Naturalne sposoby na uregulowanie ciśnienia
05.06.2015 | aktual.: 27.12.2016 15:22
Naukowcy nie mają wątpliwości: utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego jest jednym z kluczowych czynników zwiększających nasze szanse na długie i zdrowe życie
Naukowcy nie mają wątpliwości: utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego jest jednym z kluczowych czynników zwiększających nasze szanse na długie i zdrowe życie. Jednak mężczyźni mają z tym problem.
Najczęściej dopada ich nadciśnienie skutkujące chorobami układu krążenia, ale wielu facetów skarży się także na zbyt niskie ciśnienie. Jakie produkty pomagają w jego uregulowaniu?
Daktyle
"Garść daktyli dziennie czyni człowieka zdrowym i długowiecznym" - mawiają mieszkańcy krajów arabskich. Owoce są m.in. skarbnicą potasu, który skutecznie reguluje ciśnienie, napięcie mięśniowe, pracę nerek i rytm serca.
Daktyle stanowią także bardzo bogate źródło cukrów prostych, szybko wchłanianych przez organizm, dzięki czemu błyskawicznie zapewniających "wybuch energii". Dlatego warto je spożywać po długotrwałym wysiłku, na przykład biegu lub wizycie na siłowni.
Dzięki dużej zawartości salicylanów owoce korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżając ryzyko zawału serca.
Kasza
Każdy mężczyzna powinien wprowadzić do jadłospisu kasze, zwłaszcza gryczaną, która nie tylko skutecznie obniża ciśnienie (to zasługa m.in. wysokiej zawartości magnezu), ale jest również świetnym źródłem węglowodanów i łatwo przyswajalnego białka.
Dostarcza dużej ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz witamin z grupy B, poprawiających nastrój i koncentrację.
Arnika
Jeśli mamy problemy ze zbyt niskim ciśnieniem, zainteresujmy się suszonymi kwiatami arniki górskiej. Możemy przyjmować je pod najpopularniejszą postacią, czyli naparu - łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Przecedzamy i pijemy w jednorazowych, niewielkich porcjach (mniej więcej trzy łyżki).
Taka mikstura poprawia krążenie krwi, podwyższa ciśnienie i zwiększa wydolność serca. Pomaga również uporać się ze stanami zapalnymi, a także sprawdza się w momentach wyczerpania nerwowego.
Cenne właściwości wykazuje nalewka arnikowa, dostępna niekiedy w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.
Kiszonki
To bardzo zdrowe produkty i nie ma znaczenia, czy objadamy się najpopularniejszymi kiszonkami - kapustą i ogórkami czy mniej rozpowszechnionymi - papryką, burakami, pomidorami, cebulą, cukinią albo jabłkami.
Każdy z tego typu przetworów pomaga w uregulowaniu, zwłaszcza obniżeniu ciśnienia krwi. To zasługa acetylocholiny, organicznego związku chemicznego, którego niedobór może mieć także wpływ na ośrodkowy układ nerwowy i rozwój np. choroby Alzheimera.
Kardamon
Jedna z najstarszych przypraw świata, pochodząca z tropikalnych lasów Półwyspu Indyjskiego. Z uwagi na intrygujący korzenny aromat z nutką kamfory, cytrusów i pieprzu jest chętnie wykorzystywana w kuchni.
Badania naukowców z Arabii Saudyjskiej wykazały, że kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi. Poza tym potrafi regulować poziom "złego" cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za zapychanie tętnic. Dzięki dużemu stężeniu olejków eterycznych łagodzi również rozmaite zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Pieprz
Badania naukowe wykazały, że pikantna przyprawa pozwala skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Takie właściwości wykazują wszystkie odmiany pieprzu, zwłaszcza pieprz cayenne, który tak naprawdę jest sproszkowaną papryką chili.
Wystarczy raz dziennie wypić miksturę przyrządzoną z łyżeczki przyprawy i miodu, rozpuszczonych w ciepłej wodzie (około pół szklanki). Oczywiście pieprz warto też stosować do przyprawiania potraw.
Cydr
Zamiast piwa, częściej sięgajmy po delikatny trunek wytwarzany z jabłek, zachowujący wiele walorów tych owoców. Dzięki temu cydr jest m.in. skarbnicą potasu, czyli pierwiastka, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, a także dba o regulację gospodarki wodnej organizmu, wpływając na pracę nerek oraz serca.
Napój dostarcza też pokaźniej dawki cennych przeciwutleniaczy, zwiększających naszą odporność i chroniących przed wolnymi rodnikami, które niszczą komórki oraz przyspieszają procesy starzenia. Duża zawartość związków fenolowych pozwala zapobiegać chorobom układu krążenia, a nawet niektórym nowotworom.
Olej sezamowy
Walory maleńkich ziarenek sezamu doceniano już w starożytności. Nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne, które roślina zawdzięcza m.in. wysokiej zawartości wapnia, magnezu i łatwo przyswajalnego białka.
Za bardzo wartościowy uchodzi zwłaszcza olej sezamowy, otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion rośliny. Nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale opóźnia również procesy starzenia i ma właściwości rozgrzewające. Korzystnie wpływa na stan kości czy kondycję stawów.
Sok z aronii
Łączy w sobie cenne właściwości wina i zielonej herbaty, ale w przeciwieństwie do tych produktów nie zawiera alkoholu czy kofeiny. Jest za to jednym z najbogatszych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Sok pozwala skutecznie regulować ciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i pomaga powstrzymać rozwój chorób serca i układu krążenia, m.in. zawału czy udaru mózgu. Jest także skarbnicą witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu.
Suszone morele
Są jednym z najlepszych źródeł potasu - niezbędnego naszemu organizmowi pierwiastka, który wraz z chlorem i sodem tworzy elektrolity, transportujące składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagające w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii.
Odpowiednia dawka potasu reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca. Dotleniając mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe.
RAF