WP
Materiał Partnera
Ciekawostki

Kuchnia syryjska. Jedzenie, które przypadnie do gustu każdemu facetowi…

Kuchnie krajów arabskich utożsamiamy przede wszystkim z kebab. Nie jest to skojarzenie błędne, ale kulinarny repertuar Lewantu, czyli wschodniego, azjatyckiego wybrzeża Morza Śródziemnego, jest bardzo bogaty i niezwykle różnorodny. Czym charakteryzuje się kuchnia syryjska? Jakie potrawy znajdziemy w menu syryjskich restauracji? Zapraszamy do lektury.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kuchnia syryjska. Jedzenie, które przypadnie do gustu każdemu facetowi…
(Materiały prasowe)
WP

Kuchnia syryjska zawdzięcza swoją postać fuzji kultur kilku cywilizacji, które na przestrzeni wieków zamieszkiwały na terenie Syrii: Umajjadów, Abbasydów, Turków Osmańskich (wpływy kuchni tureckiej są tutaj szczególnie silne). Pod wieloma względami jest ona podobna do pozostałych kuchni tej części świata, kuchni libańskiej, palestyńskiej, jordańskiej i irackiej.

Tak jak pozostałe opiera się ona w głównej mierze na takich produktach jak: bakłażan, cukinia, czosnek, pomidory, ogórki, ciecierzyca, soczewica, fasola fava (czyli bób), nasiona sezamu, kapusta, kalafior, liście winogron, kiszona rzepa, oliwa z oliwek, mięta, pistacje, miód, sok z cytryny, owoce i oczywiście mięso – głównie jagnięcina i baranina. Wiele przepisów współczesnej kuchni syryjskiej znanych było już w XIII wieku.

Pojęciem nierozerwalnie związanym z kuchnią syryjską jest "meze”, czyli serwowane przed daniem głównym, zwyczajowo w towarzystwie arabskiego chleba, przystawki. Do najpopularniejszych meze zaliczamy:

WP

Hummus, czyli pastę z ciecierzycy, tahini (masła sezamowego), oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Tabbouleh – warzywną sałatkę z pomidorów i bulguru, z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku, ogórka, wzbogaconą miętą, cytryną i natką pietruszki. Mutabbal – rodzaj puree z bakłażana, połączonego z tahini, oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Babaghanous – puree z bakłażana z przyprawami. Falafel, czyli bardzo dobrze u nas znane (nie tylko przez wegan i wegetarian) smażone kotleciki z ciecierzycy. Fattoush – sałatka z ogrodowych warzyw i smażonych kawałeczków chleba pita. A także oliwki, sery (halloumi, shanklish) oraz smakujący podobnie do kwaśnej śmietany jogurt (labneh).

Czy tradycyjny syryjski kebab różni się czymś od tego, który znany np. z kuchni tureckiej? Zasadniczo jest to dokładnie to samo danie – skrawane z pionowego, obracającego się rusztu mięsne kawałeczki, podawane w tortilli, chlebku pita lub na talerzu – ale w Syrii wykształciło się aż około 26 oryginalnych postaci tej wyśmienitej potrawy. Kebab zazwyczaj serwuje się tutaj z pikantnym pomidorowym sosem na bazie przyprawy zwanej "pieprz Aleppo”. Pieprz Aleppo to odmiana papryki (Capsicum annuum), której ostrość szacuje się na 10 000 jednostek w skali Scoville.

Zwana także "papryką Halaby” roślina uprawiana jest w Syrii i Turcji. Do przygotowania przyprawy wykorzystuje się dojrzałe, osiągające piękny burgundowy kolor strąki, które zostają częściowo wysuszone i pozbawione nasion, a następnie zmiażdżone lub zmielone. Wśród wielu wariantów syryjskiego kebab szczególnie wyróżniają się: kebab hindi, przyrządzany z jagnięciny z dodatkiem pomidorów, cebuli, papryki i melasy z granatów; kebab kamayeh, robiony z mięsa z dodatkiem trufli oraz z cebulą i różnymi gatunkami orzechów; kebab karaz, przygotowywany z jagnięcych klopsików z wiśniami i wiśniową pastą; kebab khashkhash, z jagnięciny lub wołowiny, z dodatkiem papryczki chili oraz pietruszki, czosnku i orzechów piniowych.

Drugim obok kebab najsilniej związanym z syryjską tradycją kulinarną daniem jest kubbeh (zwany także kibbech lub kibbe). O to, czy danie to jest syryjskiej czy libańskiej proweniencji, toczą się nieustanne właściwie spory. Nazwa potrawy wywodzi się od arabskiego słowa oznaczającego po prostu „kulkę”. A czym ten specjał właściwie jest? Najogólniej rzecz ujmujące kubbeh to krokiety z bulguru i jagnięciny. Kubbeh formuje się jednak nie tylko w kulkę ale także w bardziej podłużny, jakby wrzecionowaty kształt. Dzięki swojemu charakterystycznemu wyglądowi kubbeh zostały w czasie II Wojny Światowej „ochrzczone” przez angielskich żołnierzy mianem „Syryjska Torpeda”. Podobnie jak w przypadku kebab Syryjczycy podają ten przysmak w bardzo wielu różnych odmianach, a najlepiej znane to: kubbeh halab, kubbeh hamid, kubbeh labaniyyeh, kubbeh nayyeh i kubbeh safarjaliyyeh.

Wiele niepowtarzalnych syryjskich smaków odkryć możecie dzięki dostawie z restauracji Amrit Kebab, której właścicielem jest mieszkający od lat w Polsce (wraz z żoną Polką) Syryjczyk.

WP
Polub WP Facet
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP