Nóż na wypad w dzicz. Dobra stal w dobrej cenie
Noże myśliwskie i robocze muszą cechować się doskonałą wytrzymałością. Aby mieć pewność, że ostrze wytrzyma lata, warto zwrócić uwagę na rodzaj stali, z której wykonana jest głownia. Warto postawić na kompromis między wytrzymałością i sprężystością.
18.08.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:42
To jak nóż zachowuje się podczas pracy zależy przede wszystkim od stali użytej do jego produkcji. Część tańszych noży doskonale nadaje się do podstawowych zadań ze względu na stopień miękkości, a co za tym idzie łatwość w ostrzeniu.
Decydując się na zakup noża myśliwskiego, przede wszystkim zwróć uwagę na wytrzymałość krawędzi tnącej. Mierzy się ją w skali twardości Rockwella, a przyjmuje się, że nóż myśliwski powinien mieć twardość około 60 hrc. Odpowiednio wysoka twardość sprawi, że ostrze będzie wymagało ostrzenia jedynie raz na kilka miesięcy, nawet przy intensywnym korzystaniu. Z drugiej strony duża wytrzymałość stali może sprawiać problemy w ostrzeniu szczególnie niedoświadczonym użytkownikom ze względu na niską ścieralność ostrza.
Uniwersalność przede wszystkim
Twardość to nie jedyny czynnik, na który należy zwrócić uwagę, warto również dopilnować, by ostrze było w stanie znosić duże naprężenie. Dlatego stal powinna zachować odrobinę elastyczności, która pozwoli na sprawne i bezpieczne operowanie nożem nawet podczas najtrudniejszych prac. Dzięki należytej proporcji między twardością i elastycznością możesz mieć pewność, że czubek ostrza nie złamie się podczas precyzyjnych prac, a ostrze nie będzie się odkształcać.
Postaw na dobry stop stali
Przy zakupie liczy się również to, jak będziesz obchodzić się z nożem po skończonej pracy oraz to, w jakim środowisku przyjdzie ci się nim posługiwać. Możesz zdecydować się na nóż wykonany ze zwykłej stali bądź stali nierdzewnej. Ten pierwszy będzie wymagał większej konserwacji po każdym dniu pracy. Chodzi tu nie tylko o oczyszczenie noża z resztek ziemi czy żywicy, ale również rozprowadzenie smaru do ostrzy po wszystkich wrażliwych częściach noża. Stal nierdzewna jest pod tym względem mniej wymagająca, jednak jej właściwości sprawiają, że ostrze szybciej się tępi.
Stal węglowa
Stal węglowa to stop, który składa się w większości z węgla i żelaza. To sprawia, że cechują go dobre właściwości tnące, a dodatkowo są łatwiejsze w ostrzeniu i konserwacji. Ze względu na niższą cenę poleca się je początkującym survivalowcom. Dodatkowo są o wiele łatwiejsze w ostrzeniu, a przy tym długo utrzymują ostrość. Niestety, stal węglowa jest podatna na działanie rdzy, dlatego nie wolno zapominać o regularnej konserwacji ostrza i czyszczeniu go po każdym użyciu. Po skończonym wypadzie dobrym wyjściem będzie naoliwienie ostrza specjalnym preparatem, a jeśli nie masz takiego pod ręką, nada się również zwykły olej spożywczy.
Stal wysoko i niskostopowa
Stal wysokostopowa to stop, w którym oprócz węgla i żelaza znajdziesz szczątkowe ilości chromu czy kobaltu, które wpływają na wytrzymałość i samą strukturę metalu. Im większa obecność pierwiastków tym większa twardość i odporność na ścieranie. Odwrotnie niż w przypadku stali węglowej oznacza to bardziej mozolne i długotrwałe ostrzenie. Wybierając tego typu ostrze warto postawić na dobrej jakości diamentową osełkę, która poradzi sobie z twardym materiałem.
Trzecim typem jest stal niskostopowa, w której również znajdziemy szczątkowe ilości pierwiastków spotykanych w nożach wysokostopowych, jednak ich ilość nie przekracza 1 proc. masy całej bryły. Noże niskostopowe gwarantują wysoką jakość zarówno pod względem odporności na ścieranie, jak i negatywne warunki atmosferyczne. Ostrza tego typu są również odporne na działanie rdzy.