Mięsożerna bakteria. Uwaga na drobne zranienia!
Mięsożerna bakteria Vibrio vulnificus, która pochodzi z tej samej rodziny co bakterie cholery, występuje na ciepłych terenach przybrzeżnych, w płytkiej wodzie na mieliznach oraz przy ujściach rzek. Do zarażenia dochodzi najczęściej poprzez spożycie owoców morza poddanych niedostatecznej obróbce cieplnej, zwłaszcza przez jedzenie surowych ostryg, ale bakteria może dostać się do organizmu również przez drobne zranienia na skórze.
Wywołuje ona ostre biegunki, bóle brzucha, dostaje się do krwiobiegu, gdzie dochodzi do szybkiego zatrucia. Śmierć może nastąpić nawet w ciągu dwóch dni. W wielu krajach bakteria ta jest najczęstszą przyczyną śmierci po spożyciu owoców morza.
Jak się bronić?
Nie jeść surowych ostryg i owoców morza nie poddanych dostatecznej obróbce cieplnej. Nie wchodzić do morza z otwartymi ranami na skórze.