu:
6 łyżek przecieru pomidorowego lub
dobrej jakości łagodnego ketchupu
2-3 łyżki oleju roślinnego
3 cebulki szalotki
1 ząbek czosnku

Pozostałe składniki:
4 bułki do burgerów
1 cebula czerwona
1 pomidor
2 średnie ogórki kiszone
4-8 plasterków marynowanej ostrej
zielonej papryki, np. jalapeno
4 plasterki chrupiącego boczku
wieprzowego lub bekonu
4 łyżeczki majonezu
4 liście zielonej sałaty
1 świeża papryczka chili
40 ml Jack Daniel’sŸ Tennessee Whiskey
1/2 łyżeczki soli morskiej do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj zmielone mięso z sosem Worcestershire i Tabasco, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie dodaj garstkę posiekanej drobno szalotki). Dobrze wymieszaj dłonią. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Podziel mięso na 4 części i uformuj burgery. Na środku każdego zrób kciukiem małe wgniecenie, aby nie zmieniały kształtu podczas pieczenia. Posmaruj burgery olejem przy pomocy pędzelka – zapobiegnie to przyklejaniu się do rusztu.

Sos. W małym garnku lub na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną szalotkę i czosnek, delikatnie przesmaż, dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Gdy sos się zagotuje, wlej 40 ml Jack Daniel’sŸ Tennessee Whiskey i wymieszaj. Dodaj drobno posiekane chili, dopraw solą morską i pieprzem.

d1hpx3h

Burgery piecz na rozgrzanym grillu około 10 minut w wysokiej temperaturze. Uważaj, aby zbytnio nie wysuszyć burgerów nad ogniem. Bułkę przetnij na pół i połóż na grillu, by była chrupiąca. Posmaruj bułkę majonezem, ułóż na niej burgera, posmaruj sosem BBQ z dodatkiem Jack Daniel’sŸ Tennessee Whiskey i dodaj pozostałe warzywa. Ciesz się smakiem doskonałego, własnoręcznie przygotowanego dania.

Steki z antrykotu wołowego z czerwoną cebula i sosem na bazie Jack Daniel’sŸ Tennessee Whiskey

Składniki:

1 kg antrykotu wołowego
5-8 łyżek oleju rzepakowego
(do posmarowania mięsa)
2 gałązki świeżego rozmarynu
czarny młotkowany pieprz (lub ziarna do grubego zmielenia/zgniecenia)
sól morska do smaku

d1hpx3h

Pozostałe składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
4 czerwone cebule średniej wielkości
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka przecieru pomidorowego
lub ketchupu
3-4 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju chili lub 2 łyżeczki Tabasco
40-50 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
pieprz świeżo mielony do smaku
sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso wyjmij z lodówki około 30 minut wcześniej, by miało temperaturę pokojową, a następnie oczyść je ze zbędnego tłuszczu i włókien.

Pokrój polędwicę na kawałki o grubości około 4 cm. Oderwij listki rozmarynu i wymieszaj z olejem. Pomaruj dokładnie każdy stek mieszanką, posyp szczyptą pieprzu i soli morskiej i odstaw na kilka minut. Steki połóż na bardzo mocno rozgrzanej kratce grillowej. Piecz do wymaganego stopnia wypieczenia – średnio/medium około 10 minut. Wystarczy obrócić tylko raz.

d1hpx3h

Podczas, gdy steki się grillują, przyrządź sos. Pokrój cebulę w grube pióra lub ćwiartki i porządnie podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Wsyp łyżeczkę brązowego cukru, dodaj 2-3 łyżki octu balsamicznego i odparuj, mieszając. Następnie dodaj olej chili lub Tabasco i whiskey Jack Daniel’s, całość wymieszaj i odparuj. Dopraw sos świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Podawaj steki na sosie z czerwoną cebulą i Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, posypane młotkowanym czarnym pieprzem i solą morską.

d1hpx3h
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hpx3h