Trwa ładowanie...
04-01-2013 16:28

Lubisz ryż? No to uważaj...

Lubisz ryż? No to uważaj...Źródło: 123RF
d3vfs8l
d3vfs8l

Ryż to jedno z najłatwiej przyswajalnych zbóż. Stanowi on główne pożywienie dla połowy ludności całej Ziemi. Jednak z najnowszych badań wynika, że nadmierne spożycie ryżu może być szkodliwe dla zdrowia. Powodem do niepokoju jest wysoka zawartość arsenu.

Ludzie, którzy jedzą ponadprzeciętnie ilości ryżu mają nawet o 44 procent wyższy poziom arsenu w organizmie. Jak się okazuje, ryż wchłania arsen z gleby lub wody znacznie skuteczniej niż większość innych roślin. Badania dowiodły również, że najwyższe stężenie arsenu występuje w ryżu brązowym. Ziarna brązowego ryżu są tylko częściowo łuskane i niepozbawione zewnętrznych warstw, podczas gdy ryż biały jest polerowany, dzięki czemu usuwana jest przynajmniej część zawartego w ziarnach arsenu.

Arsen należy do grupy niezwykle silnych trucizn, których dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka wynosi zaledwie 100 miligramów na kilogram ludzkiego ciała. Jego nadmiar może powodować spustoszenie w organizmie. Wszystkie jego związki posiadają właściwości rakotwórcze. Arsen powoduje podrażnienia i stany zapalne układu pokarmowego, zmniejszenie produkcji czerwonych i białych krwinek, zaburzenia rytmu serca, uszkodzenia naczyń krwionośnych, a także uczucie "mrowienia" w dłoniach i stopach. Istnieją także dowody na to, że duże stężenie arsenu u dzieci może obniżyć IQ.

Poza tym stężenie arsenu w napojach produkowanych z ryżu może sięgać 23 procent dziennej dawki, jaką toleruje ludzki organizm. Naukowcy apelują, by osoby spożywające dużą ilość produktów ryżowych, zmodyfikowały nieco swoje nawyki żywieniowe i rozważyły konsumpcję napojów na bazie jęczmienia czy prosa, jako zdrowszą alternatywę.

d3vfs8l

Jedząc ryż większość konsumentów nie ma świadomości, iż został on okrzyknięty przez naukowców spożywczym Koniem Trojańskim, który wprowadza do ludzkiego organizmu znaczną ilość nieorganicznego arsenu. Badania przeprowadzone przez brytyjskich oraz hiszpańskich naukowców, których prace koordynował profesor Andrew A. Meharg miały na celu określenie stężenia arsenu w dostępnych handlowo produktach (napojach) opartych na ryżu.

Okazało się, iż stężenie nieorganicznego arsenu w różnego typu ryżowych napojach jest znacznie wyższe niż w napojach wyprodukowanych z jęczmienia czy prosa. Spożywając napoje ryżowe do swojego organizmu konsument może wprowadzać nawet 23 procent dziennej dawki arsenu, jaką toleruje ludzki organizm.

Według naukowców, sytuacja mieszkańców Europy nie jest najgorsza w porównaniu do Japończyków, u których stężenie arsenu w moczu jest zdecydowanie wyższe niż u mieszkańców starego kontynentu. Jednakże badacze sugerują, by osoby często spożywające produkty kuchni japońskiej (ryż oraz potrawy na bazie morskich wodorostów) rozważyły częściową zmianę nawyków żywieniowych np. zamianę napojów ryżowych.

(PAP), mow/ PFi, facet.wp.pl

d3vfs8l
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vfs8l