Od półtoraka do czwórniaka
Miód pitny to napój alkoholowy o mocy 9-18 proc., w charakterze zbliżony do wina. Otrzymujemy go na drodze fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej (mieszanina płynnego lub skrystalizowanego miodu pszczelego z wodą, poddana fermentacji przy użyciu drożdży winnych) z dodatkiem soków owocowych, chmielu lub innych przypraw.
Miody pitne dzieli się w zależności od sposobu przyrządzania brzeczki na: niesycone (sporządzone przez rozpuszczenie miodu w letniej wodzie i poddanie fermentacji) oraz sycone (przygotowuje się je w podobny sposób, tylko przed fermentacją brzeczkę się zagotowuje, później studzi, doprawia i łączy ze szlachetnymi drożdżami).
Drugie kryterium podziału trunku zależy od stosunku miodu i wody w brzeczce. W ten sposób powstaje: półtorak (na litr miodu przypada pół litra wody), dwójniak (litr miodu na litr wody), trójniak (dwa litry wody na litr miodu) i czwórniak (trzy litry wody na litr wody).
Dojrzewanie miodu jest znacznie dłuższe niż win. Powinien leżakować od roku (czwórniak) do nawet pięciu lat (półtorak).
Zobacz: 1001 piw, których warto spróbować1001 piw, których warto spróbować