Naga Chilli Vodka
Wódka z dodatkiem esencji z papryczek chilli uchodzi za najbardziej pikantny trunek o 40-procentowej zawartości alkoholu na świecie. Sekretnym składnikiem, który decyduje o jego piekielnie ostrym smaku, jest papryczka Naga Jolokia, której nazwę można przetłumaczyć jako "wężowa papryczka chilli". To właśnie ona sprawia, że ostrość wódki kształtuje się na poziomie 100.000 jednostek w skali Scoville'a, co czyni ją najbardziej piekielną wódką na świecie. Dla porównania ostre sosy (takie jak np. tabasco) osiągają poziom zaledwie 2500 - 5000 jednostek w słynnej skali pikantności.
Co ciekawe, Naga Jolokia, z której produkuje się Naga Chilli Vodkę, nie jest najbardziej ostrą papryczką na świecie - wyprzedzają ją m. in. Bhut Jolokia i Carolina Reaper. Tylko czekać, jak któryś z producentów alkoholu postanowi wykorzystać je do produkcji kolejnej, jeszcze ostrzejszej wódki, zapewniającej degustującym istne piekło w gębie.