Trwa 艂adowanie...
28-05-2010 10:58

Kr贸tka historia piwa

Kr贸tka historia piwa殴r贸d艂o: Thinkstock
d49zc69
d49zc69

Piwo, dla wielu nap贸j bog贸w, nektar nie艣miertelno艣ci, nieodzowny atrybut prawdziwego faceta. Dla innych z艂ocisty trunek daj膮cy wytchnienie i chwil臋 relaksu z dala od problem贸w szarej rzeczywisto艣ci. Jaka jest historia jednego z najprzyjemniejszych wynalazk贸w ludzko艣ci? Komu zawdzi臋czamy te niezapomniane chwile sp臋dzone z kumplami, przy kuflu po ci臋偶kim dniu pracy?

Do wytworzenia prymitywnego piwa wystarcz膮 dwa sk艂adniki- chleb i woda. Fermentacja alkoholowa dope艂ni dzie艂a za nas. Jako pierwsi przeprowadzili ten proces Sumerowie ju偶 w czwartym tysi膮cleciu przed nasz膮 er膮. Na spoczywaj膮cych w Luwrze, glinianych tabliczkach zwanych "Monument bleu" przedstawiono po raz pierwszy ludzi popijaj膮cych przez s艂omki staro偶ytne piwo."Sikaru"- boski nap贸j, bo tak w艂a艣nie nazywano ten trunek, sporz膮dzany by艂 z plack贸w chleba zamoczonych w wodzie z dodatkiem rozmarynu lub owoc贸w. Staro偶ytna receptura opisana zosta艂a w "Hymnie do Nikasi"- poemacie skierowanym do bogini piwa.

Ogromn膮 rol臋 odgrywa艂o piwo dla mieszka艅c贸w staro偶ytnego Egiptu. Stanowi艂o, obok chleba, podstawowy sk艂adnik po偶ywienia a jednocze艣nie by艂o najwa偶niejszym darem sk艂adanym do grobu zmar艂ego. W staro偶ytnym Egipcie r贸wnie偶, odkryto pierwszy prawdziwy browar i mimo, 偶e warzone w nim piwo nie przypomina艂o trunku, kt贸rym raczymy si臋 dzisiaj, w pi艣mie egipskim oznaczano je osobnym hieroglifem.

Okres dominacji grecko-rzymskiej, wi膮za艂 si臋 z zanikiem tradycji picia piwa, kt贸re musia艂o ust膮pi膰 miejsca popularnemu w贸wczas winu.

Z艂oty nap贸j powr贸ci艂 do 艂ask w 艣redniowieczu. Pocz膮tkowo szczeg贸lnie ceniony by艂 na p贸艂nocy Europy. Fi艅ski poemat ludowy, Kalevala uznawany za epos narodowy, po艣wi臋ca piwu czterysta wers贸w. To dwukrotnie wi臋cej ni偶 stworzeniu 艣wiata!

[

]( wino.wp.pl ){:external}

d49zc69

Wielki wk艂ad w rozpowszechnienie piwa wnie艣li katoliccy mnisi, kt贸rzy poszukiwali syc膮cego i bogatego w minera艂y napoju uzupe艂niaj膮cego postn膮 diet臋. Zakonnicy ch臋tnie spo偶ywali i sprzedawali swoje wyroby. Udoskonalali r贸wnie偶 sk艂ad napoju, mi臋dzy innymi poprzez dodanie do niego chmielu. W 1516 roku bawarski ksi膮偶臋 Wilhelm wyda艂 "Prawo czysto艣ci piwa", w my艣l kt贸rego do jego produkcji mo偶na by艂o wykorzystywa膰 jedynie trzy sk艂adniki: wod臋, j臋czmie艅 i chmiel. Jest to najstarsze, wci膮偶 obowi膮zuj膮ce prawo reguluj膮ce jako艣膰 偶ywno艣ci!

Na rozw贸j browarnictwa piorunuj膮cy wp艂yw mia艂a rewolucja przemys艂owa. Maszyna parowa i sztuczne ch艂odzenie, umo偶liwi艂y prawdziwy prze艂om. W XIX wieku piwowarzy z czeskiego Pilzna przeprowadzili fermentacj臋 piwa w niskiej temperaturze, nasycaj膮c je w ten spos贸b dwutlenkiem w臋gla. Kolejnymi etapami rozwoju by艂a pasteryzacja i zastosowanie dro偶d偶y w procesie fermentacji. Wszystko to sprawi艂o, 偶e piwo, opr贸cz piany i b膮belk贸w, zyska艂o tak偶e na smaku i przejrzysto艣ci.

A zatem, dzi臋ki wiedzy Sumer贸w, kulturze Egipcjan, entuzjazmowi Fin贸w, potrzebom mnich贸w i inwencji tw贸rczej Czech贸w, mo偶emy cieszy膰 si臋 dzi艣 z艂otym, gazowanym trunkiem o g臋stej bia艂ej pianie i niezapomnianym smaku.

Starobabilo艅ski tekst sprzed pi臋ciu tysi臋cy lat, o w艂adcy sumeryjskiego miasta Uruk opisuje m.in. Enkidu - p贸艂 cz艂owieka, p贸艂 zwierze, kt贸ry wypija siedem dzban贸w piwa i staje si臋 w pe艂ni cz艂owiekiem. A skoro facet to 艣winia, mo偶e nadszed艂 ju偶 czas, aby rozpocz膮膰 proces ucz艂owieczania?

[

]( wino.wp.pl ){:external}

d49zc69
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d49zc69