Jakie pieczywo powinien jeść facet
Za najzdrowszy uchodzi chleb z mąki żytniej, bogatej m.in. w potas, pomagający uporać się z nadciśnieniem
Nieistotne jakie, ważne by zapychało żołądek - taką zasadą wciąż kieruje się wielu mężczyzn podczas zakupów pieczywa. Nic dziwnego, że na naszych stołach od lat króluje biały chleb pszenny, pozbawiony cennych składników odżywczych i sprzyjający nadwadze. Może jednak czas zmienić nawyki żywieniowe?
W ostatnich latach spadło spożycie chleba, ale Polacy wciąż jedzą go więcej od mieszkańców innych krajów europejskich - co roku pochłaniamy około 50 kilogramów pieczywa.
To dobrze, ponieważ takie produkty zapewniają urozmaicanie posiłków ważnymi dla organizmu składnikami: węglowodanami, białkami, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, substancjami mineralnymi (związkami potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu czy selenu) i witaminami - zwłaszcza z grupy B i E. Jednak nie każdy rodzaj pieczywa jest równie wartościowy. Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?
Białe tuczy
Choć wybór rodzajów chleba może dziś przyprawić o zawrót głowy, większość mężczyzn pozostaje tradycjonalistami i sięga po najpopularniejszy (głównie z powodu niskiej ceny) biały chleb pszenny.
Do jego wypieku wykorzystuje się mąkę z ziaren pszenicy, które w procesie produkcyjnym są pozbawiane zewnętrznej osłonki - otrębów i zarodków. W efekcie surowiec traci cenne składniki odżywcze, zwłaszcza błonnik zapewniający uczucie sytości, natomiast staje się bogatym źródłem skoncentrowanych węglowodanów.
Efekt? Niedługo po skonsumowaniu białego pieczywa znów czujemy głód, dlatego zamiast jednej kromki zjadamy zazwyczaj kilka, co - jak udowodnili naukowcy - prowadzi do nadwagi i otyłości.
Częste spożywanie chleba z mąki pszennej może również wywoływać zakwaszenie organizmu. Pamiętajmy, że długotrwałe zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej skutkuje rozmaitymi dolegliwościami, z którymi często zmagają się współcześni mężczyźni: permanentnym zmęczeniem, bólami i zawrotami głowy, wahaniami nastrojów czy problemami z koncentracją.
Niekiedy konsekwencją zakwaszenia bywa nadwaga. Naukowcy odkryli, że organizm, chroniąc się przed nadmiarem szkodliwych kwaśnych substancji, kumuluje je w komórkach tłuszczowych. Jednak musi produkować ich coraz więcej, co skutkuje rozrastaniem się tkanki tłuszczowej.
Zakwaszone środowisko osłabia też układ odpornościowy, przez co stajemy się bardziej podatni na ataki grypy czy przeziębienia. Zmagamy się z zaparciami i wzdęciami. Jeśli jednak jesteśmy fanami białego pieczywa pszennego, jedzmy je lekko czerstwe - wtedy chociaż pomoże w walce z wrzodami. Taką kurację stosowali nasi przodkowie.
Pełne ziaren
Nie ulega jednak wątpliwości, że lepszym rozwiązaniem dla mężczyzny jest ciemne pieczywo. Na przykład graham - chleb z mąki pszennej, do której dodaje się wcześniej oddzielone, pozostałe części ziarna bogate w witaminy i błonnik.
Wśród pieczywa pszennego, najlepszą jakość i wartości odżywcze zapewnia chleb orkiszowy (wykonany z czystej, bogatej w błonnik mąki orkiszowej) czy chleb z mąki pur-pur (otrzymywanej z niemodyfikowanej genetycznie, czystej pszenicy o tej samej nazwie).
Nasz jadłospis jak najczęściej wzbogacajmy pieczywem pełnoziarnistym, wytwarzanym z ziaren niepozbawionych zewnętrznej osłonki - otrębów i zarodków. Takie produkty bogate są m.in. w tryptofan, aminokwas wykorzystywany przez organizm do produkcji serotoniny - hormonu, który pozwala na "wyciszenie" układu nerwowego i złagodzenie stresu. Pełnoziarniste przysmaki zawierają również dużo magnezu - niedobór tego pierwiastka bywa jedną z przyczyn pogorszenia samopoczucia.
Uwaga na dodatki
Za najzdrowszy uchodzi chleb z mąki żytniej, bogatej m.in. w potas, pomagający uporać się z nadciśnieniem, czyli "cichym zabójcą" polskich facetów, coraz częściej dopadającym mężczyzn w okolicach 30. roku życia, a nawet młodszych. Symptomy nadciśnienia mogą łatwo zmylić naszą czujność, ponieważ często przypisujemy je innym dolegliwościom.
Do najbardziej charakterystycznych objawów zalicza się: uczucie kołatania serca, bóle głowy lub klatki piersiowej, nadmierną pobudliwość, łatwe męczenie się oraz bezsenność. Nadciśnienie zwiększa także ryzyko wystąpienia zaburzeń erekcji. Chleb żytni to także skarbnica selenu - mikroelementu odgrywającego istotną rolę w podtrzymaniu sprawności seksualnej, pozytywnie wpływającego na potencję oraz zwiększającego liczbę plemników i poprawiającego ich ruchliwość.
Przed zakupem pieczywa warto poznać jego skład. Dobry chleb powinien zawierać tylko mąkę, wodę, zakwas lub drożdże, sól oraz ewentualnie ziarna zbóż. Jednak w wielu sklepach (zwłaszcza dużych sieciach handlowych) znajdziemy tam różne sztuczne dodatki, np. karmel, który pięknie zabarwia bochenek, nawet ten z mąki pszennej. Wprowadza to konsumentów w błąd, ponieważ myślą, że wybierają ciemne, żytnie pieczywo.
Rafał Natorski