Nie tylko dla piwoszy – Żywiecczyzna cię zachwyci
Ponad 700 lat historii, zapierająca dech w piersiach przyroda, muzeum browaru. Na Żywiecczyznę warto przyjechać o dowolnej porze roku. Atrakcji na pewno nie zabraknie. Zobacz naszą listę obowiązkowych „must-see”.
27.12.2016 | aktual.: 30.12.2016 10:15
Muzeum, w którym zasmakujesz
Tradycje piwowarstwa na Żywiecczyźnie sięgają co najmniej XIII wieku, ale jego nasilony rozwój rozpoczął się w 1856 roku, kiedy to z browaru założonego przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga szerokim strumieniem wypłynęły pierwsze litry chmielowego płynu. Muzeum i Browar w Żywcu to ciekawy cel odwiedzin zarówno dla pasjonatów historii regionu, jak i samego piwa. Browar w ciągu swojej 160-letniej historii przeszedł liczne zmiany, jednak nie zmieniły się oryginalne receptury i wysoka jakość warzonego tu piwa.
Arcyksiążęcy Browar w Żywcu od 160 lat nieprzerwanie warzy ulubione piwa Polaków. Z okazji tegorocznego jubileuszu, Muzeum Browaru w Żywcu ponownie otwiera się dla zwiedzających – zarówno miłośników złotego trunku, jak i łaknących wrażeń turystów. Nowa odsłona to złoty środek między bogatą historią browaru, a nowoczesnością i interaktywnością współczesnych muzealnych ekspozycji. - Podczas wizyty w tym szczególnym miejscu, można zobaczyć jak wykute w skałach piwnice znajdujące się w najstarszej części browaru, w których przez ponad sto lat leżakowano piwo, przeobraziły się w nowoczesne multimedialne muzeum - dodaje Lidia Dadej, Kierownik Muzeum i PR Browaru w Żywcu. Przechodząc przez kolejne części wystawy, zwiedzający odbywają podróż przez historie: browaru, marki Żywiec oraz przedsiębiorczej i bohaterskiej rodziny Habsburgów. Poznają tajniki produkcji piwa, bogactwo i różnorodność piwnego świata, historię rozwoju marki Żywiec, a także sylwetki piwowarów z Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej, tworzącej od XIX wieku receptury żywieckich piw. W bogatej ekspozycji muzeum znajduje się miedzy innymi pokaźna kolekcja beczek, butelek, kufli i szklanek piwnych. Podczas zwiedzania każdy może pytać, dotykać, fotografować. Po wizycie, w pubie muzeum goście znajdują czas na odpoczynek przy szklaneczce żywieckiego piwa. Więcej informacji o muzeum oraz na temat rezerwacji biletów można znaleźć na stronie internetowej Muzeum
Żywiec na weekend – zimą i latem
Najpiękniejsze partie Beskidu Żywieckiego obejmuje utworzony w 1986 roku Żywiecki Park Krajobrazowy. Bliskość ośrodków sportów zimowych przyciąga rzesze narciarzy, a w samym mieście czekają na sympatyków „białego szaleństwa” dwa wyciągi talerzykowe na stoku małego Grojca. Z Żywca prowadzą trzy szlaki górskie:
- żółty, przez Oczków i Kościelec (795 m.. n.p.m.) w pasmo Beskidu Małego
- żółty, z Żywca przez Grojec (612 m n.p.m.) w okolice Browaru,
- niebieski, z Żywca przez Trzebinię, Tokarkę (530 m n.p.m.), Sopotnię Małą na Romankę (1366 m n.p.m.) z dalszymi możliwościami wycieczek w Beskid Żywiecki.
Miłośników czynnego wypoczynku zainteresują: korty tenisowe, basen, kręgielnia, boiska do gry w boule i siatkówkę oraz nowoczesne rolkowisko. Latem, czyste rzeki o porywistym nurcie: Soła i Koszarawa, przyciągają amatorów wędkarstwa, kajakarstwa górskiego i raftingu. Tafla wodna Jeziora Żywieckiego i sprzyjające wiatry przyciągają wielbicieli żeglarstwa i windsurfingu. Okolice Żywca to także wymarzone miejsce dla miłośników: koni, lotniarstwa i wspinaczki skałkowej.
Przez miasto i jego okolice biegną nizinne szlaki spacerowe między innymi: Wyzwolenia Żywca, Najazdu Szwedzkiego, Zabytków Architektury Miasta Żywca i Papieża Jana Pawła II oraz Przyrodniczy Szlak Spacerowy po Żywcu.
Spacerkiem przez miasto
Żywiec położony jest w centrum Kotliny Żywieckiej otoczonej malowniczymi pasmami Beskidów, u podnóża góry Grojec i zbiegu górskich rzek Soły i Koszarawy, nad Jeziorem Żywieckim, na terenie Żywieckiego Parku Krajobrazowego. Nazywany stolicą Beskidów, położony w jednym z najpiękniejszych i najciekawszych pod względem etnograficznym regionów w Polsce - Żywiecczyzny. Jest też miejscowością o ponad siedemsetletniej historii i bogatych tradycjach mieszczańskich.
Żywiec to miejscowość bardzo interesująca zarówno pod względem historycznym, etnograficznym, jak i architektonicznym. Spośród wielu ciekawych zabytków na szczególną uwagę zasługuje XVIII-wieczna kamienna dzwonnica, świadkiem długiej historii miasta jest także Stary Zamek, pochodzący prawdopodobnie z pierwszej połowy XV w. Bardzo charakterystyczną budowlą w mieście jest również Pałac Habsburgów, zwany także Nowym Zamkiem – wybudowany na swą siedzibę przez rodzinę Habsburgów na przełomie XIX i XX w. Do żywieckich ciekawostek należy także park zamkowy z Domkiem Chińskim, czyli dawny ogród zamkowy, o powierzchni około 26 ha. W mieście znajduje się Konkatedra pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny, utrzymana w stylu gotyckim i renesansowym z późniejszymi dobudówkami.
Miasto śpiewu, tańca i góralskiego jadła
W styczniu organizowane są Żywieckie Gody, przegląd grup kolędniczych z Żywiecczyzny i Śląska Cieszyńskiego, podczas którego zobaczyć można m.in. archaiczne sposoby składania powinszowań świątecznych przez kolędników z gwiazdą, kuroniem, szopką, a także obrzędy związane ze świętami Bożego Narodzenia.
Spośród wielu cyklicznych imprez organizowanych przez Miejskie Centrum Kultury w Żywcu największą renomą i popularnością wśród mieszkańców regionu i turystów cieszy się Tydzień Kultury Beskidzkiej. Impreza organizowana jest od ponad pięćdziesięciu lat na przełomie lipca i sierpnia. W ramach TKB odbywają się dwa festiwale. Festiwal Folkloru Górali Polskich, którego laurem jest Złote Żywieckie Serce, prezentuje się tutaj i ocenia sposoby muzykowania i obrzędowości w najbardziej autentycznej formie. Natomiast podczas Międzynarodowych Spotkań Folklorystycznych prezentują się zespoły prawie ze wszystkich zakątków kuli ziemskiej.
W Żywcu organizowane są również imprezy nawiązujące do kulinarnych tradycji regionu np. Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy odbywający się na terenie Amfiteatru pod Grojcem corocznie w sierpniowy weekend. W ciągu 3 dni trwania Festiwalu cały Żywiec i mnóstwo turystów, kibicuje organizatorom w gotowaniu zupy z całej beczki kiszonej kapusty. To najsłynniejsza regionalna potrawa związana z Żywiecczyzną.
Kolejnym wydarzeniem kulinarnym w Żywcu, promującym kulturę regionu i góralskie jadło, jest „OscypekFest”. Ideą przyświecającą realizacji tego projektu kulturalnego jest promocja oscypka, a także innych serów góralskich. „OscypekFest„ jest okazją do wytworzenia największego „Mega Sera Góralskiego”, któremu towarzyszą pokazy obrzędów pasterskich, strzyżenie i dojenie owiec oraz pieczenie barana.
Żywiecczyzna to region, gdzie dowiesz się wszystkiego o piwie, a wszystko to w otoczeniu pięknej natury i zabytków.
Partnerem artykułu jest Grupa Żywiec