Mężczyźni powinni jeść dużo jabłek
Ten bodaj najbardziej polski owoc, to prawdziwa skarbnica męskiej siły. Tylko pod żadnym pozorem nie wolno go obierać.
Skórka od jabłka zawiera kwas ursolowy mający właściwość pompowania mięśni. Doświadczenia na myszach wykazały, że kwas hamuje ich wiotczenie, które często towarzyszy różnym chorobom i jest elementem starzenia się. Jest to przypadłość dobrze rozpoznana, na którą nie ma lekarstwa.
Inną właściwością kwasu jest zmniejszenie poziomu tłuszczu, cukru i cholesterolu we krwi. Naukowcy sądzą, że związek może być wykorzystany jako środek przeciwdziałający zanikowi mięśni, a prawdopodobnie także przy zaburzeniach metabolizmu (np.cukrzyca)
.
Lekarze nie wykluczają, iż kwas ursolowy stanie się podstawowym elementem terapii dla ludzi troszczących się o swą sylwetkę.
Na odkrycie zależności między kwasem a atrofią mięśni naukowcy natrafili, badając działania genów w osłabionych mięśniach. Wykryli, iż 62 geny u ludzi i myszy zmieniały działania w reakcji na ograniczenie pożywienia. Dalsze 29 ludzkich genów reagowało zarówno na post jak i na obrażenia rdzenia kręgowego. Przeprowadzone testy wykazały, iż kwas wywoływał przeciwstawną aktywność genetyczną niż ta, która występowała przy wiotczeniu mięśni. Sugeruje to, że może być wykorzystany dla odwrócenia tego procesu.
[
infografika.wp.pl ]( http://infografika.wp.pl/ )
Zdrowe myszy, którym zaaplikowano związek rozwinęły większe i silniejsze mięśnie w porównaniu z tymi, które karmiono inaczej. Były też smuklejsze, a ich krwi zauważono niższy poziom glukozy, cholesterolu i szkodliwych tłuszczów zwanych trójglicerydami.
Jednak to nie jedyna zaleta naszego narodowego owocu. Spożywanie polifenoli zawartych w skórce jabłka hamuje aktywność komórek odporności, które biorą udział w rozwoju choroby zapalnej jelit. U myszy, które otrzymywały dawkę tych związków, udało się złagodzić zapalenie jelit o podłożu autoagresywnym.
Jak oceniają autorzy pracy, odkrycie to może doprowadzić do stworzenia nowych metod leczenia pacjentów z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna oraz rak jelita grubego, który ma związek ze stanem zapalnym. Dotychczasowe badania wskazywały, że polifenole z różnych roślin modulują czynność układu odporności i mają działanie przeciwzapalne.
Jak podkreśla dr David W. Pascual z Uniwersytetu Stanowego Montany w Bozeman, wielu pacjentów cierpiących na choroby zapalne jelit stosuje suplementy dietetyczne z polifenolami, jako uzupełnienie konwencjonalnych terapii. Nie ma jednak wystarczająco dobrych dowodów naukowych, które uzasadniałyby takie postępowanie.
Naukowiec razem ze swoimi kolegami prowadził badania na myszach, u których zapalenie jelit próbowano wywołać chemicznie przy pomocy soli sodowej dekstranu sodu. Jednej grupie zwierząt podawano codziennie dr placebo, a drugiej - dawkę polifenoli ze skórki jabłka. Związki te są zaliczane do przeciwutleniaczy w związku z ich zdolnością do neutralizacji wolnych rodników.
Okazało się, że dzięki polifenolom z jabłek, gryzonie były chronione przed chorobą zapalną jelit. Podawanie tych substancji tłumiło produkcję tzw. cytokin prozapalnych. Co więcej, myszy otrzymujące polifenole miały w jelitach mniej aktywnych limfocytów T, które pośredniczą w rozwoju zapalenia. Wyniki wskazują, że naturalne składniki skórki jabłek mogą hamować stany zapalne w jelitach poprzez blokowanie limfocytów T i w ten sposób zmniejszać podatność na choroby autoagresywne.
Reasumując - jabłka, to naprawdę zdrowe owoce: nie dość że chronią nas przed chorobami, to jeszcze pozwalają naszym mięśniom szybciej rosnąć! Warto je jeść codziennie.
(PAP), mow/ PFi, facet.wp.pl