Trwa 艂adowanie...
27-03-2013 15:06

Lubisz sushi. Koniecznie to przeczytaj!

Lubisz sushi. Koniecznie to przeczytaj!殴r贸d艂o: 123RF
d22aszt
d22aszt

Kolejny mit obalony? Sushi uznawane jest za jedn膮 z najzdrowszych przek膮sek. Tymczasem dietetycy sugeruj膮, 偶e porcja sushi mo偶e mie膰 wi臋cej kalorii ni偶... Big Mac.

Warzywa, 艣wie偶a ryba, ry偶 - wydawa艂oby si臋, 偶e sushi to ju偶 dzi艣 zdrowy fast food, niestety swoj膮 kaloryczno艣ci膮 popularnym fast foodom nie ust臋puje.

W swojej najnowszej ksi膮偶ce "Eat To Lose, Eat To Win" dietetyczka Rachel Beller jednoznacznie obala ten mit. Sugeruje, 偶e to mylne prze艣wiadczenie o sushi, jako zdrowym lunchu, mo偶e prowokowa膰 nas do nadmiernego delektowania si臋 japo艅sk膮 potraw膮, co przek艂ada si臋 na nadmierne spo偶ycie kalorii i w臋glowodan贸w. Przeci臋tnie jeden kr膮偶ek sushi mo偶e zawiera膰 od 290 do 350 kalorii. Jednocze艣nie ilo艣膰 w臋glowodan贸w znajduj膮ca si臋 w nim odpowiada ilo艣ci w臋glowodan贸w obecnych w dw贸ch i p贸艂 do czterech kromek chleba. Sushi zawiera bardzo ma艂膮 ilo艣膰 bia艂ka.

Dietetycy wskazuj膮, 偶e jedna porcja ryby, powinna wa偶y膰 140 gram贸w, w przypadku jednego kr膮偶ka sushi ta porcja wynosi jedynie 5 gram贸w, co oznacza, 偶e aby dostarczy膰 sobie pe艂nowarto艣ciowej porcji ryby nale偶a艂oby zje艣膰 28 i wi臋cej kr膮偶k贸w sushi. Dietetycy zwracaj膮 r贸wnie偶 uwag臋 na bia艂y ry偶. Przetworzony i d艂ugo gotowany pozbawiony jest witamin, minera艂贸w i b艂onnika, przez co staje si臋 jedynie bezwarto艣ciowym zapychaczem, kt贸rego smak wzbogacamy cukrem i octem ry偶owym.

d22aszt

Z drugiej strony bakterie rozk艂adaj膮ce wodorosty u偶ywane do przyrz膮dzania sushi przekazuj膮 swoje geny bakteriom zamieszkuj膮cym ludzkie jelito, co pozwala lepiej trawi膰. Zesp贸艂 Jana- Hendrika Hehemanna z Uniwersytetu Piotra i Marii Curie (UPMC)w Pary偶u bada艂 czerwone glony z gromady krasnorost贸w (rodzaj Porphyra). Jeden nich, z japo艅ska zwany nori (Porphyra leucosticta) jest u偶ywany - na surowo - do przygotowywania sushi.

Na nori 偶yj膮 bakterie. Jak wykazali naukowcy, wytwarzaj膮 one nieznany dot膮d enzym - porfiranaz臋. Ten silnie dzia艂aj膮cy enzym rozk艂ada odporn膮, zbudowan膮 ze specyficznych wielocukr贸w 艣cian臋 kom贸rkow膮, otaczaj膮ca kom贸rki krasnorost贸w, co umo偶liwia bakteriom od偶ywianie. Dr Miriam Czjzek, r贸wnie偶 z UPMC, przeszuka艂a setki baz danych, szukaj膮c genu koduj膮cego porfiranaz臋 - okaza艂o si臋, 偶e taki sam enzym wytwarzaj膮 tak偶e bakterie jelitowe, wykryte u 5 na 13 Japo艅czyk贸w. Niekt贸re gatunki bakterii jelitowych wytwarza艂y inne enzymy o podobnym dzia艂aniu - tak偶e rozk艂adaj膮ce 艣cian臋 kom贸rkow膮 glon贸w. Dzi臋ki temu jedz膮cy sushi lepiej wykorzystuje warto艣ci od偶ywcze glon贸w (przeci臋tny Japo艅czyk spo偶ywa ich 14,2 grama dziennie). Badania flory jelitowej Amerykan贸w nie wykaza艂y, by ich osobiste bakterie mia艂y gen umo偶liwiaj膮cy trawienie wodorost贸w.

Jak zauwa偶aj膮 autorzy bada艅, nie ka偶de nori wyposa偶y nasze jelitowe bakterie w nowy enzym - glony musz膮 by膰 艣wie偶e. Nori dost臋pne w supermarketach s膮 sterylizowane wysok膮 temperatur膮, wi臋c nie zawieraj膮 偶ywych bakterii.

(PAP), mow /PFi, facet.wp.pl

d22aszt
Oce艅 jako艣膰 naszego artyku艂u:
Twoja opinia pozwala nam tworzy膰 lepsze tre艣ci.

Komentarze

Trwa 艂adowanie
.
.
.
d22aszt