Jakie pieczywo powinien jeść facet
Jak jedzą polscy mężczyźni?
Za najzdrowszy uchodzi chleb z mąki żytniej, bogatej m.in. w potas, pomagający uporać się z nadciśnieniem
Nieistotne jakie, ważne by zapychało żołądek - taką zasadą wciąż kieruje się wielu mężczyzn podczas zakupów pieczywa. Nic dziwnego, że na naszych stołach od lat króluje biały chleb pszenny, pozbawiony cennych składników odżywczych i sprzyjający nadwadze. Może jednak czas zmienić nawyki żywieniowe?
W ostatnich latach spadło spożycie chleba, ale Polacy wciąż jedzą go więcej od mieszkańców innych krajów europejskich - co roku pochłaniamy około 50 kilogramów pieczywa.
To dobrze, ponieważ takie produkty zapewniają urozmaicanie posiłków ważnymi dla organizmu składnikami: węglowodanami, białkami, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, substancjami mineralnymi (związkami potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu czy selenu) i witaminami - zwłaszcza z grupy B i E. Jednak nie każdy rodzaj pieczywa jest równie wartościowy. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?