Mięsne przysmaki prosto z grilla
30.04.2016 12:40, aktual.: 11.04.2017 09:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Majówka i kilka wolnych dni to idealna okazja do wyciągnięcia grilla i uczty w gronie znajomych lub rodziny. Aby spotkanie było udane, warto postawić na dobrej jakości produkty i przyrządzić je w odpowiedni sposób. Podpowiadamy, jak podać tradycyjne specjały z rusztu.
Majówka i kilka wolnych dni to idealna okazja do wyciągnięcia grilla i uczty w gronie znajomych lub rodziny. Aby spotkanie było udane, warto postawić na dobrej jakości produkty i przyrządzić je w odpowiedni sposób. Podpowiadamy, jak podać tradycyjne specjały z rusztu.
Pałki miodowo-musztardowe
Ich sekret tkwi w słodko-ostrej, miodowo-musztardowej glazurze. Udka są soczyste, miękkie w środku i jednocześnie chrupiące i ładnie zarumienione na zewnątrz. Na cztery porcje należy przygotować 8 nóg/udek kurczaka, 125 ml płynnego miodu, 4 łyżki musztardy Dijon, 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej, 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól i pieprz. Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Składniki na glazurę połączyć, a następnie polać nimi znajdujące się w misce udka. Odstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać grill. Ułożyć udka i piec ok. 40 minut, raz po raz polewając glazurą.
Stek idealny
Pikantne szaszłyki
Ich smak to zasługa ostrej marynaty. Do jej przygotowania potrzeba pół szklanki oleju, 1 łyżeczkę ostrej papryki, czarnego świeżo mielonego pieprzu, sproszkowanego imbiru i granulowanego czosnku - może być też świeży, przeciśnięty przez praskę. Dwa duże filety należy oczyścić i pokroić w paski, a następnie zanurzyć w marynacie i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Tak przygotowane mięso nabijać na patyczki do szaszłyków i grillować. Dla smaku można także posypać szaszłyki sezamem.
Soczysta wieprzowina
Wieprzowinę (boczek, karkówka, żeberka, rumsztyk i polędwica) trzeba piec nawet 40 minut. Mięso warto wcześniej odpowiednio przygotować. Najlepiej wymieszać szklankę piwa, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki octu winnego, 3 łyżki miodu i 3 łyżki musztardy. W takiej marynacie powinno poleżeć 24 h. Mięso do pieczenia na grillu najlepiej wybierać chude i kroić na niezbyt duże kawałki.
Kiełbasa pełna smaku
To jedno z najczęściej serwowanych dań z grilla. Nic dziwnego. Nie wymaga specjalnego traktowania. Wystarczy kwadrans na średnio rozgrzanym ruszcie, by zaspokoić głód. Kiełbasa będzie smaczniejsza, jeśli się ją ponacina i w nacięcia powkłada, np. czosnek utarty z majerankiem. Podczas pieczenia można ją także polewać jasnym lub ciemnym piwem.