Krótka historia piwa
Piwo, dla wielu napój bogów, nektar nieśmiertelności, nieodzowny atrybut prawdziwego faceta. Dla innych złocisty trunek dający wytchnienie i chwilę relaksu z dala od problemów szarej rzeczywistości. Jaka jest historia jednego z najprzyjemniejszych wynalazków ludzkości? Komu zawdzięczamy te niezapomniane chwile spędzone z kumplami, przy kuflu po ciężkim dniu pracy?
Do wytworzenia prymitywnego piwa wystarczą dwa składniki- chleb i woda. Fermentacja alkoholowa dopełni dzieła za nas. Jako pierwsi przeprowadzili ten proces Sumerowie już w czwartym tysiącleciu przed naszą erą. Na spoczywających w Luwrze, glinianych tabliczkach zwanych "Monument bleu" przedstawiono po raz pierwszy ludzi popijających przez słomki starożytne piwo."Sikaru"- boski napój, bo tak właśnie nazywano ten trunek, sporządzany był z placków chleba zamoczonych w wodzie z dodatkiem rozmarynu lub owoców. Starożytna receptura opisana została w "Hymnie do Nikasi"- poemacie skierowanym do bogini piwa.
Ogromną rolę odgrywało piwo dla mieszkańców starożytnego Egiptu. Stanowiło, obok chleba, podstawowy składnik pożywienia a jednocześnie było najważniejszym darem składanym do grobu zmarłego. W starożytnym Egipcie również, odkryto pierwszy prawdziwy browar i mimo, że warzone w nim piwo nie przypominało trunku, którym raczymy się dzisiaj, w piśmie egipskim oznaczano je osobnym hieroglifem.
Okres dominacji grecko-rzymskiej, wiązał się z zanikiem tradycji picia piwa, które musiało ustąpić miejsca popularnemu wówczas winu.
Złoty napój powrócił do łask w średniowieczu. Początkowo szczególnie ceniony był na północy Europy. Fiński poemat ludowy, Kalevala uznawany za epos narodowy, poświęca piwu czterysta wersów. To dwukrotnie więcej niż stworzeniu świata!
[
]( wino.wp.pl ){:external}
Wielki wkład w rozpowszechnienie piwa wnieśli katoliccy mnisi, którzy poszukiwali sycącego i bogatego w minerały napoju uzupełniającego postną dietę. Zakonnicy chętnie spożywali i sprzedawali swoje wyroby. Udoskonalali również skład napoju, między innymi poprzez dodanie do niego chmielu. W 1516 roku bawarski książę Wilhelm wydał "Prawo czystości piwa", w myśl którego do jego produkcji można było wykorzystywać jedynie trzy składniki: wodę, jęczmień i chmiel. Jest to najstarsze, wciąż obowiązujące prawo regulujące jakość żywności!
Na rozwój browarnictwa piorunujący wpływ miała rewolucja przemysłowa. Maszyna parowa i sztuczne chłodzenie, umożliwiły prawdziwy przełom. W XIX wieku piwowarzy z czeskiego Pilzna przeprowadzili fermentację piwa w niskiej temperaturze, nasycając je w ten sposób dwutlenkiem węgla. Kolejnymi etapami rozwoju była pasteryzacja i zastosowanie drożdży w procesie fermentacji. Wszystko to sprawiło, że piwo, oprócz piany i bąbelków, zyskało także na smaku i przejrzystości.
A zatem, dzięki wiedzy Sumerów, kulturze Egipcjan, entuzjazmowi Finów, potrzebom mnichów i inwencji twórczej Czechów, możemy cieszyć się dziś złotym, gazowanym trunkiem o gęstej białej pianie i niezapomnianym smaku.
Starobabiloński tekst sprzed pięciu tysięcy lat, o władcy sumeryjskiego miasta Uruk opisuje m.in. Enkidu - pół człowieka, pół zwierze, który wypija siedem dzbanów piwa i staje się w pełni człowiekiem. A skoro facet to świnia, może nadszedł już czas, aby rozpocząć proces uczłowieczania?
[
]( wino.wp.pl ){:external}