Molekularne eksperymenty z whisky
Whisky to fascynujący trunek, który niejedno ma imię. W jednym z nadmorskich ogródków, szkocka zaskoczyła gości widowiskowym pokazem molekularnych możliwości whisky - efektownie połączył się tego dnia z czekoladą, klasyczny "Old Fashioned" - zamienił się w galaretkę, a sorbet cytrynowy spektakularnie rozpływał się podlany odrobiną tego wybitnego trunku.
Niecodzienne spotkanie rozpoczęło od ciekawej historii o 19-letnim George’u Ballantine, który w 1827 r. otworzył w Edynburgu swój pierwszy sklep z whisky. Goście, usłyszeli także opowieść o czterech regionach Szkocji, w których specyficzne właściwości klimatyczne odpowiedzialne są za nuty smakowe whisky oraz o Master Blenderze – intrygującej postaci odpowiadającej za mieszanie whisky w taki sposób, aby odtworzyć mieszankę smaków i aromatów, jaką dawno temu uzyskał George Ballantine.
Po krótkim wstępie przyszedł czas na praktykę. Każdy z gości miał przed sobą pięć kieliszków: whisky 12-letnia, 17-letnia, 21-letnia i 30-letnia oraz pięć czekolad dedykowanych poszczególnym rocznikom. Degustację przeprowadził Ambasador Whisky - Dariusz Fabrykiewicz. W pierwszej kolejności uczestnicy przyjrzeli się kolorowi i „nogom“ whisky spływającym po ściankach kieliszka, następnie przystąpili do wąchania trunku, aby w kolejnym kroku skosztować odpowiedni gatunek czekolady i popić whisky. Najlepiej wyczuwalne okazały się delikatne nuty jabłka, wanilii i czekolady. Czekolada mleczna „Czekoladowy Gaj“ podkreśliła łagodne nuty korzenne, a kakao z Ekwadoru uwypukliło aromaty kwiatowe.
(( bigphoto http://i.wp.pl/a/f/jpeg/31870/whisky22.jpeg #source=
(fot. info.prasowa/rc2)
#size=650x432#))
Na zakończenie Dariusz Fabrykiewicz wraz z Kacprem Parchotiukiem przedstawili widowiskowe wariacje drinkowe na bazie whisky. Wśród propozycji molekularnych przygotowanych na oczach gości znalazł się koktajl „Whisky in Fog“ czyli tzw. „Lemoniada dla dorosłych“ serwowana na suchym lodzie, „Old Fashioned Jelly“ podawany tego dnia pod postacią galaretki, serowany z pomarańczową śmietanką i wykończony kandyzowaną pomarańczą oraz „Glowing Collins“ - fluorescencyjny shot z whisky, mięty, cytryny i wody serwowany w probówkach. Całość efektownej prezentacji dopełniła oryginalna interpretacja „Whisky Sour“ - sorbet na bazie puree cytrynowego podlany whisky.
(( bigphoto http://i.wp.pl/a/f/jpeg/31874/whisky333.jpeg #source=
(fot. info.prasowa/rc2)
#size=650x466#))
źródło: info. prasowa/rc2 dot. spotkania z ambasadorem whisky