Trwa ładowanie...
29-05-2014 08:22

Na grilla, gotowi, START!

Na grilla, gotowi, START!Źródło: Broil King
d2n2cdp
d2n2cdp

Gdy kuchnia opustoszała, a ogród pełen jest gości to znak, że sezon grillowy rozpoczęty! Ten sezon będzie podwójnie gorący! Polska kultura grillowania przejdzie prawdziwą rewolucję. Czeka nas eksplozja wyśmienitych smaków, dobrej zabawy i jeszcze lepszych humorów! Kto za tym stoi? Rzesza maniaków grillowania, na czele z Charlesem Daigneault i kanadyjską marką Broil King!

Charles Daigneault miłośnik dobrego jedzenia, pasjonat gotowania oraz uczestnik popularnych programów kulinarnych z powodzeniem podbija serca i podniebienia Polaków. Z pochodzenia jest Kanadyjczykiem i to właśnie kanadyjską kulturę grillowania ma we krwi. Bakcyla przejął od swojego taty, który jak nikt potrafi przyrządzić stek z bizona. Charlie także nie przebiera w środkach (a raczej składnikach) i na grillu potrafi przyrządzić prawdziwe cuda. W tym roku zakasał rękawy, włączył grilla i... zaprosił do wspólnego gotowania w konkursie "Grilluj i Gotuj z Charliem"

Grillowa biesiada

Wszyscy, którzy z grillem są za pan brat, mogli wziąć udział w konkursie. Niebawem staną oni oko w oko z Mistrzem, aby wspólnymi siłami urządzić niezapomnianą biesiadę przy grillu! Wkrótce będzie głośno o wielkiej uczcie, przyrządzonej na królewskich grillach Broil King. Dlaczego królewskich? O tym warto przekonać się na własnej skórze, a właściwie podniebieniu. Unikalna technologia grillowania, żeliwne ruszty, głęboki piekarnik, precyzyjna kontrola temperatury - to tylko niektóre z zalet grilli gazowych Broil King, jakie wpływają na wyjątkowy smak i aromat serwowanych dań. Z takim grillem każda biesiada przeradza się w prawdziwą ucztę!

Aby jednak biesiadować było przy czym, trzeba najpierw wiedzieć co i jak zarzucić na ruszt. Charlie zdradza swoje diabelskie sztuczki na dania z grilla w serwisie konkursowym grillujgotuj.pl. Jego przepisy i porady rozchodzą się jak świeże bułeczki. Przekonajcie się sami - oto przedsmak tego, co Charlie serwuje żądnym wiedzy i kulinarnych doznań maniakom grillowania!

d2n2cdp

Tajemnica marynaty

W Kanadzie grillowanie to prawdziwa sztuka - Charlie opanował ją do perfekcji! Nam zdradził swoją tajną broń - siłę marynaty._ "Pierwsze przykazanie mówi - nieważne co grillujesz, ważne jak zamarynujesz. Na własnym podniebieniu sprawdziłem, że marynata to najlepszy sposób na nadanie każdej potrawie, nie tylko mięsnej(!), unikalnego charakteru."_ Zanim dania pojawią się na ruszcie nie żałujcie więc marynaty. Wystarczy przyrządzić jej więcej i w trakcie grillowania kilkakrotnie nasmarować nią mięso, czy warzywa. Ulubioną marynatą Charliego jest kompozycja ziół z dodatkiem oliwy. Jest w czym wybierać: bazylia, majeranek, rozmaryn, koper, estragon, liść laurowy, czosnek, kminek, ziele angielskie. Jeżeli jednak nie macie za wiele czasu, a goście już ukradkiem spoglądają na świecącego pustkami grilla, warto sięgnąć po… sok ananasowy! To sprawdzona droga na skróty. Wystarczy mięso twarde (np. rostbef) namoczyć w soku ananasowym przez około 10 minut, aby nabrało nutki oryginalnego smaku.

Sandacz z grilla

Marynata to dopiero początek, ucztowanie rozpoczynamy od specjału Mistrza, a mianowicie sandacza z grilla. Podstawą w przyrządzaniu ryb w wydaniu Charliego, jest masło i białe wino. Wystarczy na folii aluminiowej położyć ulubioną rybę, dodać (od serca) masła oraz suto skropić białym winem. Obowiązkowo także przyprawy - np. pietruszka i kolendra. Całość należy szczelnie otoczyć folią i grillować na średniej temperaturze. Z gazowym grillem Broil King ruszt zawsze rozgrzany jest dokładnie tak, jak potrzeba. Potrawy nie tracą wówczas swojego smaku i aromatu - jednym słowem są idealne!

Gdy ryba jest już gotowa - pora na dodatki! Na ruszt wędrują ziemniaki - przygotowane według receptury przywiezionej przez Charliego z Kanady. Potrzebne będą: ziemniaki, cebula, czosnek, pieprz, sól morska, spory zapas wytrzymałej folii aluminiowej. Ziemniaki i cebulę kroimy w talarki. Kilka złożonych warstw folii aluminiowej polewamy oliwą. Na samym spodzie układamy grube krążki cebuli, a na nią kładziemy talarki ziemniaków. Układamy ok. 4 takich samych warstw, każdą posypując solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Całość szczelnie owijamy folią i gotowe! Podczas grillowania cebula i czosnek nada ziemniakom niepowtarzalnego charakteru.

Deska cedrowa i grill?

Nie tylko spece od grillowania mają swoje sztuczki - każdy może zaskoczyć swoich gości oryginalnymi smakami oraz… akcesoriami do grilla. Akcesoria dają szereg możliwości w przyrządzaniu unikalnych (i aromatycznych) potraw. Jeżeli chcesz aby danie przenikło subtelnym zapachem dymu, nutą piwa, soku owocowego czy wina -wystarczy użyć deski cedrowej. Przed położeniem mięsa lub ryby na deskę wystarczy zanurzyć ją wybranym składniku - to godna polecenia zabawa smakami i aromatami.

d2n2cdp

Grillowanie i gotowanie z Charliem to okazja do poznania tajników jego kuchni oraz wzięcia udziału w wyjątkowych warsztatach kulinarnych. Mistrz zdradza swoje sekrety nie tylko uczestnikom konkursu. Serwis grillujgotuj.pl pęka w szwach od cennych porad i smakowitych przepisów na dania z grilla.

Charlie udowadnia także, iż grillowanie na grillach gazowych daje nieograniczone możliwości. Oczywiście mowa nie o zwykłym grillu gazowym, ale liderze w swojej klasie - czyli Broil Kingu. Nie ma nic przyjemniejszego niż wyczarowanie niezwykłych potraw na żeliwnych rusztach, z wykorzystaniem kuchenki bocznej czy całej gamy akcesoriów do grillowania. Efekty są imponujące!

Przepis na udany sezon zdaniem Charliego? "Proste składniki, aromatyczne przyprawy i niezawodny grill! - Spróbujcie sami!

d2n2cdp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2n2cdp