Trwa ładowanie...
29-12-2010 15:05

Jesteś tym, co jadł Twój ojciec

Jesteś tym, co jadł Twój ojciecŹródło: Thinkstock
dmozkfx
dmozkfx

Stara prawda życiowa głosi, że człowiek jest tym, co je. Co oznacza, że nasze zdrowie jest wypadkową naszych autonomicznych decyzji żywieniowych. Niestety, naukowcy przekonują, że wcale nie jesteśmy panami swego losu w tak wielkim stopniu, w jakim by się to mogło wydawać. Nowa, zaktualizowana maksyma głosi: jesteś tym, co jadł Twój ojciec.

Spece od genetyki postrzegają ludzki genom jako książkę, podręcznik, lub też instrukcję, z której organizm człowieka uczy się jak żyć. Łańcuchy genów są niczym stronice, na których zapisano wszystkie kluczowe informacje potrzebne do poprawnego funkcjonowania. Niestety, te publikacje nie są wolne od wad.

[

]( #opinions )

dmozkfx

Sporadycznie zdarzają się "błędy drukarskie", które powodują choroby, uzależnienia, czy też skracają ludzkie życia. Mowa o mutacjach i zmianach w ludzkim DNA. Szczęśliwie, nie wszystkie zmiany są negatywne. A wręcz przeciwnie, bez tych naturalnych modyfikacji niemożliwa byłaby adaptacja do zmieniającego się świata, ewolucja człowieka. Wszystkie te zjawiska są przedmiotem zainteresowania genetyków.

Ostatnimi czasy, badacze z Uniwersytetów w Teksasie i Massachusetts dokonali interesującego odkrycia na tym polu. Otóż, udało im się ustalić, że dieta młodego mężczyzny odbija się na genotypie jego syna. Najwyraźniej, w spermie przenoszona jest "aktualizacja", która przeprogramowuje geny potomka w taki sposób, aby ten był lepiej przystosowany do warunków otoczenia. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że ojciec informuje bez słów dziecko o tym, co czeka je po przyjściu na świat. Ale najłatwiej będzie przedstawić to na przykładzie...

W toku badania, specjaliści pod wodzą Olivera Rando przygotowali dwie grupy myszy. W każdej z grup były samce i samice. W grupie A samce hodowane były na standardowej diecie, natomiast w grupie B na diecie niskobiałkowej. Samice w obu grupach również karmiono wg standardowego modelu. Tym samym, badacze chcieli ustalić, czy modyfikacja diety samca spowoduje jakiekolwiek zmiany epigenetyczne (powstanie cech dziedziczonych w komórkach potomnych, które nie są związane z mutacjami w łańcuchu DNA) w organizmach potomstwa.

[

]( #opinions )

dmozkfx

Co ciekawe, eksperyment zakończył się sukcesem. Okazało się, że młode spłodzone przez myszy chowane na uboższej diecie, posiadają więcej genów syntetyzujących cholesterol, a więc jego poziom w ich organizmach jest wyższy niż u "normalnych" myszy z grupy A. Naukowcy nie zdołali jednak ustalić dlaczego tak się dzieje, lecz mają nadzieję że ta zmiana jest korzystna i, że natura podwyższonym poziomem cholesterolu kompensuje potomstwu bytowanie w środowisku pozbawionym wystarczającej ilości białka.

Jest to bardzo ważne odkrycie, które uświadamia nam, że "nasi rodzice przemawiają do nas różnymi drogami", twierdzi doktor Rando. Wynika z tego również, że człowiek przystosowuje się do zmian zachodzących w środowisku nie tylko poprzez odpowiednie wychowanie, ale już znacznie wcześniej za sprawą instrukcji dziedziczonych epigenetycznie.

[

]( #opinions )

dmozkfx

Warto dodać, że w przeszłości ustalono, iż słaba dieta w latach młodzieńczych u ludzi, owocuje zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia cukrzycy i otyłości u dzieci w drugim pokoleniu. Obydwa badania być może spowodują, że medycyna zmieni wkrótce podejście do głównych chorób globalizacyjnych, zaś w karcie medycznej każdego z nas istotniejsze niż nasze, okażą się być zwyczaje naszych przodków: dziadków i ojców.

Lecz nim to nastąpi, miejcie baczenie na to, co spożywacie - wszak już teraz wiadomo, że od tego zależy dobrobyt Waszych dzieci!

dmozkfx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dmozkfx