Na zimno i gorąco
Zdaniem smakoszy, na picie miodu każda pora jest dobra. W lecie można podawać go w wersji schłodzonej - z dodatkiem lodu i soku z cytryny. W czasie jesienno-zimowych szarug świetnym rozwiązaniem jest podgrzanie trunku.
Lepiej jednak do tego przeznaczyć miody gorsze jakościowo: czwórniaki albo trójniaki. Do "grzańca" można dodać zwykłego miodu ze słoika i dosypać goździków oraz cynamonu.
Miody starsze - dwójniaki, półtoraki, należy degustować jak wino. W temperaturze ok. 12 stopni Celsjusza, w kieliszkach albo specjalnych ceramicznych naczyniach.
Trunek bywa również serwowany w smacznych i orzeźwiających drinkach czy koktajlach. Miód pitny świetnie komponuje się z wódką, rumem, tonikiem, sokiem pomarańczowym, cytrynowym, grejpfrutowym czy ananasowym Bez względu na sposób konsumpcji, pijąc ten niezwykły trunek warto pamiętać słowa XIX-wiecznego wierszyka: "Nikt się po ziemi od miodu nie toczy / Miód tylko lepszej dodaje miny / Najeża wąsa, stroi czupryny / Moc leje w piersi, odwagę w oczy".
Rafał Natorski /PFi, facet.w.pl
Zobacz: 1001 piw, których warto spróbować1001 piw, których warto spróbować